Pregled bibliografske jedinice broj: 163501
Populacija lipljana (Thymallus thymallus) u izvorskom dijelu rijeke Kupe
Populacija lipljana (Thymallus thymallus) u izvorskom dijelu rijeke Kupe, 2004., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 163501 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Populacija lipljana (Thymallus thymallus) u izvorskom dijelu rijeke Kupe
(Grayling population (Thymallus thymallus)in upper part of Krka river)
Autori
Šprem, Nikica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2004
Stranica
45
Mentor
Treer, Tomislav
Ključne riječi
lipljan; Thymallus thymallus; Krka
(grayling; Thymallus thymallus; Krka river)
Sažetak
U izvorskom dijelu rijeke Kupe, sportsko-ribolovnim alatima, uhvačeno je i analizirano 98 lipljana (Thymallus thymallus). Lipljan zalazi vrlo visoko u planinske vodotoke i izvore rijeka, pa čak i sasvim male potoke. Lipljan naseljava vrlo čiste, hladne i kisikom bogate otvorene šljunkovite biotope. Na preljevima pokrivenim šljunkom i kamenjem, u brzacima i mirnijim bazenima, lipljan traži hranu skupljajući je najvećim dijelom na dnu, a manjim dijelom na površini. Kod većine lipljana utvrđeno je da previše ne migrira, ali u potrazi za hranom ili zbog skrivanja kormorana i kanu-turista znaju prevaliti i vrlo velike udaljenosti. Za vrijeme niskog vodostaja rijeke broj ulovljenih riba bio je manji nego kod višeg vodostaja, jer je kod niskog vodostaja prozirnost rijeke dobra i ribe su puno opreznije nego kod malo većeg vodostaja i manje prozirnosti. Faktor kondicije CF kretao se u rasponu od 0, 615 do 2, 239, dok je prosječni faktor kondicije bio 1, 094. Usporedbom mjesečnog prikaza kondicijskog stanja lipljana, vidljivo je da većina lipljana ima negativan kondicijski faktor, osim lipljana ulovljenih 30.listopada kada je kondicijski faktor pozitivan.Izračunata vrijednost b=2, 64 pokazuje negativan alometrijski rast lipljana u Kupi, odnosno lipljani rastu brže u duljinu nego u masu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)