Pregled bibliografske jedinice broj: 161650
Utjecaj reducirane obrade tla na kvalitativna svojstva pšenice (Triticum aestivum L.)
Utjecaj reducirane obrade tla na kvalitativna svojstva pšenice (Triticum aestivum L.) // Abstract book of international congress Flour- bread '03 / Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2003. str. 66--- (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 161650 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj reducirane obrade tla na kvalitativna
svojstva pšenice (Triticum aestivum L.)
(Influence of reduced tillage on wheat quality
properties)
Autori
Sabo, Mirjana ; Jug, Danijel ; Ugarčić-Hardi, Žaneta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Abstract book of international congress Flour- bread '03
/ Ugarčić-Hardi, Ž. - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2003, 66---
Skup
International congress Flour-bread '03 ; 4th Croatian congress of cereal technologists
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.11.2003. - 22.11.2003
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
reducirana obrada tla ; urod pšenice ; reološka svojstva
(reduced tillage ; grain yield components ; rheological properties)
Sažetak
Utjecaj reducirane obrade tla na kvalitetna svojstva pšenice određivana su u 2000/2001 vegetacijskoj godini na lokalitetu Kneževo (Baranja region) u Hrvatskoj. Najstabilniji urod pšenice, najveću masu 1000 zrna i hektolitarsku masu osigurala je varijanta standardne obrade i varijanta tanjuranje (fina obrada). Varijanta tanjuranje (fina obrada) nije značajno reducirala urod zrna, masu 1000 zrna i hektolitarsku masu pa bih se ova varijanta mogla smatrati povoljnom za uzgoj pšenice. Varijanta tanjuranje + rahljenje, producira ista fizička svojstva tla, ništa bolje od standardne obrade i budući da su urod i kvalitetna svojstva pšenice neznatno bolja od standardne obrade, ova varijanta može biti zamjena za oranje. No-tillage rezultiralo je visoko značajnom smanjenju uroda zrna, mase 1000 zrna, hektolitarske mase i reoloških svojstava pšenice u usporedbi sa ostalim varijantama obrade. Reduciran obrada imala je statistički značajan utjecaj na postotak izbrašnjavanja, kvalitetni broj i maksimalnu viskoznost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek