Pregled bibliografske jedinice broj: 16148
Ishrana i hranidbene vrijednosti salpi, Sarpa salpa L., u južnom Jadranu
Ishrana i hranidbene vrijednosti salpi, Sarpa salpa L., u južnom Jadranu // Veterinarski dani 1998 / Balenović, Tomislav (ur.).
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora, 1998. str. 339-342 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 16148 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ishrana i hranidbene vrijednosti salpi, Sarpa salpa L., u južnom Jadranu
(Nutrition and nutritive values of salema, Sarpa salpa L. in South Adriatic)
Autori
Tomec, Marija ; Glavić, Nikša ; Teskeredžić, Zlatica ; Skaramuca, Boško
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Veterinarski dani 1998
/ Balenović, Tomislav - Zagreb : Hrvatska veterinarska komora, 1998, 339-342
Skup
Znanstveno-stručno savjetovanje Veterinarski dani 1998
Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 13.10.1998. - 17.10.1998
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
salpe; ishrana; hranidbena vrijednost
(salema; nutrition; nutritive value)
Sažetak
Salpa, Sarpa salpa L. pripada porodici Sparidae. O njihovoj hranidbenoj vrijednosti u odnosu na ishranu ima malo podataka. Stoga je svrha ovog rada bila ustanoviti hranidbenu vrijednost riba različitih starosnih kategorija u ovisnosti o sastavu njihove ishrane. Kvalitativni sastav hrane napravljen je analizom sadržaja probavnog sustava 16 riba starosnih kategorija od 0+ do 2+. Analizom sadržaja probavnog sustava riba utvrđeno je šest vrsta makro i 35 vrsta mikrofita iz skupina: Cyanophyta (5 vrsta 12,2%), Dinophyceae (1 vrsta 2,4%), Chrysophyta (Bacillariophyceae 28 vrsta 68,3%, Haptophyceae 1 vrsta 2,4%), Chlorohpyta (4 vrste 9,8%) i Rhodophyta (2 vrste 4,9%). Kod riba starosti 0+ u ishrani je dominirao detritus i do 90 posto, a kod riba starosnih kategorija 1+ i 2+ uz planktonske dijatomeje ustanovljene su i bentoske alge. Iz dobivenih rezultata proizlazi da se salpe istraživanih kategorija hrane uglavnom detritusom, planktonom i bentoskim algama. Hranidbena vrijednost ovisi o količini proteina i masti, a izračunava se pomoću Rubnerovih faktora, koji za proteine iznose 4,1, a za mast 9,3. Da bi se odredila energetska vrijednost, dobivene se vrijednosti pomnože sa faktorom 4,184. U našem slučaju salpe starosne grupe 0+ imale su nergetsku vrijednost 452,78 kJ, starosne grupe 1+ 526,15 kJ, a starosne grupe 2+ 480,98 kJ.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija