Pregled bibliografske jedinice broj: 169101
Utjecaj različitih vrsta kvasaca na sintezu glicerola u sintetskom moštu
Utjecaj različitih vrsta kvasaca na sintezu glicerola u sintetskom moštu, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 169101 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih vrsta kvasaca na sintezu glicerola u sintetskom moštu
(Influence of various yeast strains on glycerol production in synthetic must)
Autori
Huić, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.06
Godina
2004
Stranica
69
Mentor
Duraković, Senadin
Ključne riječi
Vinski kvasac; Saccharomyces cerevisiae; Saccharomyces paradoxus; glicerol; sintetski mošt
(Wine yeast; Saccharomyces cerevisiae; Saccharomyces paradoxus; glycerol; synthetic must)
Sažetak
Glicerol je količinski najvažniji sekundarni produkt alkoholne fermentacije.Vrlo važna uloga glicerola je održavanje ravnoteže između NADH i NAD+ unutar stanice i sprečavanje osmotskog stresa.To je nehlapiva komponenta vina, ne daje vinu aromatičnost ali pridonosi kvaliteti vina dajući mu slatkoću i punoću.Fermentaciju mošta provode kvasci prirodne mikroflore ili selektivni kvasci iz vrsta Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces bayanus.Saccharomyces paradoxus je prepoznat kao moguća starter kultura u fermentaciji vina.Cilj ovog istraživanja je odrediti kako različite vrste kvasaca (Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces paradoxus) utječu na sintezu glicerola u sintetskom moštu.Korištene su dvije različite koncentracije dušika u sintetskom moštu i različit odnos glukoze i fruktoze kao izvora ugljika.Nakon alkoholne fermentacije analiziran je rast kvasaca, koncentracije glicerola, alkohola, hlapivih kiselina i šećera u vinu.Obje vrste kvasaca su završile fermentaciju.Pokazalo se da sinteza glicerola ovisi o vrsti kvasca.Saccharomyces paradoxus se pokazao kao vrsta koja proizvodi više glicerola od Saccharomyces cerevisiae.Koncentracija amino kiselina imala je utjecaj na nastali glicerol samo kod Saccharomyces paradoxus.Istraživani čimbenici nisu imali utjecaja na sintezu glicerola kod kvasca Saccharomyces cerevisiae.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Senadin Duraković
(mentor)