Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 163807

Praćenje promjene koncentracije CO_2 i O_2 u pivu tijekom dorade i točenja u boce


Sivak , Jasna
Praćenje promjene koncentracije CO_2 i O_2 u pivu tijekom dorade i točenja u boce, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 163807 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Praćenje promjene koncentracije CO_2 i O_2 u pivu tijekom dorade i točenja u boce
(Observing changes in concentration of CO_2 and O_2 during final processing and bottling)

Autori
Sivak , Jasna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.10

Godina
2003

Stranica
40

Mentor
Marić , Vladimir

Ključne riječi
pivo; CO_2; O_2
(beer; CO_2; O_2)

Sažetak
Provedeno je mjerenje koncentracije CO_2 i O_2 počevši od filtracije preko tlačnih tankova do boce. Sadržaj CO_2 u pivu je jedan od najvažnijih kriterija kakvoće. Najveći dio CO_2 se izdvaja iz piva tijekom vrenja i na raspolaganju je za proizvodnju komprimiranog CO_2. Topljivost CO_2 ovisi o temperaturi i tlaku. Punjenje piva pod konstantnim predtlakom CO_2 spriječava gubitak CO_2 i oksidaciju piva, što povoljno djeluje na njegovu biološku i koloidnu stabilizaciju. O_2 utječe na oksidacijske promjene u pivu. Pri kraju vrenja i odležavanja piva sadržaj O_2 u njemu opada. U šestomjesečnom razdoblju, u kojem su provedena ova mjerenja, nije bilo većih odstupanja od ciljanih vrijednosti predviđenih internim normama pivovare. Prikazani rezultati pokazali su zadovoljavajuće vrijednosti i dobru kvalitetu piva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058011

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vladimir Marić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sivak , Jasna
Praćenje promjene koncentracije CO_2 i O_2 u pivu tijekom dorade i točenja u boce, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Sivak , J. (2003) 'Praćenje promjene koncentracije CO_2 i O_2 u pivu tijekom dorade i točenja u boce', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sivak, Jasna}, year = {2003}, pages = {40}, keywords = {pivo, CO\_2, O\_2}, title = {Pra\'{c}enje promjene koncentracije CO\_2 i O\_2 u pivu tijekom dorade i to\v{c}enja u boce}, keyword = {pivo, CO\_2, O\_2}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sivak, Jasna}, year = {2003}, pages = {40}, keywords = {beer, CO\_2, O\_2}, title = {Observing changes in concentration of CO\_2 and O\_2 during final processing and bottling}, keyword = {beer, CO\_2, O\_2}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font