Pregled bibliografske jedinice broj: 164482
Uspostava sustava kontrole goveđih trupova i polovica na liniji klanja
Uspostava sustava kontrole goveđih trupova i polovica na liniji klanja // Meso, 6 (2004), 4; 4-5 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)
CROSBI ID: 164482 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uspostava sustava kontrole goveđih trupova i polovica na liniji klanja
(Control of bovine carcasses quality on slaughter line)
Autori
Hadžiosmanović, Mirza
Izvornik
Meso (1332-0025) 6
(2004), 4;
4-5
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo
Ključne riječi
goveđi trupovi; kakvoća
(bovine carcasses; quality)
Sažetak
Dana 28. svibnja 2004. godine u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Hrvatski stočarski centar predstavio je program "Sustava kontrole kakvoće goveđih trupova i polovica na liniji klanja". Sustav se osniva na Pravilniku o kakvoći goveđih trupova i polovica na liniji klanja (NN RH 20/2004) koji je donesen u veljači 2004. godine. Prilikom donošenja prijedloga kao temelj i polazište sustava kontrole uzeti su u obzir propisi Europske unije, Zakon o hrani RH, Zakon o stočarstvu, Pravilnik o obveznom označavanju i upisu u jedinstveni registar domaćih životinja te vođenju evidencija i drugi propisi. Pravilnikom o kakvoći goveđih trupova i polovica na liniji klanja propisani su uvjeti i kriteriji razvrstavanja i ocjenjivanja goveđih trupova i polovica, način utvrđivanja kakvoće, obilježavanja i uvjeti kojima moraju udovoljavati ovlaštene osobe koje provode postupak ocjenjivanja. Također, određen je nadzor i provedba nadzora nad obavljanjem ovih poslova. Kakvoća goveđih trupova i polovica podrazumijeva njihovo razvrstavanje u kategorije i klase te ocjenjivanje prema prekrivenosti masnim tkivom. Kategorije uključuju podjelu na teletinu, junetinu i govedinu, te prema dobi i spolu. Raspon klasiranja obuhvaća 5 oznaka i to: izvrstan ("E"), vrlo dobar ("U"), dobar ("R"), osrednji ("O") i slab ("P") skraćeno EUROP. Stupanj prekrivenosti masnim tkivom također se ocjenjuje i to ocjenama od 1 do 5 (1=vrlo slaba ; 2=slaba ; 3=srednja ; 4=jaka ; 5=vrlo jaka).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Chemical Abstracts
- CAB Abstracts
- Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Records