Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 168797

Utjecaj dodataka buče na određene parametre kvalitete i aromu marmelade marelice


Požgaj Danijela
Utjecaj dodataka buče na određene parametre kvalitete i aromu marmelade marelice, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 168797 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodataka buče na određene parametre kvalitete i aromu marmelade marelice
(Influence of pumpkin addition on quality parameters and aroma of apricote marmelade)

Autori
Požgaj Danijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.10

Godina
2004

Stranica
68

Mentor
Dr. sc. Branka Levaj, doc.

Neposredni voditelj
Dr. sc. Branka Levaj, doc.

Ključne riječi
aroma; buča; marelica; marmelada
(apricot; aroma; marmalade; pumpkin)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj dodataka buče različitih sorata na fizikalno-kemijska svojstva i profil arome marmelade marelice, te utvrditi omjer u kojem se kaše marelice i buče mogu miješati a da to ne utječe na promjenu svojstava arome i okusa marmelade marelice. Fizikalno-kemijska svojstva ispitivana su određivanjem ukupne i topljive suhe tvari, šećera (ukupni, reducirajući i saharoza), pH vrijednosti i kiselosti sirovina i pripremljenih marmelada. Na osnovu fizikalno-kemijskih analiza provedenih na laboratorijski pripremljenim marmeladama utvrđeno je da dodatak buče u marmeladu marelice ne utječe značajno na parametre kvalitete, te se dodatak ne može utvrditi. U sklopu rada napravljeni su aromatični profili sirovina i njihovih kaša korištenih u ovom istraživanju, te aromatični profili propravljenih marmelada. Korištena je tehnika mikroekstrakcije na čvrstoj fazi (SPME) u kombinaciji s plinskom kromatografijom pomoću koje nije utvrđen utjecaj dodatka buče na profil arome marmelade marelice. Dobiveni rezultati pokazali su da blanširanje te kuhanje marmelade utječu na promjenu sastava aromatičnih spojeva. Prema rezultatima senzorskog ocjenjivanja dodatak buče u količini većoj od 5 % negativno utječe na ukus i miris marmelade marelice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058026

Ustanove:
KBC Split


Citiraj ovu publikaciju:

Požgaj Danijela
Utjecaj dodataka buče na određene parametre kvalitete i aromu marmelade marelice, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Požgaj Danijela (2004) 'Utjecaj dodataka buče na određene parametre kvalitete i aromu marmelade marelice', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2004}, pages = {68}, keywords = {aroma, bu\v{c}a, marelica, marmelada}, title = {Utjecaj dodataka bu\v{c}e na odre\djene parametre kvalitete i aromu marmelade marelice}, keyword = {aroma, bu\v{c}a, marelica, marmelada}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2004}, pages = {68}, keywords = {apricot, aroma, marmalade, pumpkin}, title = {Influence of pumpkin addition on quality parameters and aroma of apricote marmelade}, keyword = {apricot, aroma, marmalade, pumpkin}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font