Pregled bibliografske jedinice broj: 165537
Reološka svojstva proteina sirutke
Reološka svojstva proteina sirutke, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 165537 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Reološka svojstva proteina sirutke
(Rheological properties of whey proteins)
Autori
Hegedušić, Patricija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.10
Godina
2004
Stranica
65
Mentor
Herceg, Zoran
Ključne riječi
proteini sirutke; reološka svojstva; tribomehanička obrada; veličina čestica; viskoznost
(whey proteins; rheological properties; tribomechanical treatment; particle size; viscosity)
Sažetak
U radu su provedena ispitivanja reoloških svojstava sirutkinih proteina (WP, WPC-60 i WPC-80), njihovih hidrolizata (HWP) i izolata (WP-α , WP-β ) u praškastom te u obliku 10%-tnih suspenzija. Praškastim uzorcima određena je veličina čestica, razdioba veličine čestica te specifična površina, a suspenzijama prividna viskoznost, indeks tečenja i koeficijent konzistencije. Provedeno je i tribomehaničko tretiranje praškastih koncentrata proteina sirutke (WPC-60 i WPC-80) pri dvije različite brzine rotora. Dobiveni rezultati pokazali su da veličina čestica, a time i specifična površina ovise o kemijskom sastavu odn. udjelu proteina u praškastom materijalu. Sve suspenzije ispitivanih proteina bile su nenewtonske i imale su dilatantni karakter. Suspenzije s tribomehanički tretiranim proteinima imale su veću viskoznost od onih pripremljenih s netretiranim proteinima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058021
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Zoran Herceg
(mentor)