Pregled bibliografske jedinice broj: 165801
Mikrobne kontaminacije u procesu propagacije pivskog kvasca i proizvodnje piva
Mikrobne kontaminacije u procesu propagacije pivskog kvasca i proizvodnje piva, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 165801 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobne kontaminacije u procesu propagacije pivskog kvasca i proizvodnje piva
(Microbiological contaminations of yeast propagation process and beer production)
Autori
Kocijan, Tanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.10
Godina
2004
Stranica
74
Mentor
Zechner-Krpan, Vesna
Ključne riječi
kontaminanti; kvasac; pivo; propagacija; Saccharomyces cerevisiae
(beer; contaminants; Saccharomyces cerevisiae; propagation; yeast)
Sažetak
Od laboratorijske čiste kulture kvasca započinje cijeli proces proizvodnje piva, pa je iznimno važno da ta kultura bude besprijekorno čista s mikrobiološkog stanovišta. Mikrobiološki čist inokulum pivskog kvasca mora biti umnožen do količine dostatne za nacjepljivanje fermentora. U ovom radu praćen je broj stanica pivskog kvasca tijekom propagacije. Provedena je mikrobiološka kontrola tijekom propagacije pivskog kvasca i procesa proizvodnje piva, tj. tijekom svih faza proizvodnog procesa. Prisustvo kontaminanata u bilo kojoj fazi proizvodnje, smanjuje kvalitetu piva. U tromjesečnom razdoblju u kojem je provedena mikrobiološka kontrola u procesu propagacije pivskog kvasca i proizvodnji piva, nije bilo većih poteškoća a iz dobivenih rezultata vidljivo je da proizvedeno pivo odgovara mikrobiološkim uvjetima čistoće piva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058011
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vesna Zechner-Krpan
(mentor)