Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 163191

Mikrobiološka kakvoća pilećeg mesa na tržištu


Hadžiosmanović, Mirza; Kozačinski, Lidija; Zdolec, Nevijo
Mikrobiološka kakvoća pilećeg mesa na tržištu // Zbornik 3. hrvatskog mikrobiološkog kongresa s međunarodnim sudjelovanjem / Balenović, Mirta ; et al. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko mikrobiološko društvo, 2004. str. 32-33 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 163191 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološka kakvoća pilećeg mesa na tržištu
(Microbiological quality of chicken meat on the market)

Autori
Hadžiosmanović, Mirza ; Kozačinski, Lidija ; Zdolec, Nevijo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik 3. hrvatskog mikrobiološkog kongresa s međunarodnim sudjelovanjem / Balenović, Mirta ; et al. - Zagreb : Hrvatsko mikrobiološko društvo, 2004, 32-33

ISBN
53-96567-4-5

Skup
3. Hrvatski mikrobiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 04.10.2004. - 07.10.2004

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pileće meso; mikrobiološka kakvoća
(chicken meat; microbiological quality)

Sažetak
U higijeni proizvodnje i pohrani pilećeg mesa posebno se značenje pridaje ukupnom broju aerobnih mezofilnih bakterija, broju enterobakterija i E. coli, koje imaju ulogu indikatora mikrobiološke kakvoće. Pileće meso u manjim komadima (konfekcionirano) te usitnjeno pileće meso onečišćeno je većim brojem mikroorganizama od drugih proizvoda od mesa peradi što upućuje na kontaminaciju i neprimjerene uvjete tijekom proizvodnje. Stoga je i rizik od kvarenja u smislu mikrobiološke razgradnje veći. Bakteriološkom pretragom obuhvaćeno je 66 uzoraka konfekcioniranog (pileća prsa bez kože ("file"), 21 uzorak i pileća prsa s kožom, 19 uzoraka) i usitnjenog pilećeg mesa (26 uzoraka). Uzorci su uzeti iz maloprodaje (rashladne vitrine, +4 º C odnosno ledenice -18 º C). Bakteriološkom pretragom obuhvaćen je nalaz bakterija Salmonella spp., Listeria monocytogenes, S. aureus, Enterobacteriaceae, sulfitreducirajućih klostridija te ukupni broj bakterija. Bakteriološke pretrage obavljene su uobičajenim postupcima izolacije i identifikacije pojedinih vrsta bakterija prema HRN ISO. U biokemijskoj determinaciji korišteni su API-testovi ("Biomerieux") i BBL Identification System ("Becton-Dickinson"). U pogledu mikrobiološke kakvoće i nalaza mikroorganizama u uzorcima svježeg i usitnjenog pilećeg mesa značajan je nalaz Salmonella spp. (10, 60%), S. aureus (30, 30%), L. monocytogenes (3, 03%) te enterobakterija (34, 84%). Najveći ukupni broj bakterija utvrđen je u usitnjenom pilećem mesu (5, 23 ± 0, 50 log10 cfu/g), dok je u konfekcioniranom pilećem mesu bio manji i u "fileima" pilećih prsiju iznosio 4, 72 ± 0, 38 log10 cfu/g a u pilećim prsima s kožom 3, 67 ± 0, 88 log10 cfu/g. Rezultati pretrage upućuju na značajni rizik u smislu kvarenja i povećanja broja i vrste bakterija zavisno o vrsti pilećeg mesa, kao i načinu pakiranja i pohrane tijekom prometa na tržištu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
0053025

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Hadžiosmanović, Mirza; Kozačinski, Lidija; Zdolec, Nevijo
Mikrobiološka kakvoća pilećeg mesa na tržištu // Zbornik 3. hrvatskog mikrobiološkog kongresa s međunarodnim sudjelovanjem / Balenović, Mirta ; et al. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko mikrobiološko društvo, 2004. str. 32-33 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Hadžiosmanović, M., Kozačinski, L. & Zdolec, N. (2004) Mikrobiološka kakvoća pilećeg mesa na tržištu. U: Balenović, M. & et al. (ur.)Zbornik 3. hrvatskog mikrobiološkog kongresa s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Koza\v{c}inski, Lidija and Zdolec, Nevijo}, editor = {Balenovi\'{c}, M. and et al.}, year = {2004}, pages = {32-33}, keywords = {pile\'{c}e meso, mikrobiolo\v{s}ka kakvo\'{c}a}, isbn = {53-96567-4-5}, title = {Mikrobiolo\v{s}ka kakvo\'{c}a pile\'{c}eg mesa na tr\v{z}i\v{s}tu}, keyword = {pile\'{c}e meso, mikrobiolo\v{s}ka kakvo\'{c}a}, publisher = {Hrvatsko mikrobiolo\v{s}ko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }
@article{article, author = {Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Koza\v{c}inski, Lidija and Zdolec, Nevijo}, editor = {Balenovi\'{c}, M. and et al.}, year = {2004}, pages = {32-33}, keywords = {chicken meat, microbiological quality}, isbn = {53-96567-4-5}, title = {Microbiological quality of chicken meat on the market}, keyword = {chicken meat, microbiological quality}, publisher = {Hrvatsko mikrobiolo\v{s}ko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font