Pregled bibliografske jedinice broj: 163809
Određivanje metilksantina i polifenola u različitim ekstraktima čokolade metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti
Određivanje metilksantina i polifenola u različitim ekstraktima čokolade metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 163809 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje metilksantina i polifenola u različitim ekstraktima čokolade metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti
(Determination of methylxanthines and poyphenols in different chocolate extracts by high performance liquid chromatography method)
Autori
Mareković, Neda Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.04
Godina
2004
Stranica
52
Mentor
Vorkapić-Furač, Jasna
Ključne riječi
čokolada; metilksantini; polifenoli; tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti
(chocolate; high perfomance liquid chromatography; methylxanthines; polyphenols)
Sažetak
Posljednjeg je desetljeća čokolada u samom vrhu zanimanja kao izvor kemozaštitnih polifenolnih spojeva, posebice katehina [(+)-katehina i (-)-epikatehina)] i njihovih oligomernih procijanidina. Ti spojevi, radi snažnog antioksidativnog djelovanja, štite ljudski organizam od slobodnih radikala i na taj način sprječavaju nastajanje karcinoma i koronarnih bolesti. Metode određivanja polifenolnih spojeva u biljnim izvorima složene su radi raznolikosti njihove strukture i prisutnosti velikog broja različitih spojeva. Najbolji su rezultati dobiveni tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). Svim je kromatografskim metodama zajedničko: ekstrakcija polifenola polarnim otapalima, eventualno pročišćavanje uzoraka, filtriranje i tekućinska kromatografija obrnutih faza (RP-LC). U radu je istražen utjecaj različitih otapala na iscrpnost ekstrakcije metilksantina i polifenola. Pripravljeni ekstrakti analizirani su tekućinskom kromatografijom obrnutih faza (RP-LC) uz UV Diode Array detekciju ( =278 nm). Na svim je kromatogramima razdvojeno više od 15 pikova, od kojih su pomoću UV-spektara identificirani kava kiselina i više oligomernih procijanidina, a kvantificirani su teobromin, kafein i (-)-epikatehin. U svim ekstraktima prevladava teobromin, kafeina ima manje, a najmanje ima (-)-epikatehina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058024
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasna Vorkapić-Furač
(mentor)