Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 161539

Modificirana konduktometrijska metoda određivanja pepela pšeničnog brašna


Jukić, Marko; Ugarčić-Hardi, Žaneta; Kuleš, Mirko; Koceva Komlenić, Daliborka; Jukić, Jasminka; Jurković, Zorica
Modificirana konduktometrijska metoda određivanja pepela pšeničnog brašna // Abstract book of International Congress FLOUR-BREAD '03 / Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2003. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 161539 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Modificirana konduktometrijska metoda određivanja pepela pšeničnog brašna
(Modified conductometric method of ash determination in wheat flour)

Autori
Jukić, Marko ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Kuleš, Mirko ; Koceva Komlenić, Daliborka ; Jukić, Jasminka ; Jurković, Zorica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Abstract book of International Congress FLOUR-BREAD '03 / Ugarčić-Hardi, Ž. - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2003

Skup
International Congress FLOUR-BREAD '03 ; 4th Croatian Congress of Cereal Technologists

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.11.2003. - 22.11.2003

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pšenično brašno; pepeo; konduktometrijska metoda
(wheat flour; ash; conductometric method)

Sažetak
Na osnovi udjela pepela (mineralnih tvari), koji služi kao mjerilo udjela čestica omotača u pšeničnom brašnu, vrši se tipizacija brašna. Neophodno je, tijekom mljevenja pšenice, što brže i jednostavnije odrediti udio pepela u pšeničnom brašnu. Prema ICC standardnim metodama pepeo se određuje dvjema metodama: standardnom metodom spaljivanja ili žarenja (ICC-Standard br. 104/1) i konduktometrijskom metodom (ICC-Standard br. 157). Budući da obje metode oduzimaju relativno puno vremena, u ovom radu se pokušala modificirati konduktometrijska metoda da bi se postupak određivanja udjela pepela što više pojednostavio i skratio. ICC-Standard br. 157 nalaže termostatiranje suspenzije brašna i vode kroz 1 sat na 30 °C te njeno centrifugiranje 5 min pri 4000 o/min. Stoga se tijekom izrade rada ispitivao utjecaj smanjenja vremena ekstrakcije i utjecaj mjerenja električne provodljivosti direktno u suspenziji brašna i vode (bez prethodnog centrifugiranja) na točnost rezultata, a pri tome je korišteno 15 uzoraka pšeničnog brašna različitih udjela pepela (0, 403 – 1, 536 %). Na osnovi dobivenih rezultata zaključilo se kako se mjerenje električne provodljivosti može s velikom točnošću provoditi direktno u suspenziji brašna i vode, i to već nakon 15 minuta ekstrakcije. Time je standardna konduktometrijska metoda modificirana, a ovaj način određivanja udjela pepela u pšeničnom brašnu, za razliku od standardne metode žarenja (ICC– Standard br. 104/1) i standardne konduktometrijske metode (ICC-Standard br. 157), jednostavniji, jeftiniji i brži, te je naročito primjenjiv u industrijskoj praksi gdje je potrebno brzo doći do podataka.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002
0113009

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Jukić, Marko; Ugarčić-Hardi, Žaneta; Kuleš, Mirko; Koceva Komlenić, Daliborka; Jukić, Jasminka; Jurković, Zorica
Modificirana konduktometrijska metoda određivanja pepela pšeničnog brašna // Abstract book of International Congress FLOUR-BREAD '03 / Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2003. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Jukić, M., Ugarčić-Hardi, Ž., Kuleš, M., Koceva Komlenić, D., Jukić, J. & Jurković, Z. (2003) Modificirana konduktometrijska metoda određivanja pepela pšeničnog brašna. U: Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.)Abstract book of International Congress FLOUR-BREAD '03.
@article{article, author = {Juki\'{c}, Marko and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Kule\v{s}, Mirko and Koceva Komleni\'{c}, Daliborka and Juki\'{c}, Jasminka and Jurkovi\'{c}, Zorica}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2003}, pages = {13}, keywords = {p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no, pepeo, konduktometrijska metoda}, title = {Modificirana konduktometrijska metoda odre\djivanja pepela p\v{s}eni\v{c}nog bra\v{s}na}, keyword = {p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no, pepeo, konduktometrijska metoda}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Juki\'{c}, Marko and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Kule\v{s}, Mirko and Koceva Komleni\'{c}, Daliborka and Juki\'{c}, Jasminka and Jurkovi\'{c}, Zorica}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2003}, pages = {13}, keywords = {wheat flour, ash, conductometric method}, title = {Modified conductometric method of ash determination in wheat flour}, keyword = {wheat flour, ash, conductometric method}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font