Pregled bibliografske jedinice broj: 163807
Praćenje promjene koncentracije CO_2 i O_2 u pivu tijekom dorade i točenja u boce
Praćenje promjene koncentracije CO_2 i O_2 u pivu tijekom dorade i točenja u boce, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 163807 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Praćenje promjene koncentracije CO_2 i O_2 u pivu tijekom dorade i točenja u boce
(Observing changes in concentration of CO_2 and O_2 during final processing and bottling)
Autori
Sivak , Jasna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.10
Godina
2003
Stranica
40
Mentor
Marić , Vladimir
Ključne riječi
pivo; CO_2; O_2
(beer; CO_2; O_2)
Sažetak
Provedeno je mjerenje koncentracije CO_2 i O_2 počevši od filtracije preko tlačnih tankova do boce. Sadržaj CO_2 u pivu je jedan od najvažnijih kriterija kakvoće. Najveći dio CO_2 se izdvaja iz piva tijekom vrenja i na raspolaganju je za proizvodnju komprimiranog CO_2. Topljivost CO_2 ovisi o temperaturi i tlaku. Punjenje piva pod konstantnim predtlakom CO_2 spriječava gubitak CO_2 i oksidaciju piva, što povoljno djeluje na njegovu biološku i koloidnu stabilizaciju. O_2 utječe na oksidacijske promjene u pivu. Pri kraju vrenja i odležavanja piva sadržaj O_2 u njemu opada. U šestomjesečnom razdoblju, u kojem su provedena ova mjerenja, nije bilo većih odstupanja od ciljanih vrijednosti predviđenih internim normama pivovare. Prikazani rezultati pokazali su zadovoljavajuće vrijednosti i dobru kvalitetu piva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058011
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vladimir Marić
(mentor)