Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 165256

Utjecaj tribomehaničke aktivacije i temperature na viskoznost suspenzija proteina sirutke i obranog mlijeka u prahu


Blažević, Maja
Utjecaj tribomehaničke aktivacije i temperature na viskoznost suspenzija proteina sirutke i obranog mlijeka u prahu, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 165256 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj tribomehaničke aktivacije i temperature na viskoznost suspenzija proteina sirutke i obranog mlijeka u prahu
(Influence of tribomechanical micronization and temeperature on the viscosity of suspension of whey protein concentrate and skim milk powder)

Autori
Blažević, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.03

Godina
2004

Stranica
81

Mentor
Lelas, Vesna

Ključne riječi
reološka svojstva; temperatura; koncentrat proteina sirutke;
(rheological properties; temperature; whey protein concentrate;)

Sažetak
Na reološka svojstva hrane utječu temperatura, procesni parametri, kemijski sastav, te posebno udio i vrsta suhe tvari. U ovom radu ispitan je utjecaj tribomehaničke aktivacije i temperature na viskoznost suspenzija proteina sirutke i obranog mlijeka u prahu. Reološka svojstva suspenzija određena su uporabom rotacionog reometra Rheometric Scientific RM-180, te izražena reološkim parametrima pomoću Ostwald de Waele-ovog zakona. Promjena viskoznosti suspenzija, u ovisnosti o temperaturi, određena je Arrhenius-ovom jednadžbom, a praćena je u intervalu od 20°C do 400C. Ispitivane su 12% i 20%-tne suspenzije proteina sirutke i obranog mlijeka u prahu prije i poslije tribomehaničke obrade. Dobiveni rezultati pokazali su da na reološka svojstva suspenzija značajno utječe temperatura tribomehanička obrada.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058021

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vesna Lelas (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Blažević, Maja
Utjecaj tribomehaničke aktivacije i temperature na viskoznost suspenzija proteina sirutke i obranog mlijeka u prahu, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Blažević, M. (2004) 'Utjecaj tribomehaničke aktivacije i temperature na viskoznost suspenzija proteina sirutke i obranog mlijeka u prahu', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bla\v{z}evi\'{c}, Maja}, year = {2004}, pages = {81}, keywords = {reolo\v{s}ka svojstva, temperatura, koncentrat proteina sirutke, }, title = {Utjecaj tribomehani\v{c}ke aktivacije i temperature na viskoznost suspenzija proteina sirutke i obranog mlijeka u prahu}, keyword = {reolo\v{s}ka svojstva, temperatura, koncentrat proteina sirutke, }, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bla\v{z}evi\'{c}, Maja}, year = {2004}, pages = {81}, keywords = {rheological properties, temperature, whey protein concentrate, }, title = {Influence of tribomechanical micronization and temeperature on the viscosity of suspension of whey protein concentrate and skim milk powder}, keyword = {rheological properties, temperature, whey protein concentrate, }, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font