Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 161551

Određivanje reoloških parametara tijesta miksografom i glutografom


Ugarčić-Hardi, Žaneta; Jukić, Marko; Jukić, Jasminka
Određivanje reoloških parametara tijesta miksografom i glutografom // Abstract book of International Congress FLOUR-BREAD '03 / Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2003. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 161551 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje reoloških parametara tijesta miksografom i glutografom
(Determination of rheological parameters of dough by mixograph and glutograph)

Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Jukić, Marko ; Jukić, Jasminka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Abstract book of International Congress FLOUR-BREAD '03 / Ugarčić-Hardi, Ž. - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2003

Skup
International Congress FLOUR-BREAD '03 ; 4th Croatian Congress of Cereal Technologists

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.11.2003. - 22.11.2003

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
reologija tijesta; miksograf; glutograf
(dough rheology; mixograph; glutograph)

Sažetak
Za mjerenje reoloških svojstava tijesta u Europi se najčešće upotrebljavaju već dokazani aparati ekstenzograf i farinograf. U SAD-u i Kanadi, koristi se miksograf gdje je i konstruiran za brašna dobivena od tvrdih sorti pšenice. Primjenom vitalnog glutena kao dodatka brašnima slabije kakvoće ukazala se potreba za bržom i jednostavnijom metodom mjerenja kakvoće glutena, osobito u praksi. U tu svrhu provode se mjerenja pomoću glutografa. U ovom radu ispitivana su reološka svojstva tijesta pomoću farinografa, ekstenzografa, miksografa i glutografa. Određen je i udio proteina i vlažnog ljepka. Ispitivana su 42 uzorka brašna kvalitetne grupe B1 i B2. Ispitane su i korelacije između dobivenih podataka. Značajna korelacija pronađena je za sposobnost upijanja vode brašna, i to prema razini signifikantnosti 1% i 5%. Iz dobivenih rezultata utvrđeno je da, iako ne mogu zamijeniti farinograf i ekstenzograf, miksograf i glutograf mogu se koristiti za mjerenje reoloških svojstava tijesta pogotovo u praksi.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marko Jukić (autor)

Avatar Url Žaneta Ugarčić-Hardi (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ugarčić-Hardi, Žaneta; Jukić, Marko; Jukić, Jasminka
Određivanje reoloških parametara tijesta miksografom i glutografom // Abstract book of International Congress FLOUR-BREAD '03 / Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2003. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Ugarčić-Hardi, Ž., Jukić, M. & Jukić, J. (2003) Određivanje reoloških parametara tijesta miksografom i glutografom. U: Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.)Abstract book of International Congress FLOUR-BREAD '03.
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Juki\'{c}, Marko and Juki\'{c}, Jasminka}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2003}, pages = {14}, keywords = {reologija tijesta, miksograf, glutograf}, title = {Odre\djivanje reolo\v{s}kih parametara tijesta miksografom i glutografom}, keyword = {reologija tijesta, miksograf, glutograf}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Juki\'{c}, Marko and Juki\'{c}, Jasminka}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2003}, pages = {14}, keywords = {dough rheology, mixograph, glutograph}, title = {Determination of rheological parameters of dough by mixograph and glutograph}, keyword = {dough rheology, mixograph, glutograph}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font