Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 161774

Funkcionalna svojstva alfa-laktalbumina i beta-laktoglobulina


Herceg, Zoran; Lelas, Vesna, Režek, Anet
Funkcionalna svojstva alfa-laktalbumina i beta-laktoglobulina // Mljekarstvo, 54 (2004), 3; 195-208 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 161774 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Funkcionalna svojstva alfa-laktalbumina i beta-laktoglobulina
(Functional properties of alfa-lactalbumina and beta-lactoglobulina)

Autori
Herceg, Zoran ; Lelas, Vesna, Režek, Anet

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 54 (2004), 3; 195-208

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
alfa-laktalbumin; beta-laktoglobulin; funkcionalna svojstva
(alfa-lactalbumin; beta-lactoglobulin; functional properties)

Sažetak
Proteini sirutke se zbog njihove visoke nutritivne vrijednosti te pozitivnih funkcionalnih svojstvava često upotrebljavaju u prehrambenoj industriji. Najvažnija funkcionalna svojstva proteina sirutke su topljivost, viskoznost, sposobnost vezanja vode, sposobnost stvaranja pjene i emulgirajuća svojstva. Cilj ovoga rada bio je odrediti funkcionalna svojstva najzastupljenijih proteinskih frakcija sirutke ( -laktoglobulina i  -laktalbumina) koji u konačnici u najvećoj mjeri utječu na funkcionalna svojstva istih. Raspodjele veličine čestica i specifična površina  -laktalbumina i  -laktoglobulina određena je « Mie-ovom teorijom» tzv. light scateringa upotrebom instrumenta « Malvern Mastersizer X» , pri čemu je uočeno da  -laktoglobulin ima veću specifičnu površinu kao i veličinu čestica. Ispitivanjem funkcionalnih svojstava (topljivost, disperzibilnost, emulgirajuća svojstva – indeks aktiviteta emulzije i indeks stabilnosti emulzije te svojstva pjenjenja)  -laktalbumina i  -laktoglobulina, utvrđeno je da  -laktoglobulin ima veću topljivost, disperzibilnost te stvara stabilnije emulzije kao i da posjeduje bolja svojstva pjenjenja od  -laktalbumina. Reološka svojstava proteinskih suspenzija određena su pomoću rotacionog reometra, Brookfield DV-III, pri temperaturi od 25 C. Reološki parametri, indeks tečenja (n) i koeficijent konzistencije (k), određeni su pomoću modela potencijalne funkcije. Rezultati ispitivanja pokazuju da 10%-tne suspenzije  -laktalbumina i  -laktoglobulina imaju nenewtonske značajke te da pokazuju pseudoplastična svojstva.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058021

Profili:

Avatar Url Vesna Lelas (autor)

Avatar Url Zoran Herceg (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Herceg, Zoran; Lelas, Vesna, Režek, Anet
Funkcionalna svojstva alfa-laktalbumina i beta-laktoglobulina // Mljekarstvo, 54 (2004), 3; 195-208 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Herceg, Z. & Lelas, Vesna, Režek, Anet (2004) Funkcionalna svojstva alfa-laktalbumina i beta-laktoglobulina. Mljekarstvo, 54 (3), 195-208.
@article{article, author = {Herceg, Zoran}, year = {2004}, pages = {195-208}, keywords = {alfa-laktalbumin, beta-laktoglobulin, funkcionalna svojstva}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {54}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Funkcionalna svojstva alfa-laktalbumina i beta-laktoglobulina}, keyword = {alfa-laktalbumin, beta-laktoglobulin, funkcionalna svojstva} }
@article{article, author = {Herceg, Zoran}, year = {2004}, pages = {195-208}, keywords = {alfa-lactalbumin, beta-lactoglobulin, functional properties}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {54}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Functional properties of alfa-lactalbumina and beta-lactoglobulina}, keyword = {alfa-lactalbumin, beta-lactoglobulin, functional properties} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRINDEX Humanities Index
  • Dairy Science Abstract





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font