Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 161564

Usporedba standardne i kolorimetrijske metode određivanja gubitka kuhanjem tjestenine


Koceva Komlenić, Daliborka; Ugarčić-Hardi, Žaneta; Strelec, Ivica; Jukić, Marko
Usporedba standardne i kolorimetrijske metode određivanja gubitka kuhanjem tjestenine // Abstract book of International Congress FLOUR-BREAD '03 / Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2003. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 161564 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba standardne i kolorimetrijske metode određivanja gubitka kuhanjem tjestenine
(Comparison of standard and colorimetric method for estimating pasta cooking loss)

Autori
Koceva Komlenić, Daliborka ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Strelec, Ivica ; Jukić, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Abstract book of International Congress FLOUR-BREAD '03 / Ugarčić-Hardi, Ž. - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2003

Skup
International Congress FLOUR-BREAD '03 ; 4th Croatian Congress of Cereal Technologists

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.11.2003. - 22.11.2003

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
tjestenina; gubitak kuhanjem; standardna metoda; kolorimetrijska metoda
(pasta; cooking loss; standard method; colorimetric method)

Sažetak
Tjestenine. Na osnovu podataka za gubitke kuhanjem može se ocijeniti kakvoća kuhane tjestenine. Gubici kuhanjem mogu se određivati standardnom metodom tako da se voda od kuhanja upari do suha, a ostatak suši pri 130 °C tijekom 1 sata. Ova metoda je dugotrajna i u nekim slučajevima nepouzdana. Postotak raskuhavanja može se odrediti i kolorimetrijskom metodom, mjerenjem absorpcije pročišćenog alikvota vode od kuhanja tjestenine s jodom pri 650 nm. Ova metoda je brža i preciznija. U radu su određeni gubici nastali kuhanjem standardnom i kolorimetrijskom metodom na uzorcima tjestenine proizvedene od durum i obične pšenice. Gubici kuhanjem određeni su nakon optimalnog vremena kuhanja i nakon prekuhavanja. Obzirom na koeficjente linearne korelacije, znatno bolja korelacija između standardne i kolorimetrijske metode određivanja gubitaka kuhanjem je kod uzoraka tjestenine od durum krupice i to u slučajevima kad su uzorci kuhani optimalno vrijeme kao i kad su prekuhani (r = 0, 833 i r = 0, 719). Za razliku od uzoraka tjestenine od durum krupice, kod uzoraka tjestenine od krupice obične pšenice kad su prekuhavani nije pronađena korelacija.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Koceva Komlenić, Daliborka; Ugarčić-Hardi, Žaneta; Strelec, Ivica; Jukić, Marko
Usporedba standardne i kolorimetrijske metode određivanja gubitka kuhanjem tjestenine // Abstract book of International Congress FLOUR-BREAD '03 / Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2003. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Koceva Komlenić, D., Ugarčić-Hardi, Ž., Strelec, I. & Jukić, M. (2003) Usporedba standardne i kolorimetrijske metode određivanja gubitka kuhanjem tjestenine. U: Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.)Abstract book of International Congress FLOUR-BREAD '03.
@article{article, author = {Koceva Komleni\'{c}, Daliborka and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Strelec, Ivica and Juki\'{c}, Marko}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2003}, pages = {16}, keywords = {tjestenina, gubitak kuhanjem, standardna metoda, kolorimetrijska metoda}, title = {Usporedba standardne i kolorimetrijske metode odre\djivanja gubitka kuhanjem tjestenine}, keyword = {tjestenina, gubitak kuhanjem, standardna metoda, kolorimetrijska metoda}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Koceva Komleni\'{c}, Daliborka and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Strelec, Ivica and Juki\'{c}, Marko}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2003}, pages = {16}, keywords = {pasta, cooking loss, standard method, colorimetric method}, title = {Comparison of standard and colorimetric method for estimating pasta cooking loss}, keyword = {pasta, cooking loss, standard method, colorimetric method}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font