Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 165537

Reološka svojstva proteina sirutke


Hegedušić, Patricija
Reološka svojstva proteina sirutke, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 165537 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Reološka svojstva proteina sirutke
(Rheological properties of whey proteins)

Autori
Hegedušić, Patricija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.10

Godina
2004

Stranica
65

Mentor
Herceg, Zoran

Ključne riječi
proteini sirutke; reološka svojstva; tribomehanička obrada; veličina čestica; viskoznost
(whey proteins; rheological properties; tribomechanical treatment; particle size; viscosity)

Sažetak
U radu su provedena ispitivanja reoloških svojstava sirutkinih proteina (WP, WPC-60 i WPC-80), njihovih hidrolizata (HWP) i izolata (WP-α , WP-β ) u praškastom te u obliku 10%-tnih suspenzija. Praškastim uzorcima određena je veličina čestica, razdioba veličine čestica te specifična površina, a suspenzijama prividna viskoznost, indeks tečenja i koeficijent konzistencije. Provedeno je i tribomehaničko tretiranje praškastih koncentrata proteina sirutke (WPC-60 i WPC-80) pri dvije različite brzine rotora. Dobiveni rezultati pokazali su da veličina čestica, a time i specifična površina ovise o kemijskom sastavu odn. udjelu proteina u praškastom materijalu. Sve suspenzije ispitivanih proteina bile su nenewtonske i imale su dilatantni karakter. Suspenzije s tribomehanički tretiranim proteinima imale su veću viskoznost od onih pripremljenih s netretiranim proteinima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058021

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zoran Herceg (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hegedušić, Patricija
Reološka svojstva proteina sirutke, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Hegedušić, P. (2004) 'Reološka svojstva proteina sirutke', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hegedu\v{s}i\'{c}, Patricija}, year = {2004}, pages = {65}, keywords = {proteini sirutke, reolo\v{s}ka svojstva, tribomehani\v{c}ka obrada, veli\v{c}ina \v{c}estica, viskoznost}, title = {Reolo\v{s}ka svojstva proteina sirutke}, keyword = {proteini sirutke, reolo\v{s}ka svojstva, tribomehani\v{c}ka obrada, veli\v{c}ina \v{c}estica, viskoznost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hegedu\v{s}i\'{c}, Patricija}, year = {2004}, pages = {65}, keywords = {whey proteins, rheological properties, tribomechanical treatment, particle size, viscosity}, title = {Rheological properties of whey proteins}, keyword = {whey proteins, rheological properties, tribomechanical treatment, particle size, viscosity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font