Pregled bibliografske jedinice broj: 167937
Praćenje kvalitete crnih vina iz regije Srednja i Južna Dalmacija
Praćenje kvalitete crnih vina iz regije Srednja i Južna Dalmacija, 2004., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 167937 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Praćenje kvalitete crnih vina iz regije Srednja i Južna Dalmacija
(Quality Evaluation of Red Wines Produced in the Central and Southern Dalmatia)
Autori
Grga, Dražana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.02
Godina
2004
Stranica
88
Mentor
Banović, Mara
Ključne riječi
crno vino; Dalmacija
(red wine; Dalmatia)
Sažetak
Procjena kvalitete vina bazira se na određivanju značajki propisanih zakonskom regulativom. Na formiranje kvalitete vina utječu brojni čimbenici kao izbor sorte grožđa i njegova kvaliteta, uvjeti tijekom proizvodnje i njege te vrijeme i uvjeti čuvanja. Cilj ovoga rada bio je utvrditi postoje li razlike u kvaliteti vina proizvedenih od iste sorte grožđa i istog proizvođača ali u različitim godinama berbe. Odabrana su vina proizvedena od autohtonih sorti crnog grožđa s područja Dalmacije. Za procjenu kvalitete odabranih vina provedeno je određivanje zakonom propisanih značajki te nekih čimbenika boje i arome vina. Za određivanje osnovnih fizikalno-kemijskih značajki, ukupnih fenola i antocijana korištene su standardne metode analize. Senzorsko ocjenjivanje provela je grupa vrsnih poznavalaca kvalitete crnih vina s dalmatinskog područja. Primjenom plinske kromatografije s headspace uzorkivačem (GC-HSS) određeni su neki lakše hlapljivi sastojci arome. Dobiveni rezultati su pokazali da svi uzorci odabranih vina po rezultatima fizikalno-kemijske analize udovoljavaju zahtjevima Pravilnika, međutim senzorsko ocjenjivanje je pokazalo da postoje određene razlike u kvaliteti vina i s obzirom na proizvođače i s obzirom na godinu berbe. Najbolja vina imao je proizvođač s oznakom 2, a kao najbolja godina berbe pokazala se godina B.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058017
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Mara Banović
(mentor)