Pregled bibliografske jedinice broj: 165874
Kvaliteta voluminozne krme na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u RH:Kvaliteta travne silaže na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima
Kvaliteta voluminozne krme na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u RH:Kvaliteta travne silaže na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima // Mljekarstvo, 54 (2004), 3; 165-176 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 165874 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta voluminozne krme na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u RH:Kvaliteta travne silaže na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima
(Forage quality on family farms in Croatia:Grass silage quality on family farms)
Autori
Vranić, Marina ; Knežević, Mladen ; Perčulija, Goran ; Leto, Josip ; Bošnjak, Krešimir ; Rupić, Ivana
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 54
(2004), 3;
165-176
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
travna silaža; NIRS analiza; obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo
(grass silage; NIR analysis; family farm)
Sažetak
Istraživanje je provedeno u okviru primijenjeno-istraživačkog projekta: « ; ; Uspostava sustava analize krme NIR spektroskopijom» ; ; kojim se pratila kvaliteta travne silaže, kukuruzne silaže i sijena na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u RH tijekom šest mjeseci hranidbe (od studenog 2003. do svibnja 2004.). Siliranje travne mase se u Hrvatskoj počelo intenzivnije provoditi prije 15-ak godina, a danas je travna silaža gotovo jednako zastupljena u hranidbi muznih krava kao i druge, tradicionalno konzervirane vrste voluminozne krme. Svrha ovog istraživanja je bio pratiti hranidbenu vrijednost travne silaže na 19 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), većih proizvođača mlijeka iz 5 županija. Uzorci travne silaže sa OPG su analizirani jedan puta mjesečno NIRS aparatom (Foss, Model 6500), a na osnovu rezultata analize savjetnici HZPSS-a su davali preporuku hranidbe muznih krava. Korištenjem škotskih kalibracijskih modela procijenjeni su sljedeći parametri: korigirana ST (ST), sirovi proteini (SP), razgradivi sirovi proteini (RSP), neutralna vlakna (NDF), metabolička energija (ME), kiselost (pH), amonijski dušik (NH3-N), šećer, probavljivost organske tvari u suhoj tvari (D-vrijednost) i faktor konzumacije za goveda. Rezultati analiza pokazuju velike varijacije prosječne hranidbene vrijednosti svih ispitivanih parametara uzoraka. Najveće varijacije su dobivene za sadržaj ST (od 166-785 g kg-1), SP (60-220g kg-1ST), NDF (300-605 g kg-1ST) i NH3-N (61-530 g N kg-1 ukupnog N). Statistički značajne razlike (P<0.05) između pojedinih OPG su dobivene za sadržaj ST, NDF, ME, šećera i D-vrijednosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0178060
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marina Vranic
(autor)
Mladen Knežević
(autor)
Goran Perčulija
(autor)
Krešimir Bošnjak
(autor)
Josip Leto
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- CAB Abstracts