Pregled bibliografske jedinice broj: 163242
Istraživanje postupaka slađenja domaćih sorti pšenica
Istraživanje postupaka slađenja domaćih sorti pšenica, 2004., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 163242 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje postupaka slađenja domaćih sorti pšenica
(Study on malting procedures of domestic wheat varieties)
Autori
Krstanović, Vinko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.10
Godina
2004
Stranica
152
Mentor
Marić, Vladimir
Ključne riječi
pšenica; slad; sladarske kvalitetne grupe; postupci slađenja
(wheat; malt; quality groups; malting procedures)
Sažetak
U radu je istraživan sladarski potencijal 36 domaćih sorti pšenica, te izvršeno razvrstavanje istraživanih uzoraka u odgovarajuće sladarske kvalitetne grupe (I-IV), ustanovljene su sorte s najboljim sladarskim osobinama, te za njih optimalan postupak slađenja. Gotovo sve istraživane sorte spadaju u II kvalitetnu grupu uključujući i sve sorte s najboljim sladarskim osobinama (Lucija, Srpanjka, Panonka, Barbara, Ana i Žitarka). Optimalni postupak slađenja za sorte s najboljim sladarskim osobinama je umjereno restriktivni postupak E koji obilježavaju niži stupanj namočenosti zrna (42, 5-43%) i blagi režim povisivanja temperature tijekom klijanja od 14 ^oC do 17 ^oC.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija