Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 164482

Uspostava sustava kontrole goveđih trupova i polovica na liniji klanja


Hadžiosmanović, Mirza
Uspostava sustava kontrole goveđih trupova i polovica na liniji klanja // Meso, 6 (2004), 4; 4-5 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)


CROSBI ID: 164482 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uspostava sustava kontrole goveđih trupova i polovica na liniji klanja
(Control of bovine carcasses quality on slaughter line)

Autori
Hadžiosmanović, Mirza

Izvornik
Meso (1332-0025) 6 (2004), 4; 4-5

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo

Ključne riječi
goveđi trupovi; kakvoća
(bovine carcasses; quality)

Sažetak
Dana 28. svibnja 2004. godine u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Hrvatski stočarski centar predstavio je program "Sustava kontrole kakvoće goveđih trupova i polovica na liniji klanja". Sustav se osniva na Pravilniku o kakvoći goveđih trupova i polovica na liniji klanja (NN RH 20/2004) koji je donesen u veljači 2004. godine. Prilikom donošenja prijedloga kao temelj i polazište sustava kontrole uzeti su u obzir propisi Europske unije, Zakon o hrani RH, Zakon o stočarstvu, Pravilnik o obveznom označavanju i upisu u jedinstveni registar domaćih životinja te vođenju evidencija i drugi propisi. Pravilnikom o kakvoći goveđih trupova i polovica na liniji klanja propisani su uvjeti i kriteriji razvrstavanja i ocjenjivanja goveđih trupova i polovica, način utvrđivanja kakvoće, obilježavanja i uvjeti kojima moraju udovoljavati ovlaštene osobe koje provode postupak ocjenjivanja. Također, određen je nadzor i provedba nadzora nad obavljanjem ovih poslova. Kakvoća goveđih trupova i polovica podrazumijeva njihovo razvrstavanje u kategorije i klase te ocjenjivanje prema prekrivenosti masnim tkivom. Kategorije uključuju podjelu na teletinu, junetinu i govedinu, te prema dobi i spolu. Raspon klasiranja obuhvaća 5 oznaka i to: izvrstan ("E"), vrlo dobar ("U"), dobar ("R"), osrednji ("O") i slab ("P") skraćeno EUROP. Stupanj prekrivenosti masnim tkivom također se ocjenjuje i to ocjenama od 1 do 5 (1=vrlo slaba ; 2=slaba ; 3=srednja ; 4=jaka ; 5=vrlo jaka).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
0053025

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mirza Hadžiosmanović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hadžiosmanović, Mirza
Uspostava sustava kontrole goveđih trupova i polovica na liniji klanja // Meso, 6 (2004), 4; 4-5 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)
Hadžiosmanović, M. (2004) Uspostava sustava kontrole goveđih trupova i polovica na liniji klanja. Meso, 6 (4), 4-5.
@article{article, author = {Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza}, year = {2004}, pages = {4-5}, keywords = {gove\dji trupovi, kakvo\'{c}a}, journal = {Meso}, volume = {6}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Uspostava sustava kontrole gove\djih trupova i polovica na liniji klanja}, keyword = {gove\dji trupovi, kakvo\'{c}a} }
@article{article, author = {Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza}, year = {2004}, pages = {4-5}, keywords = {bovine carcasses, quality}, journal = {Meso}, volume = {6}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Control of bovine carcasses quality on slaughter line}, keyword = {bovine carcasses, quality} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Chemical Abstracts
  • CAB Abstracts
  • Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Records





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font