Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 167937

Praćenje kvalitete crnih vina iz regije Srednja i Južna Dalmacija


Grga, Dražana
Praćenje kvalitete crnih vina iz regije Srednja i Južna Dalmacija, 2004., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 167937 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Praćenje kvalitete crnih vina iz regije Srednja i Južna Dalmacija
(Quality Evaluation of Red Wines Produced in the Central and Southern Dalmatia)

Autori
Grga, Dražana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.02

Godina
2004

Stranica
88

Mentor
Banović, Mara

Ključne riječi
crno vino; Dalmacija
(red wine; Dalmatia)

Sažetak
Procjena kvalitete vina bazira se na određivanju značajki propisanih zakonskom regulativom. Na formiranje kvalitete vina utječu brojni čimbenici kao izbor sorte grožđa i njegova kvaliteta, uvjeti tijekom proizvodnje i njege te vrijeme i uvjeti čuvanja. Cilj ovoga rada bio je utvrditi postoje li razlike u kvaliteti vina proizvedenih od iste sorte grožđa i istog proizvođača ali u različitim godinama berbe. Odabrana su vina proizvedena od autohtonih sorti crnog grožđa s područja Dalmacije. Za procjenu kvalitete odabranih vina provedeno je određivanje zakonom propisanih značajki te nekih čimbenika boje i arome vina. Za određivanje osnovnih fizikalno-kemijskih značajki, ukupnih fenola i antocijana korištene su standardne metode analize. Senzorsko ocjenjivanje provela je grupa vrsnih poznavalaca kvalitete crnih vina s dalmatinskog područja. Primjenom plinske kromatografije s headspace uzorkivačem (GC-HSS) određeni su neki lakše hlapljivi sastojci arome. Dobiveni rezultati su pokazali da svi uzorci odabranih vina po rezultatima fizikalno-kemijske analize udovoljavaju zahtjevima Pravilnika, međutim senzorsko ocjenjivanje je pokazalo da postoje određene razlike u kvaliteti vina i s obzirom na proizvođače i s obzirom na godinu berbe. Najbolja vina imao je proizvođač s oznakom 2, a kao najbolja godina berbe pokazala se godina B.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058017

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mara Banović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Grga, Dražana
Praćenje kvalitete crnih vina iz regije Srednja i Južna Dalmacija, 2004., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Grga, D. (2004) 'Praćenje kvalitete crnih vina iz regije Srednja i Južna Dalmacija', magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Grga, Dra\v{z}ana}, year = {2004}, pages = {88}, keywords = {crno vino, Dalmacija}, title = {Pra\'{c}enje kvalitete crnih vina iz regije Srednja i Ju\v{z}na Dalmacija}, keyword = {crno vino, Dalmacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Grga, Dra\v{z}ana}, year = {2004}, pages = {88}, keywords = {red wine, Dalmatia}, title = {Quality Evaluation of Red Wines Produced in the Central and Southern Dalmatia}, keyword = {red wine, Dalmatia}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font