Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 163809

Određivanje metilksantina i polifenola u različitim ekstraktima čokolade metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti


Mareković, Neda Jelena
Određivanje metilksantina i polifenola u različitim ekstraktima čokolade metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 163809 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje metilksantina i polifenola u različitim ekstraktima čokolade metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti
(Determination of methylxanthines and poyphenols in different chocolate extracts by high performance liquid chromatography method)

Autori
Mareković, Neda Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.04

Godina
2004

Stranica
52

Mentor
Vorkapić-Furač, Jasna

Ključne riječi
čokolada; metilksantini; polifenoli; tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti
(chocolate; high perfomance liquid chromatography; methylxanthines; polyphenols)

Sažetak
Posljednjeg je desetljeća čokolada u samom vrhu zanimanja kao izvor kemozaštitnih polifenolnih spojeva, posebice katehina [(+)-katehina i (-)-epikatehina)] i njihovih oligomernih procijanidina. Ti spojevi, radi snažnog antioksidativnog djelovanja, štite ljudski organizam od slobodnih radikala i na taj način sprječavaju nastajanje karcinoma i koronarnih bolesti. Metode određivanja polifenolnih spojeva u biljnim izvorima složene su radi raznolikosti njihove strukture i prisutnosti velikog broja različitih spojeva. Najbolji su rezultati dobiveni tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). Svim je kromatografskim metodama zajedničko: ekstrakcija polifenola polarnim otapalima, eventualno pročišćavanje uzoraka, filtriranje i tekućinska kromatografija obrnutih faza (RP-LC). U radu je istražen utjecaj različitih otapala na iscrpnost ekstrakcije metilksantina i polifenola. Pripravljeni ekstrakti analizirani su tekućinskom kromatografijom obrnutih faza (RP-LC) uz UV Diode Array detekciju ( =278 nm). Na svim je kromatogramima razdvojeno više od 15 pikova, od kojih su pomoću UV-spektara identificirani kava kiselina i više oligomernih procijanidina, a kvantificirani su teobromin, kafein i (-)-epikatehin. U svim ekstraktima prevladava teobromin, kafeina ima manje, a najmanje ima (-)-epikatehina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058024

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Vorkapić-Furač (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mareković, Neda Jelena
Određivanje metilksantina i polifenola u različitim ekstraktima čokolade metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Mareković, N. (2004) 'Određivanje metilksantina i polifenola u različitim ekstraktima čokolade metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Marekovi\'{c}, Neda Jelena}, year = {2004}, pages = {52}, keywords = {\v{c}okolada, metilksantini, polifenoli, teku\'{c}inska kromatografija visoke djelotvornosti}, title = {Odre\djivanje metilksantina i polifenola u razli\v{c}itim ekstraktima \v{c}okolade metodom teku\'{c}inske kromatografije visoke djelotvornosti}, keyword = {\v{c}okolada, metilksantini, polifenoli, teku\'{c}inska kromatografija visoke djelotvornosti}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Marekovi\'{c}, Neda Jelena}, year = {2004}, pages = {52}, keywords = {chocolate, high perfomance liquid chromatography, methylxanthines, polyphenols}, title = {Determination of methylxanthines and poyphenols in different chocolate extracts by high performance liquid chromatography method}, keyword = {chocolate, high perfomance liquid chromatography, methylxanthines, polyphenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font