Pregled bibliografske jedinice broj: 163980
Bakteriologija u biotehnologiji-knjiga prva-dio II.
Bakteriologija u biotehnologiji-knjiga prva-dio II. / Duraković, Senadin (ur.).
Zagreb: Kugler, 2004
CROSBI ID: 163980 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bakteriologija u biotehnologiji-knjiga prva-dio II.
(Bacteriology in biotechnology-first book-part II.)
Autori
Duraković, Senadin ; Redžepović, Sulejman
Vrsta obrazovnog materijala
Ostalo (nedefinirano)
Izdavač
Kugler
Grad
Zagreb
Godina
2004
Stranica
347
ISBN
953-7027-09-0
Ključne riječi
Bakteriologija; biotehnologija; mikrobi
(Bacteriology; biotechnology; microbes)
Sažetak
Zajedno skupljena dosadašnja otkrića sa više od 100 godina starim znanstvenim otkrićima, knjiga Bakteriologija u biotehnologiji predočava znanstvenu disciplinu mikrobiologiju kao umjetnost u njezinu suvremenom stanju.Ona je suvremena i dinamična znanost, koja donosi najnovije korisne informacije o mikrobima-njihovim djelovanjima i značajnostima.Mikrobiologija pokazuje kako su mikrobi uključeni u veliki broj strategija za odvijanje bitnih životnih funkcija i kako djelotvornosti mikroba sudjeluju u sveukupnom zdravlju i dobrobiti ljudi i okoliša.To objašnjava zašto neki različiti i posvuda rašireni mikrobi jesu korisni ljudskome rodu-opisujući bitnu ulogu mikroba u održavanju života na Zemlji-i zašto su drugi škodljivi uzrokujući bolesti u biljaka i životinja.To omogućuje razumijevanje kako se zbivanja na molekularnoj razini prenose u djelotvornosti koje imadu praktično značenje.Udžbenik Bakteriologija u biotehnologiji neprijeporno uključuje istraživanje jedinstvenih principa mikrobne raširenosti, napose na molekulskoj razini.On omogućuje razumijevanje razvojnih stadija u evoluciji pojedinog organizma (filogenija) i klasifikacije temeljene na analizi ribosomske RNK.To zastupa tradicionalni obrazac prokariot-eukariot uz opsežna istraživanja bakterijskih, arhebakterijskih i eukariotskih organizama na svim razinama-uključujući staničnu strukturu, metabolizam, genetiku, ekologiju i taksonomiju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija