Pregled bibliografske jedinice broj: 16131
Utjecaj ultrafiltracije na sastav i svojstva sira Feta
Utjecaj ultrafiltracije na sastav i svojstva sira Feta // Zbornik sažetaka XXXIII Hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Vera Volarić (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 1998. str. 13-13 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 16131 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ultrafiltracije na sastav i svojstva sira Feta
(The influence of ultrafiltration on composition and properties of Feta type cheeses)
Autori
Harjač, Andrea ; Tratnik, Ljubica ; Božanić, Rajka ; Kozlek, Damir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka XXXIII Hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
/ Vera Volarić - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 1998, 13-13
Skup
XXXIII Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 11.11.1998. - 13.11.1998
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ultrafiltracija; sir Feta
(ultrafiltration; Feta type cheese)
Sažetak
Primjena procesa ultrafiltracije danas je vrlo raširena u proizvodnji sireva, posebice sira tipa Feta, jer omogućava maksimalno iskorištenje svih sastojaka mlijeka, povećani prinos sira, te skraćuje trajanje proizvodnje. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj, ultrafiltracijom različito ugušćenog mlijeka (punomasnog mlijekas 3,8 posto mliječne masti - PM i djelomično obranog mlijeka s 1,7 posto mliječne masti - DOM) na kemijski sastav i senzorska svojstva proizvedenih sireva tipa Feta tijekom njihovog zrenja. Istovremeno su proizvedeni i kontrolni uzorci sireva Feta od neugušćenog mlijeka (PM i DOM), koji su senzorski najbolje ocijenjeni tijekom cijelog trajanja zrenja u salamuri (28 dana) u odnosu na eksperimentalne Fete proizvedene od DOM, ultrafiltracijom ugušćenog 2x i 3x, te od PM ultrafiltracijom ugušćenog 3x i 5x. Najveće promjene u kemijskom sastavu zabilježene su kod eksperimentalnih Feta od UF-PM, gdje se suha tvar povećala za oko 24 posto nakon 14 dana zrenja u salamuri, dok je kod eksperimentalnih Feta od UF-DOM to povećanje bilo samo 6 posto. Eksperimentalne Fete od UF-DOM prema kemijskom sastavu pokazale su veliku sličnost s kontrolnom Fetom od DOM, te najveći udio proteina u suhoj tvari (oko 54 posto), a najmanji udio masti u suhoj tvari (oko 38 posto). Najveći prinos ostvaren je od Fete od UF-PM, ugušćenog 5x (59 posto).
Izvorni jezik
Hrvatski