Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 163840

Vrenje i doviranje piva u cilindrično konusnom fermentoru


Jurjević , Dijana
Vrenje i doviranje piva u cilindrično konusnom fermentoru, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 163840 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Vrenje i doviranje piva u cilindrično konusnom fermentoru
(Fermentation and post fermentation of beer in cylindroconical fermenters)

Autori
Jurjević , Dijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.03

Godina
2004

Stranica
57

Mentor
Marić, Vladimir

Ključne riječi
cilindrično konusni fermentor; aeracija; vrenje; doviranje; pivski kvasac
(cylindroconical fermenters; aeration; fermentation; post-fermentation; beer yeast)

Sažetak
Alkoholno vrenje je najvažnija faza u proizvodnji piva, a nakon njega sljedi faza doviranja i odležavanja piva. Danas se vrenje i doviranje piva uglavnom provodi u cilindrično konusnom fermentoru zbog povećane ekonomičnosti procesa. Da bi proizvodno postrojenje bilo isplativo, trajanje ovih faza tehnološkog procesa treba biti što kraće, a da to ne utječe na kvalitetu piva. Na brzinu trajanja procesa može se utjecati količinom dodanog kvasca (inokuluma) u fermentor i aeracijom sladovine kojom se puni fermentor. U ovom radu je praćen tijek odvijanja glavnog i naknadnog vrenja u cilindrično konusnom fermentoru i ispitivan je utjecaj aeracije sladovine na brzinu vrenja i količinu nastalog kvasca. Rezultati su potvrdili već poznate činjenice kako nedovoljna koncentracija otopljenog kisika usporava glavno vrenje za nekoliko dana i ima izravan utjecaj na umnožavanje kvasca.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058011

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vladimir Marić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jurjević , Dijana
Vrenje i doviranje piva u cilindrično konusnom fermentoru, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Jurjević , D. (2004) 'Vrenje i doviranje piva u cilindrično konusnom fermentoru', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurjevi\'{c}, Dijana}, year = {2004}, pages = {57}, keywords = {cilindri\v{c}no konusni fermentor, aeracija, vrenje, doviranje, pivski kvasac}, title = {Vrenje i doviranje piva u cilindri\v{c}no konusnom fermentoru}, keyword = {cilindri\v{c}no konusni fermentor, aeracija, vrenje, doviranje, pivski kvasac}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurjevi\'{c}, Dijana}, year = {2004}, pages = {57}, keywords = {cylindroconical fermenters, aeration, fermentation, post-fermentation, beer yeast}, title = {Fermentation and post fermentation of beer in cylindroconical fermenters}, keyword = {cylindroconical fermenters, aeration, fermentation, post-fermentation, beer yeast}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font