Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 16131

Utjecaj ultrafiltracije na sastav i svojstva sira Feta


Harjač, Andrea; Tratnik, Ljubica; Božanić, Rajka; Kozlek, Damir
Utjecaj ultrafiltracije na sastav i svojstva sira Feta // Zbornik sažetaka XXXIII Hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Vera Volarić (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 1998. str. 13-13 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 16131 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ultrafiltracije na sastav i svojstva sira Feta
(The influence of ultrafiltration on composition and properties of Feta type cheeses)

Autori
Harjač, Andrea ; Tratnik, Ljubica ; Božanić, Rajka ; Kozlek, Damir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka XXXIII Hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Vera Volarić - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 1998, 13-13

Skup
XXXIII Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 11.11.1998. - 13.11.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
ultrafiltracija; sir Feta
(ultrafiltration; Feta type cheese)

Sažetak
Primjena procesa ultrafiltracije danas je vrlo raširena u proizvodnji sireva, posebice sira tipa Feta, jer omogućava maksimalno iskorištenje svih sastojaka mlijeka, povećani prinos sira, te skraćuje trajanje proizvodnje. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj, ultrafiltracijom različito ugušćenog mlijeka (punomasnog mlijekas 3,8 posto mliječne masti - PM i djelomično obranog mlijeka s 1,7 posto mliječne masti - DOM) na kemijski sastav i senzorska svojstva proizvedenih sireva tipa Feta tijekom njihovog zrenja. Istovremeno su proizvedeni i kontrolni uzorci sireva Feta od neugušćenog mlijeka (PM i DOM), koji su senzorski najbolje ocijenjeni tijekom cijelog trajanja zrenja u salamuri (28 dana) u odnosu na eksperimentalne Fete proizvedene od DOM, ultrafiltracijom ugušćenog 2x i 3x, te od PM ultrafiltracijom ugušćenog 3x i 5x. Najveće promjene u kemijskom sastavu zabilježene su kod eksperimentalnih Feta od UF-PM, gdje se suha tvar povećala za oko 24 posto nakon 14 dana zrenja u salamuri, dok je kod eksperimentalnih Feta od UF-DOM to povećanje bilo samo 6 posto. Eksperimentalne Fete od UF-DOM prema kemijskom sastavu pokazale su veliku sličnost s kontrolnom Fetom od DOM, te najveći udio proteina u suhoj tvari (oko 54 posto), a najmanji udio masti u suhoj tvari (oko 38 posto). Najveći prinos ostvaren je od Fete od UF-PM, ugušćenog 5x (59 posto).

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058501

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (autor)

Avatar Url Ljubica Tratnik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Harjač, Andrea; Tratnik, Ljubica; Božanić, Rajka; Kozlek, Damir
Utjecaj ultrafiltracije na sastav i svojstva sira Feta // Zbornik sažetaka XXXIII Hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Vera Volarić (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 1998. str. 13-13 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Harjač, A., Tratnik, L., Božanić, R. & Kozlek, D. (1998) Utjecaj ultrafiltracije na sastav i svojstva sira Feta. U: Vera Volarić (ur.)Zbornik sažetaka XXXIII Hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Harja\v{c}, Andrea and Tratnik, Ljubica and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Kozlek, Damir}, year = {1998}, pages = {13-13}, keywords = {ultrafiltracija, sir Feta}, title = {Utjecaj ultrafiltracije na sastav i svojstva sira Feta}, keyword = {ultrafiltracija, sir Feta}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Harja\v{c}, Andrea and Tratnik, Ljubica and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Kozlek, Damir}, year = {1998}, pages = {13-13}, keywords = {ultrafiltration, Feta type cheese}, title = {The influence of ultrafiltration on composition and properties of Feta type cheeses}, keyword = {ultrafiltration, Feta type cheese}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font