Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 16426

Utjecaj fizikalno-kemijske kakvoće vode na razinu transaminaza AST i ALT u srebrnog lososa


Čož-Rakovac, Rozelindra; Hacmanjek, Mato; Tomec, Marija; Teskeredžić, Zlatica; Teskeredžić, Emin; Strunjak-Perović, Ivančica; Topić Popović, Natalija
Utjecaj fizikalno-kemijske kakvoće vode na razinu transaminaza AST i ALT u srebrnog lososa // 39. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : priopćenja = 39th Croatian Symposium on Agriculture with International Participation / Hitrec, Igor (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 253-254 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 16426 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj fizikalno-kemijske kakvoće vode na razinu transaminaza AST i ALT u srebrnog lososa
(Influence of physico-chemical water quality on transaminase AST and ALT level in coho salmon)

Autori
Čož-Rakovac, Rozelindra ; Hacmanjek, Mato ; Tomec, Marija ; Teskeredžić, Zlatica ; Teskeredžić, Emin ; Strunjak-Perović, Ivančica ; Topić Popović, Natalija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
39. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : priopćenja = 39th Croatian Symposium on Agriculture with International Participation / Hitrec, Igor - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998, 253-254

ISBN
953-6135-40-X

Skup
39. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 25.02.1998. - 28.02.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
kakvoća vode; transaminaza; losos
(water quality; transaminase; salmon)

Sažetak
Svrha istraživanja bila je pratiti razinu enzima transaminaza (aspartate aminotransferazu, AST i alanin transferazu, ALT) dviju genetskih skupina srebrnih lososa (diploidi i triploidi), te utvrđivanje ralike razine/aktivnosti enzima koje nastaju uslijed promjene kakvoće vode (slatka, morska voda). U provednim istraživanjima pratili smo fizikalno-kemijsku kakvoću slatke vode na ribogojilištu u Luknji, morske vode na kaveznom uzgajalištu Žrnovnica, te slatke i morske vode u akvarijskom prostoru u West Vancouver Laboratoriju, Vancouver, Kanada. Uzorci ribe (n=5-7) za određivanje biokemijskih parametara krvi uzimani su u slatkoj vodi, te nakon - 1, 5, -3, -6, -12 sati, te -1, -2, -4 i -8 dana po prebacivanju u morsku vodu. Uzimala se riba za biometrijska mjerenja, određivanje njenog zdravstvenog stanja, te krv za određivanje razine AST i ALT. Uzorci su obrađivani uz pomoć biokemijskog analizatora CHEM I. Rezultati istraživanja ukazali su na razlike aktivnosti enzima između diploidnih i jedne triploidne skupine lososa kod prebacivanja iz slatke u morsku vodu. Naime kod praćenja enzima AST vidljiv je trend pada vrijednosti u obje diploidne skupine, dok se kod triploidne skupine ne zapaža značajnija promjena. Praćenjem trenda kretanja enzima ALT, prilikom prebacivanja u morsku vodu vidljiv je trend rasta vrijednosti kod triploidne skupine i diploidne skupine iz pokusa u Hrvatskoj. Trend kretanja vrijednosti ovog enzima kod diploidne skupine držane u akvarijskom prostoru pokazuje pad vrijednosti. Iz dobivenih rezultata možemo zaključiti da je prilikom prilagođavanja srebrnih lososa životu u moru došlo do smanjene permeabilnosti staničnih membrana (pad razine AST), povećanja sinteze aminokiselina, što na koncu rezultira boljim rastom riba (rast razine ALT). Neosporna je dakle činjenica koja proizlazi iz izloženih rezultata da je došlo do promjena u aktivnosti istraživanih enzima prilikom promjene kakvoće vode. S obzirom da se zdravstvenim pregledom nije moglo utvrditi nikakvo oštećenje organa, a uginuća su bila minimalna, možemo jedino zaključiti da se radilo o kratkotrajnim funkcionalnim promjenama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
00981506

Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Čož-Rakovac, Rozelindra; Hacmanjek, Mato; Tomec, Marija; Teskeredžić, Zlatica; Teskeredžić, Emin; Strunjak-Perović, Ivančica; Topić Popović, Natalija
Utjecaj fizikalno-kemijske kakvoće vode na razinu transaminaza AST i ALT u srebrnog lososa // 39. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : priopćenja = 39th Croatian Symposium on Agriculture with International Participation / Hitrec, Igor (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 253-254 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Čož-Rakovac, R., Hacmanjek, M., Tomec, M., Teskeredžić, Z., Teskeredžić, E., Strunjak-Perović, I. & Topić Popović, N. (1998) Utjecaj fizikalno-kemijske kakvoće vode na razinu transaminaza AST i ALT u srebrnog lososa. U: Hitrec, I. (ur.)39. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : priopćenja = 39th Croatian Symposium on Agriculture with International Participation.
@article{article, author = {\v{C}o\v{z}-Rakovac, Rozelindra and Hacmanjek, Mato and Tomec, Marija and Teskered\v{z}i\'{c}, Zlatica and Teskered\v{z}i\'{c}, Emin and Strunjak-Perovi\'{c}, Ivan\v{c}ica and Topi\'{c} Popovi\'{c}, Natalija}, editor = {Hitrec, I.}, year = {1998}, pages = {253-254}, keywords = {kakvo\'{c}a vode, transaminaza, losos}, isbn = {953-6135-40-X}, title = {Utjecaj fizikalno-kemijske kakvo\'{c}e vode na razinu transaminaza AST i ALT u srebrnog lososa}, keyword = {kakvo\'{c}a vode, transaminaza, losos}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{C}o\v{z}-Rakovac, Rozelindra and Hacmanjek, Mato and Tomec, Marija and Teskered\v{z}i\'{c}, Zlatica and Teskered\v{z}i\'{c}, Emin and Strunjak-Perovi\'{c}, Ivan\v{c}ica and Topi\'{c} Popovi\'{c}, Natalija}, editor = {Hitrec, I.}, year = {1998}, pages = {253-254}, keywords = {water quality, transaminase, salmon}, isbn = {953-6135-40-X}, title = {Influence of physico-chemical water quality on transaminase AST and ALT level in coho salmon}, keyword = {water quality, transaminase, salmon}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font