Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 16412

Utjecaj inertnih vlakana na fizikalno kemijska svojstva jogurta


Lalić, Ljerka Marija; Berković, Katarina; Mihalić, Vesna; Prejac, Sandra
Utjecaj inertnih vlakana na fizikalno kemijska svojstva jogurta // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / . (ur.).
Zagreb, 1998. str. 204-205 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 16412 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj inertnih vlakana na fizikalno kemijska svojstva jogurta
(The influence of some inert fibers on yoghurt physico-chemical properties)

Autori
Lalić, Ljerka Marija ; Berković, Katarina ; Mihalić, Vesna ; Prejac, Sandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / . - Zagreb, 1998, 204-205

Skup
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
jogurt; inertna vlakna; viskoznost
(yogurt; inert fibers; viscosity)

Sažetak
Inertna vlakna su česta važna komponenta u sastavu namirnica biljnog podrijetla. Njihova se primjena zahtijeva u dijetalnoj prehrani bolesnika i rekonvalescenata, a poželjna je i u svakodnevnoj prehrani ljudi zbog nutritivne vrijednosti i utjecaja na smanjenje različitog oboljenja. Industrijskom preradom hrane nepovratno se gubi dio inertnih vlakana i stoga treba hranu njima obogaćivati. Na tržištu se nalaze različite vrste proizvoda na bazi inertnih vlakana, a njihovo se konzumiranje preporuća s mlijekom i različitim mlječnim proizvodima. Uzorci jogurta određene nutritivne vrijednosti obogaćeni su proizvodima "Helia" (cryspi sa pšeničnim klicama i integralnim brašnom) kao izvoru inertnih vlakana u koncentracijama (w=0,025, w=0,050 i w=0,075). Tako pripravljenim uzorcima određene su vrijednosti viskoznosti i elektroprovodljivosti u ovisnosti o koncentraciji dodanih inertnih vlakana. Mjerenja viskoznosti izvedena su Fordovim viskozimetrom. Vrijednosti elektroprovodljivosti dane su u korelaciji sa razrjeđenjem uzoraka. Određene veličine daju uvida u procese, koji se događaju u strukturi i teksturi uzoraka. Odvajanje određene količine sirutke ukazuje na gubitak fine strukture i pogoršanje kvalitete uzoraka nakon skladištenja, što je bilo više izraženo kod uzoraka pripravljenih dodatkom proizvoda "Helia" u koncentraciji w=0,075.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058101

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Katarina Berković (autor)

Avatar Url Sandra Hamin (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lalić, Ljerka Marija; Berković, Katarina; Mihalić, Vesna; Prejac, Sandra
Utjecaj inertnih vlakana na fizikalno kemijska svojstva jogurta // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / . (ur.).
Zagreb, 1998. str. 204-205 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Lalić, L., Berković, K., Mihalić, V. & Prejac, S. (1998) Utjecaj inertnih vlakana na fizikalno kemijska svojstva jogurta. U: . (ur.)3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista.
@article{article, author = {Lali\'{c}, Ljerka Marija and Berkovi\'{c}, Katarina and Mihali\'{c}, Vesna and Prejac, Sandra}, year = {1998}, pages = {204-205}, keywords = {jogurt, inertna vlakna, viskoznost}, title = {Utjecaj inertnih vlakana na fizikalno kemijska svojstva jogurta}, keyword = {jogurt, inertna vlakna, viskoznost}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Lali\'{c}, Ljerka Marija and Berkovi\'{c}, Katarina and Mihali\'{c}, Vesna and Prejac, Sandra}, year = {1998}, pages = {204-205}, keywords = {yogurt, inert fibers, viscosity}, title = {The influence of some inert fibers on yoghurt physico-chemical properties}, keyword = {yogurt, inert fibers, viscosity}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font