Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 16148

Ishrana i hranidbene vrijednosti salpi, Sarpa salpa L., u južnom Jadranu


Tomec, Marija; Glavić, Nikša; Teskeredžić, Zlatica; Skaramuca, Boško
Ishrana i hranidbene vrijednosti salpi, Sarpa salpa L., u južnom Jadranu // Veterinarski dani 1998 / Balenović, Tomislav (ur.).
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora, 1998. str. 339-342 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 16148 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ishrana i hranidbene vrijednosti salpi, Sarpa salpa L., u južnom Jadranu
(Nutrition and nutritive values of salema, Sarpa salpa L. in South Adriatic)

Autori
Tomec, Marija ; Glavić, Nikša ; Teskeredžić, Zlatica ; Skaramuca, Boško

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Veterinarski dani 1998 / Balenović, Tomislav - Zagreb : Hrvatska veterinarska komora, 1998, 339-342

Skup
Znanstveno-stručno savjetovanje Veterinarski dani 1998

Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 13.10.1998. - 17.10.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
salpe; ishrana; hranidbena vrijednost
(salema; nutrition; nutritive value)

Sažetak
Salpa, Sarpa salpa L. pripada porodici Sparidae. O njihovoj hranidbenoj vrijednosti u odnosu na ishranu ima malo podataka. Stoga je svrha ovog rada bila ustanoviti hranidbenu vrijednost riba različitih starosnih kategorija u ovisnosti o sastavu njihove ishrane. Kvalitativni sastav hrane napravljen je analizom sadržaja probavnog sustava 16 riba starosnih kategorija od 0+ do 2+. Analizom sadržaja probavnog sustava riba utvrđeno je šest vrsta makro i 35 vrsta mikrofita iz skupina: Cyanophyta (5 vrsta 12,2%), Dinophyceae (1 vrsta 2,4%), Chrysophyta (Bacillariophyceae 28 vrsta 68,3%, Haptophyceae 1 vrsta 2,4%), Chlorohpyta (4 vrste 9,8%) i Rhodophyta (2 vrste 4,9%). Kod riba starosti 0+ u ishrani je dominirao detritus i do 90 posto, a kod riba starosnih kategorija 1+ i 2+ uz planktonske dijatomeje ustanovljene su i bentoske alge. Iz dobivenih rezultata proizlazi da se salpe istraživanih kategorija hrane uglavnom detritusom, planktonom i bentoskim algama. Hranidbena vrijednost ovisi o količini proteina i masti, a izračunava se pomoću Rubnerovih faktora, koji za proteine iznose 4,1, a za mast 9,3. Da bi se odredila energetska vrijednost, dobivene se vrijednosti pomnože sa faktorom 4,184. U našem slučaju salpe starosne grupe 0+ imale su nergetsku vrijednost 452,78 kJ, starosne grupe 1+ 526,15 kJ, a starosne grupe 2+ 480,98 kJ.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
00981506

Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Tomec, Marija; Glavić, Nikša; Teskeredžić, Zlatica; Skaramuca, Boško
Ishrana i hranidbene vrijednosti salpi, Sarpa salpa L., u južnom Jadranu // Veterinarski dani 1998 / Balenović, Tomislav (ur.).
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora, 1998. str. 339-342 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Tomec, M., Glavić, N., Teskeredžić, Z. & Skaramuca, B. (1998) Ishrana i hranidbene vrijednosti salpi, Sarpa salpa L., u južnom Jadranu. U: Balenović, T. (ur.)Veterinarski dani 1998.
@article{article, author = {Tomec, Marija and Glavi\'{c}, Nik\v{s}a and Teskered\v{z}i\'{c}, Zlatica and Skaramuca, Bo\v{s}ko}, editor = {Balenovi\'{c}, T.}, year = {1998}, pages = {339-342}, keywords = {salpe, ishrana, hranidbena vrijednost}, title = {Ishrana i hranidbene vrijednosti salpi, Sarpa salpa L., u ju\v{z}nom Jadranu}, keyword = {salpe, ishrana, hranidbena vrijednost}, publisher = {Hrvatska veterinarska komora}, publisherplace = {Rovinj, Hrvatska} }
@article{article, author = {Tomec, Marija and Glavi\'{c}, Nik\v{s}a and Teskered\v{z}i\'{c}, Zlatica and Skaramuca, Bo\v{s}ko}, editor = {Balenovi\'{c}, T.}, year = {1998}, pages = {339-342}, keywords = {salema, nutrition, nutritive value}, title = {Nutrition and nutritive values of salema, Sarpa salpa L. in South Adriatic}, keyword = {salema, nutrition, nutritive value}, publisher = {Hrvatska veterinarska komora}, publisherplace = {Rovinj, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font