Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 161650

Utjecaj reducirane obrade tla na kvalitativna svojstva pšenice (Triticum aestivum L.)


Sabo, Mirjana; Jug, Danijel; Ugarčić-Hardi, Žaneta
Utjecaj reducirane obrade tla na kvalitativna svojstva pšenice (Triticum aestivum L.) // Abstract book of international congress Flour- bread '03 / Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2003. str. 66--- (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 161650 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj reducirane obrade tla na kvalitativna svojstva pšenice (Triticum aestivum L.)
(Influence of reduced tillage on wheat quality properties)

Autori
Sabo, Mirjana ; Jug, Danijel ; Ugarčić-Hardi, Žaneta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Abstract book of international congress Flour- bread '03 / Ugarčić-Hardi, Ž. - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2003, 66---

Skup
International congress Flour-bread '03 ; 4th Croatian congress of cereal technologists

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.11.2003. - 22.11.2003

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
reducirana obrada tla ; urod pšenice ; reološka svojstva
(reduced tillage ; grain yield components ; rheological properties)

Sažetak
Utjecaj reducirane obrade tla na kvalitetna svojstva pšenice određivana su u 2000/2001 vegetacijskoj godini na lokalitetu Kneževo (Baranja region) u Hrvatskoj. Najstabilniji urod pšenice, najveću masu 1000 zrna i hektolitarsku masu osigurala je varijanta standardne obrade i varijanta tanjuranje (fina obrada). Varijanta tanjuranje (fina obrada) nije značajno reducirala urod zrna, masu 1000 zrna i hektolitarsku masu pa bih se ova varijanta mogla smatrati povoljnom za uzgoj pšenice. Varijanta tanjuranje + rahljenje, producira ista fizička svojstva tla, ništa bolje od standardne obrade i budući da su urod i kvalitetna svojstva pšenice neznatno bolja od standardne obrade, ova varijanta može biti zamjena za oranje. No-tillage rezultiralo je visoko značajnom smanjenju uroda zrna, mase 1000 zrna, hektolitarske mase i reoloških svojstava pšenice u usporedbi sa ostalim varijantama obrade. Reduciran obrada imala je statistički značajan utjecaj na postotak izbrašnjavanja, kvalitetni broj i maksimalnu viskoznost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002
0079012

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Danijel Jug (autor)

Avatar Url Žaneta Ugarčić-Hardi (autor)

Avatar Url Mirjana Sabo (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sabo, Mirjana; Jug, Danijel; Ugarčić-Hardi, Žaneta
Utjecaj reducirane obrade tla na kvalitativna svojstva pšenice (Triticum aestivum L.) // Abstract book of international congress Flour- bread '03 / Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2003. str. 66--- (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Sabo, M., Jug, D. & Ugarčić-Hardi, Ž. (2003) Utjecaj reducirane obrade tla na kvalitativna svojstva pšenice (Triticum aestivum L.). U: Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.)Abstract book of international congress Flour- bread '03.
@article{article, author = {Sabo, Mirjana and Jug, Danijel and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2003}, pages = {66---}, keywords = {reducirana obrada tla, urod p\v{s}enice, reolo\v{s}ka svojstva}, title = {Utjecaj reducirane obrade tla na kvalitativna svojstva p\v{s}enice (Triticum aestivum L.)}, keyword = {reducirana obrada tla, urod p\v{s}enice, reolo\v{s}ka svojstva}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Sabo, Mirjana and Jug, Danijel and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2003}, pages = {66---}, keywords = {reduced tillage, grain yield components, rheological properties}, title = {Influence of reduced tillage on wheat quality properties}, keyword = {reduced tillage, grain yield components, rheological properties}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font