Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 16377

Reološka svojstva jogurta s dodatkom pšeničnih klica


Berković, Katarina; Lalić, Ljerka Marija; Prejac, Sandra; Mamić, Marina
Reološka svojstva jogurta s dodatkom pšeničnih klica // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / . (ur.).
Zagreb, 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 16377 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Reološka svojstva jogurta s dodatkom pšeničnih klica
(Rheological characteristics of yogurt with wheat germs addition)

Autori
Berković, Katarina ; Lalić, Ljerka Marija ; Prejac, Sandra ; Mamić, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / . - Zagreb, 1998

Skup
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
jogurt; pšenične klice; reološki parametri
(yogurt; whey germs; rheological parameters)

Sažetak
Pšenične klice su visokovrijedan izvor vitamina i minerala čijim konzumiranjem se mogu nadoknaditi nedostaci u lošoj prehrani djece i odraslih osoba. Njihovim dodatkom u mlijeko i mliječne proizvode može se isto tako pripraviti nove vrste fermentiranih napitaka. U laboratorijskim uvjetima, a prema uobičajenom (tradicionalnom) postupku, koji se koristi u domaćinstvu pripravljeni su uzorci jogurta, čija se kvaliteta i održivost pratila određivanjem reoloških parametara (indeksa tečenja, koeficijenta konzistencije) i mjerenjem volumena izdvojene sirutke. Za pripravu se koristilo pasterizirano mlijeko s 4,1% mliječne masti i pasterizirano i homogenizirano mlijeko s 3,2% mliječne masti. Pripravljeni uzorci sa dodatkom pšeničnih klica imaju više vrijednosti određivanih parametara u odnosu na referentne uzorke (bez dodatka klica). Pšenične klice imaju povoljan utjecaj na strukturu, teksturu i održivost koaguluma pripravljenih uzoraka jer dolazi do njihovog bubrenja, što povećava plastičnost uzoraka. Uzorci pripravljeni od mlijeka s 3,2% mliječne masti imaju rjeđu konzistenciju i izdvajaju više sirutke, što ima za posljedicu manju trajnost.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058101

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Katarina Berković (autor)

Avatar Url Sandra Hamin (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Berković, Katarina; Lalić, Ljerka Marija; Prejac, Sandra; Mamić, Marina
Reološka svojstva jogurta s dodatkom pšeničnih klica // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / . (ur.).
Zagreb, 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Berković, K., Lalić, L., Prejac, S. & Mamić, M. (1998) Reološka svojstva jogurta s dodatkom pšeničnih klica. U: . (ur.)3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista.
@article{article, author = {Berkovi\'{c}, Katarina and Lali\'{c}, Ljerka Marija and Prejac, Sandra and Mami\'{c}, Marina}, year = {1998}, pages = {75}, keywords = {jogurt, p\v{s}eni\v{c}ne klice, reolo\v{s}ki parametri}, title = {Reolo\v{s}ka svojstva jogurta s dodatkom p\v{s}eni\v{c}nih klica}, keyword = {jogurt, p\v{s}eni\v{c}ne klice, reolo\v{s}ki parametri}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Berkovi\'{c}, Katarina and Lali\'{c}, Ljerka Marija and Prejac, Sandra and Mami\'{c}, Marina}, year = {1998}, pages = {75}, keywords = {yogurt, whey germs, rheological parameters}, title = {Rheological characteristics of yogurt with wheat germs addition}, keyword = {yogurt, whey germs, rheological parameters}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font