Pregled bibliografske jedinice broj: 16322
Analiza nekih faktora proizvodnje u Agrolaguni
Analiza nekih faktora proizvodnje u Agrolaguni // Seljačka obiteljska gospodarstva u Istri (2. knjiga) / Šehanović, Jusuf (ur.).
Poreč: Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, 1998. str. 82-83
CROSBI ID: 16322 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza nekih faktora proizvodnje u Agrolaguni
(Analysis of Some Productional Factors in Agrolaguna)
Autori
Oplanić, Milan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni
Knjiga
Seljačka obiteljska gospodarstva u Istri (2. knjiga)
Urednik/ci
Šehanović, Jusuf
Izdavač
Institut za poljoprivredu i turizam Poreč
Grad
Poreč
Godina
1998
Raspon stranica
82-83
ISBN
953-97050-2-9
Ključne riječi
faktori proizvodnje, poljoprivreda, Agrolaguna
(productional factors, agricutlure, Agrolaguna)
Sažetak
Na temelju ukazane potrebe, Agrolaguna d.d. Poreč angažirala je Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča u izradi Studije razvoja Agrolagune d.d. Poreč. Osnovni zadatak ove Sudije je da na osnovu detaljne analize svih proizvodnih kapaciteta utvrdi njihovo stanje s obirom na proizvodnu kondiciju i istrošenost te predloži osnovne smjernice razvoja kao i potrebne zahvate u cilju dovođenja pojedinih proizvodnih linija u proizvodni optimum.
Metodologija prikupljanja podataka sastojala se je u obilasku i neposrednom uvidu proizvodnih kapaciteta od strane radnih grupa koje su sačinjavali djelatnici Instituta i ovlašteni predstavnici poduzeća Agrolaguna d.d. Izvor poslovno-financijskih podataka neophodnih za izradu Studije bile su odgovarajuće stručne službe poduzeća (Plan i analiza, Računovodstvo). Opis primjenjene tehnologije po proizvodnjama i proizvodnim linijama dobiven je od strane tehnologa voditelja pojedinih proizvodnji. U analizi poljoprivredne proizvodnje korišteni su podaci iz razdoblja 1994. 1997. godine, dok se podaci o financijskom poslovanju poduzeća Agrolaguna d.d. odnose na 1996. poslovnu godinu.
Kod obrade podataka koristile su se metode izračuna učinkovitosti nekih proizvodnih faktora, te usporedbe stvarnih utrošaka u tekućoj proizvodnji s mogućim u modificiranim tehnološkim postupcima i s normativima u nekim susjednim zemljama (Italija).
S obzirom na njihov visoki udio u ukupnoj proizvodnoj strukturi poduzeća, detaljnije su analizirane vinogradarsko-vinarska i maslinarska proizvodnja.
Organizacijska struktura, broj i kvaliteta uposlenih i poslovna politika nisu predmet ove analize i spominju se ili komentiraju samo usput poradi jasnoće izlaganja zadane teme.
Dobiveni rezultati ukazuju da ne postoje znatna odstupanja u utrošcima, pa ni u vrijednostima uloženih inputa od razine koja se primjenjuje kod sličnih kompariranih proizvodnji u susjednim zemljama. Razlike se, donekle, javljaju u strukturi utrošenih inputa, a naročito su izražene kod usporedbe njihove efikasnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
01470103
Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
Profili:
Milan Oplanić
(autor)