Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 15958

Utjecaj kozjeg mlijeka na reološka svojstva i mikrobiološku kakvoću jogurta tijekom čuvanja


Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica; Marić, Olivera
Utjecaj kozjeg mlijeka na reološka svojstva i mikrobiološku kakvoću jogurta tijekom čuvanja // Zbornik sažetaka 3. Hrvatskog kongresa prehrambenih tehnolog, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem / . (ur.).
Zagreb, 1998. str. 72-72 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 15958 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj kozjeg mlijeka na reološka svojstva i mikrobiološku kakvoću jogurta tijekom čuvanja
(The influence of goat's milk on rheological properties and microbiological quality of yoghurt during storage)

Autori
Božanić, Rajka ; Tratnik, Ljubica ; Marić, Olivera

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 3. Hrvatskog kongresa prehrambenih tehnolog, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem / . - Zagreb, 1998, 72-72

Skup
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnolog, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
kozji jogurt; viskoznost; mikrobiologija; senzorika
(goat's yoghurt; viscosity; microbiology; sensoric evaluation)

Sažetak
U radu je istražen utjecaj trajnog kozjeg i kravljeg mlijeka, s i bez dodatka mlijeka u prahu na viskoznost i mikrobiološku kakvoću jogurta tijekom čuvanja. Kozje mlijeko imalo je za 8,77 posto manji udjel suhe tvari od kravljeg mlijeka, iako veći udjel bjelančevina, masti i pepela u suhoj tvari. Stoga su uzorci kozjeg mlijeka obogaćeni dvostruko većom količinom mlijeka u prahu (2 posto) i tada se u osnovnom kemijskom sastavu ta dva mlijeka nisu bitno razlikovala. Fermentacija uzoraka kozjeg mlijeka bila je za prosječno 50 minuta duža od fermentacije kravljeg mlijeka koja je trajala oko 5 sati i 40 minuta. Kozji je jogurt, usprkos dodatku veće količine mlijeka u prahu, imao mekšu konzistenciju i manju viskoznost, a veću kiselost od kravljeg jogurta tijekom cijelog perioda čuvanja. Tijekom čuvanja broj živih bakterijskih stanica u uzorcima jogurta raste i trećeg dana dosiže maksimum (log N=8,60-9,03/ml), a devetog dana čuvanja opada gotovo na broj nakon fermentacije (log N=8,36-8,51/ml). U svim uzorcima jogurta tijekom čuvanja broj živih stanica streptokoka bio je za oko 5 posto veći u odnosu na broj živih stanica laktobacila, osim devetog dana čuvanja kada je broj laktobacila bio veći. Senzorska svojstva uzoraka kozjeg jogurta su lošije ocjenjena (16,4-18,8) u odnosu na uzorke kravljeg jogurta (18,1-20,0).

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058501

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Olivera Marić (autor)

Avatar Url Rajka Božanić (autor)

Avatar Url Ljubica Tratnik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica; Marić, Olivera
Utjecaj kozjeg mlijeka na reološka svojstva i mikrobiološku kakvoću jogurta tijekom čuvanja // Zbornik sažetaka 3. Hrvatskog kongresa prehrambenih tehnolog, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem / . (ur.).
Zagreb, 1998. str. 72-72 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Božanić, R., Tratnik, L. & Marić, O. (1998) Utjecaj kozjeg mlijeka na reološka svojstva i mikrobiološku kakvoću jogurta tijekom čuvanja. U: . (ur.)Zbornik sažetaka 3. Hrvatskog kongresa prehrambenih tehnolog, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Tratnik, Ljubica and Mari\'{c}, Olivera}, year = {1998}, pages = {72-72}, keywords = {kozji jogurt, viskoznost, mikrobiologija, senzorika}, title = {Utjecaj kozjeg mlijeka na reolo\v{s}ka svojstva i mikrobiolo\v{s}ku kakvo\'{c}u jogurta tijekom \v{c}uvanja}, keyword = {kozji jogurt, viskoznost, mikrobiologija, senzorika}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Tratnik, Ljubica and Mari\'{c}, Olivera}, year = {1998}, pages = {72-72}, keywords = {goat's yoghurt, viscosity, microbiology, sensoric evaluation}, title = {The influence of goat's milk on rheological properties and microbiological quality of yoghurt during storage}, keyword = {goat's yoghurt, viscosity, microbiology, sensoric evaluation}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font