Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 15926

Utjecaj dodatka koncentrata bjelančevina sirutke na reološka svojstva i mikrobiološku kakvoću jogurta tijekom čuvanja


Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica; Marić, Olivera
Utjecaj dodatka koncentrata bjelančevina sirutke na reološka svojstva i mikrobiološku kakvoću jogurta tijekom čuvanja // Zbornik radova / 9. Ružičkini dani / Bošnjak, M. ; Janović, Z. ; Vasić-Rački, Đ. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1998. str. 77-77 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 15926 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka koncentrata bjelančevina sirutke na reološka svojstva i mikrobiološku kakvoću jogurta tijekom čuvanja
(The influence of whey protein concentrate adding on rheological properties and microbiological quality of yoghurt during storage)

Autori
Božanić, Rajka ; Tratnik, Ljubica ; Marić, Olivera

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik radova / 9. Ružičkini dani / Bošnjak, M. ; Janović, Z. ; Vasić-Rački, Đ. - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1998, 77-77

Skup
9. Ružičkini dani

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 18.06.1998. - 19.06.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
jogurt; sirutka u prahu; reologija; mikrobiologija; senzorika
(yoghurt; whey protein concentrate; rheology; microbiology; sensory)

Sažetak
U radu je istražen utjecaj dodatka koncentrata bjelančevina sirutke na reološka svojstva i mikrobiološku kakvoću jogurta tijekom čuvanja. Preliminarnim pokusom na osnovu senzorske analize određena je optimalna količina dodatka koncentrata bjelančevina sirutke u mlijeko (1 posto). Fermentacija uzoraka mlijeka (s i bez dodatka koncentrata bjelančevina sirutke) provedena je pri 40 C do pojave koaguluma, pH vrijednosti oko 4, 6. Dodatak koncentrata bjelančevina sirutke u mlijeko nije utjecao na trajanje fermentacije (5 sati i 42 minute za oba uzorka). Uzorci jogurta su nakon fermentacije čuvani u hladnjaku (pri +8 C) devet dana, te analizirani prvi, treći, šesti i deveti dan. Praćena je kiselost, promjena broja bakterija, viskoznosti te senzorskih svojstava. Tijekom čuvanja broj živih bakterijskih stanica u uzorku jogurta s dodatkom koncentrata bjelančevina sirutke je rastao i trećeg dana dostigao maksimum (logN=8, 84/ml), nakon čega je počeo opadati. U uzorku jogurta bez dodatka koncentrata bjelančevina sirutke nije bilo značajne promjene u broju bakterija, a broj laktobacila u tom uzorku bio je značajno manji. Viskoznost uzoraka s dodatkom koncentrata bjelančevina sirutke bila je veća od viskoznosti uzorka jogurta bez dodataka tijekom cijelog perioda čuvanja. Razlika u konzistenciji i okusu između proizvedenih napitaka nije bila znatno izražena. Senzorska ocjena uzorka bila je najbolja trećeg dana čuvanja (19, 7-20, 0) iako je i devetog dana ostala vrlo visoka.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058501

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Olivera Marić (autor)

Avatar Url Rajka Božanić (autor)

Avatar Url Ljubica Tratnik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica; Marić, Olivera
Utjecaj dodatka koncentrata bjelančevina sirutke na reološka svojstva i mikrobiološku kakvoću jogurta tijekom čuvanja // Zbornik radova / 9. Ružičkini dani / Bošnjak, M. ; Janović, Z. ; Vasić-Rački, Đ. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1998. str. 77-77 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Božanić, R., Tratnik, L. & Marić, O. (1998) Utjecaj dodatka koncentrata bjelančevina sirutke na reološka svojstva i mikrobiološku kakvoću jogurta tijekom čuvanja. U: Bošnjak, M., Janović, Z. & Vasić-Rački, Đ. (ur.)Zbornik radova / 9. Ružičkini dani.
@article{article, author = {Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Tratnik, Ljubica and Mari\'{c}, Olivera}, year = {1998}, pages = {77-77}, keywords = {jogurt, sirutka u prahu, reologija, mikrobiologija, senzorika}, title = {Utjecaj dodatka koncentrata bjelan\v{c}evina sirutke na reolo\v{s}ka svojstva i mikrobiolo\v{s}ku kakvo\'{c}u jogurta tijekom \v{c}uvanja}, keyword = {jogurt, sirutka u prahu, reologija, mikrobiologija, senzorika}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Tratnik, Ljubica and Mari\'{c}, Olivera}, year = {1998}, pages = {77-77}, keywords = {yoghurt, whey protein concentrate, rheology, microbiology, sensory}, title = {The influence of whey protein concentrate adding on rheological properties and microbiological quality of yoghurt during storage}, keyword = {yoghurt, whey protein concentrate, rheology, microbiology, sensory}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font