Pregled bibliografske jedinice broj: 168486
Razvoj biosenzora i metode mjerenja ukupnog antioksidativnog statusa krvi
Razvoj biosenzora i metode mjerenja ukupnog antioksidativnog statusa krvi, 2003., diplomski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 168486 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvoj biosenzora i metode mjerenja ukupnog antioksidativnog statusa krvi
(Determination of total antioxidant capacity of blood by biosensor)
Autori
Kereković, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2003
Stranica
53
Mentor
Milardović, S
Neposredni voditelj
Milardović, S
Ključne riječi
antioksidans; biosenzor; ukupni antioksidativni kapacitet; tokoferol; vitamin C; reducirani glutation; mokračna kiselina
(antioxidant; biosensor; total antioxidant capacity; tocopherol; reduced glutathione; ascorbic acid; uric acid)
Sažetak
Opisana je metoda izvedbe biosenzora za mjerenje antioksidativnog statusa krvi, imobilizacijom enzima peroksidaze na površini čvrste elektrode. Metoda imobilizacije provedena je uklapanjem peroksidaze u pileći albumin umrežen glutaraldehidom. Kao nosioc enzimskog sloja korištena je elektroda od staklastog ugljika (glassy carbon electrode). Ispitana je elektrokemijska aktivnost vodenih otopina najčešćih antioksidanasa prisutnih u krvi i to reduciranog glutationa, tokoferola (vitamin E), mokraćne kiseline i askorbinske kiseline (vitamin C). Ispitani su i odabrani optimalni uvjeti rada biosenzora i to obzirom na pH vrijednost osnovnog elektrolita, radni potencijal biosenzora te protok osnovnog elektrolita. Također su ispitana antioksidativna svojstva svakog pojedinog antioksidansa kao i antioksidativna svojstva njihove smjese. Mjerenja su provedena u neprotočnoj ćeliji pri potencijalu od -100 mV prema Hg│ Hg2Cl2│ 2 M KCl i u protočnoj elektrokemijskoj ćeliji na -100 mV odnosno +170 mV prema Ag│ AgCl│ 2 M KCl kao referentnoj elektrodi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija