Pregled bibliografske jedinice broj: 163840
Vrenje i doviranje piva u cilindrično konusnom fermentoru
Vrenje i doviranje piva u cilindrično konusnom fermentoru, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 163840 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vrenje i doviranje piva u cilindrično konusnom fermentoru
(Fermentation and post fermentation of beer in cylindroconical fermenters)
Autori
Jurjević , Dijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.03
Godina
2004
Stranica
57
Mentor
Marić, Vladimir
Ključne riječi
cilindrično konusni fermentor; aeracija; vrenje; doviranje; pivski kvasac
(cylindroconical fermenters; aeration; fermentation; post-fermentation; beer yeast)
Sažetak
Alkoholno vrenje je najvažnija faza u proizvodnji piva, a nakon njega sljedi faza doviranja i odležavanja piva. Danas se vrenje i doviranje piva uglavnom provodi u cilindrično konusnom fermentoru zbog povećane ekonomičnosti procesa. Da bi proizvodno postrojenje bilo isplativo, trajanje ovih faza tehnološkog procesa treba biti što kraće, a da to ne utječe na kvalitetu piva. Na brzinu trajanja procesa može se utjecati količinom dodanog kvasca (inokuluma) u fermentor i aeracijom sladovine kojom se puni fermentor. U ovom radu je praćen tijek odvijanja glavnog i naknadnog vrenja u cilindrično konusnom fermentoru i ispitivan je utjecaj aeracije sladovine na brzinu vrenja i količinu nastalog kvasca. Rezultati su potvrdili već poznate činjenice kako nedovoljna koncentracija otopljenog kisika usporava glavno vrenje za nekoliko dana i ima izravan utjecaj na umnožavanje kvasca.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058011
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vladimir Marić
(mentor)