Pregled bibliografske jedinice broj: 161539
Modificirana konduktometrijska metoda određivanja pepela pšeničnog brašna
Modificirana konduktometrijska metoda određivanja pepela pšeničnog brašna // Abstract book of International Congress FLOUR-BREAD '03 / Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2003. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 161539 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Modificirana konduktometrijska metoda određivanja pepela pšeničnog brašna
(Modified conductometric method of ash determination in wheat flour)
Autori
Jukić, Marko ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Kuleš, Mirko ; Koceva Komlenić, Daliborka ; Jukić, Jasminka ; Jurković, Zorica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Abstract book of International Congress FLOUR-BREAD '03
/ Ugarčić-Hardi, Ž. - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2003
Skup
International Congress FLOUR-BREAD '03 ; 4th Croatian Congress of Cereal Technologists
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.11.2003. - 22.11.2003
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pšenično brašno; pepeo; konduktometrijska metoda
(wheat flour; ash; conductometric method)
Sažetak
Na osnovi udjela pepela (mineralnih tvari), koji služi kao mjerilo udjela čestica omotača u pšeničnom brašnu, vrši se tipizacija brašna. Neophodno je, tijekom mljevenja pšenice, što brže i jednostavnije odrediti udio pepela u pšeničnom brašnu. Prema ICC standardnim metodama pepeo se određuje dvjema metodama: standardnom metodom spaljivanja ili žarenja (ICC-Standard br. 104/1) i konduktometrijskom metodom (ICC-Standard br. 157). Budući da obje metode oduzimaju relativno puno vremena, u ovom radu se pokušala modificirati konduktometrijska metoda da bi se postupak određivanja udjela pepela što više pojednostavio i skratio. ICC-Standard br. 157 nalaže termostatiranje suspenzije brašna i vode kroz 1 sat na 30 °C te njeno centrifugiranje 5 min pri 4000 o/min. Stoga se tijekom izrade rada ispitivao utjecaj smanjenja vremena ekstrakcije i utjecaj mjerenja električne provodljivosti direktno u suspenziji brašna i vode (bez prethodnog centrifugiranja) na točnost rezultata, a pri tome je korišteno 15 uzoraka pšeničnog brašna različitih udjela pepela (0, 403 – 1, 536 %). Na osnovi dobivenih rezultata zaključilo se kako se mjerenje električne provodljivosti može s velikom točnošću provoditi direktno u suspenziji brašna i vode, i to već nakon 15 minuta ekstrakcije. Time je standardna konduktometrijska metoda modificirana, a ovaj način određivanja udjela pepela u pšeničnom brašnu, za razliku od standardne metode žarenja (ICC– Standard br. 104/1) i standardne konduktometrijske metode (ICC-Standard br. 157), jednostavniji, jeftiniji i brži, te je naročito primjenjiv u industrijskoj praksi gdje je potrebno brzo doći do podataka.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daliborka Koceva Komlenić
(autor)
Zorica Jurković
(autor)
Marko Jukić
(autor)
Žaneta Ugarčić-Hardi
(autor)
Mirko Kuleš
(autor)