Pregled bibliografske jedinice broj: 16412
Utjecaj inertnih vlakana na fizikalno kemijska svojstva jogurta
Utjecaj inertnih vlakana na fizikalno kemijska svojstva jogurta // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / . (ur.).
Zagreb, 1998. str. 204-205 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 16412 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj inertnih vlakana na fizikalno kemijska svojstva jogurta
(The influence of some inert fibers on yoghurt physico-chemical properties)
Autori
Lalić, Ljerka Marija ; Berković, Katarina ; Mihalić, Vesna ; Prejac, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
/ . - Zagreb, 1998, 204-205
Skup
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
jogurt; inertna vlakna; viskoznost
(yogurt; inert fibers; viscosity)
Sažetak
Inertna vlakna su česta važna komponenta u sastavu namirnica biljnog podrijetla. Njihova se primjena zahtijeva u dijetalnoj prehrani bolesnika i rekonvalescenata, a poželjna je i u svakodnevnoj prehrani ljudi zbog nutritivne vrijednosti i utjecaja na smanjenje različitog oboljenja.
Industrijskom preradom hrane nepovratno se gubi dio inertnih vlakana i stoga treba hranu njima obogaćivati.
Na tržištu se nalaze različite vrste proizvoda na bazi inertnih vlakana, a njihovo se konzumiranje preporuća s mlijekom i različitim mlječnim proizvodima.
Uzorci jogurta određene nutritivne vrijednosti obogaćeni su proizvodima "Helia" (cryspi sa pšeničnim klicama i integralnim brašnom) kao izvoru inertnih vlakana u koncentracijama (w=0,025, w=0,050 i w=0,075). Tako pripravljenim uzorcima određene su vrijednosti viskoznosti i elektroprovodljivosti u ovisnosti o koncentraciji dodanih inertnih vlakana.
Mjerenja viskoznosti izvedena su Fordovim viskozimetrom. Vrijednosti elektroprovodljivosti dane su u korelaciji sa razrjeđenjem uzoraka.
Određene veličine daju uvida u procese, koji se događaju u strukturi i teksturi uzoraka.
Odvajanje određene količine sirutke ukazuje na gubitak fine strukture i pogoršanje kvalitete uzoraka nakon skladištenja, što je bilo više izraženo kod uzoraka pripravljenih dodatkom proizvoda "Helia" u koncentraciji w=0,075.
Izvorni jezik
Hrvatski