Pregled bibliografske jedinice broj: 165891
Kvaliteta kukuruzne silaže na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima
Kvaliteta kukuruzne silaže na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima // Mljekarstvo, 54 (2004), 3; 175-186 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 165891 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta kukuruzne silaže na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima
(Corn silage quality on family farms)
Autori
Vranić, Marina ; Knežević, Mladen ; Perčulija, Goran: Grbeša Darko ; Leto, Josip ; Bošnjak, Krešimir ; Rupić, Ivana
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 54
(2004), 3;
175-186
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kukuruzna silaža; NIRS analiza; obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo
(corn silage; NIRS; family farm)
Sažetak
Istraživanje je provedeno u okviru primijenjeno-istraživačkog projekta: « ; Uspostava sustava analize krme NIR spektroskopijom» ; kojim se pratila kvaliteta travne silaže, kukuruzne silaže i sijena na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u RH tijekom šest mjeseci hranidbe (od studenog 2003. do svibnja 2004.). U ovom istraživanju je praćena hranidbena vrijednost kukuruzne silaže na 19 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), većih proizvođača mlijeka iz 5 županija. Analiziranje uzoraka je vršeno jedanput mjesečno NIRS aparatom (Foss, Model 6500), a na osnovu rezultata analize, savjetnici HZPSS-a su davali preporuku hranidbe muznih krava. Korištenjem škotskih kalibracijskih modela utvrđeni su sljedeći parametri kvalitete: korigirana ST (ST), organska tvar (OT), sirovi proteini (SP), neutralna vlakna (NDF), metabolička energija (ME), kiselost (pH), fermentirajuća metabolička energija u ME (FME/ME), škrob i probavljivost organske tvari u suhoj tvari (D-vrijednost). Prosječni rezultati analiza ispitivanih silaža pokazuju visoki sadržaj ST (391.78 g kg-1), visoki sadržaj škroba (335.13 g kg-1ST) i NDF (425.33 g kg-1ST). Silaža je u prosjeku bila stabilna (pH 3.7), dobrog sadržaja FME/ME (0.81) i vrlo dobre probavljivosti (D-vrijednost 71.6%), ali niskog sadržaja proteina (65.19 g kg-1). Statistički značajne razlike između pojedinih OPG su dobivene za sadržaj ST (P<0.05), SP (P<0.05), NDF(P<0.05), pH (P<0.05), škroba (P<0.05), OT (P<0.05) i FME/ME (P<0.05).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- CAB Abstracts