Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 16240

Utvrđivanje glukoza tolerantnog faktora u frakcijama ekstrakata kvasca Saccharomyces cerevisiae


Tutić, Mihaela
Utvrđivanje glukoza tolerantnog faktora u frakcijama ekstrakata kvasca Saccharomyces cerevisiae, 1998., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 16240 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utvrđivanje glukoza tolerantnog faktora u frakcijama ekstrakata kvasca Saccharomyces cerevisiae
(Identification of Glucose tolerance Factor in the Fractions of Yeast saccharomyces cerevisiae)

Autori
Tutić, Mihaela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.11

Godina
1998

Stranica
52

Mentor
Stehlik-Tomas, Vesna

Ključne riječi
Krom u kvaščevoj biomasi; Glukoza tolerantni faktor
(Chromium in Yeast Biomass; Glucose Tolerance Factor)

Sažetak
Uloga kroma u metabolizmu ljudi odvija se preko biološki aktivnog spoja nazvanog glukoza tolerantni faktor koji je kationski krom (+3) kompleks niske molekularne mase a važan je pri regulaciji razine glukoze u krvi. Nedostatak kroma u ljudskom organizmu uvjetuje smanjenu aktivnos hormona inzulina odgovornog za regulaciju glukoze u krvi. Obzirom da je utvrđeno da je GTF izoliran iz kvaščeve biomase vrlo dobar faktor u poboljšanju djelovanja inzulina, posvećena je velika pažnja njegovoj proizvodnji, izolaciji i pročišćavanju. Zato je cij ovog rada bio odabrati podlogu u kojoj se fermentacijom sa kvascem S.cerevisiae u različitim uvjetima kultivacije nakupi najviše kroma i proteina, te utvrditi prisustvo GTF-a u uzorcima nakon propuštanja dobivenih kvaščevih ekstrakata kroz gel-filtracijsku kolonu mjerenjem roizvedenog ugljik (IV) oksida.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058502

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vesna Stehlik-Tomas (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tutić, Mihaela
Utvrđivanje glukoza tolerantnog faktora u frakcijama ekstrakata kvasca Saccharomyces cerevisiae, 1998., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Tutić, M. (1998) 'Utvrđivanje glukoza tolerantnog faktora u frakcijama ekstrakata kvasca Saccharomyces cerevisiae', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tuti\'{c}, Mihaela}, year = {1998}, pages = {52}, keywords = {Krom u kva\v{s}\v{c}evoj biomasi, Glukoza tolerantni faktor}, title = {Utvr\djivanje glukoza tolerantnog faktora u frakcijama ekstrakata kvasca Saccharomyces cerevisiae}, keyword = {Krom u kva\v{s}\v{c}evoj biomasi, Glukoza tolerantni faktor}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tuti\'{c}, Mihaela}, year = {1998}, pages = {52}, keywords = {Chromium in Yeast Biomass, Glucose Tolerance Factor}, title = {Identification of Glucose tolerance Factor in the Fractions of Yeast saccharomyces cerevisiae}, keyword = {Chromium in Yeast Biomass, Glucose Tolerance Factor}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font