Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 15874

Djelotvornost vodenih otopina začina kao inhibitora korozije kositra u slano-kiseloj salamuri


Berković, Katarina; Ciković, Nada i Prejac, Sandra
Djelotvornost vodenih otopina začina kao inhibitora korozije kositra u slano-kiseloj salamuri // Zbornik radova I. hrvatskog simpozija o elektrokemiji / Gojo, Miro (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1998. str. 103-106 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 15874 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Djelotvornost vodenih otopina začina kao inhibitora korozije kositra u slano-kiseloj salamuri
(The efficiency of spice aqueous solutions as tin corrosion inhibitors in sour-salty brine)

Autori
Berković, Katarina ; Ciković, Nada i Prejac, Sandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova I. hrvatskog simpozija o elektrokemiji / Gojo, Miro - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1998, 103-106

Skup
I. hrvatski simpozij o elektrokemiji

Mjesto i datum
Varaždin, Hrvatska, 07.09.1998. - 09.09.1998

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
začini; korozija kositra; slano-kisela salamura
(spices; tin corrosion; sour-salty brine)

Sažetak
Šampinjoni su visokovrijedna namirnica vrlo kratke postojanosti. Dio proizvedenih šampinjona se konzervira slano-kiselom salamurom jer na taj način zadržavaju boju, čvrstoću i dobru teksturu proizvoda. Ispitivanjima se pokazalo da je najbolja salamura, koja se koristi za konzerviranje šampinjona nakon blanširanja ona sastava (2% NaCl, 0.3% AA i 0.7% CA). Začini se dodaju jelima da bi im poboljšali okus i miris. Konzervirani šampinjoni ambalažiraju se u limenke, ali i u staklenke, koje se zatvaraju metalnim poklopcima. Svrha rada je ispitati mogućnost inhibicije procesa korozije kositra u slano-kiseloj salamuri i salamuri uz dodatak začina (češnjak, papar i lovor), djelovanjem u salamuri prisutnih ekstrahiranih sastojaka iz dodanih začina. Potenciostatskom metodom polarizacije određeni su elektrokemijski parametri (Ekor, jkor, ba, bk, Rp, ikor) i određena je djelotvornost topivih tvari iz pojedinog začina dodanog u salamuru. Na osnovu dobivenih rezultata može se zaključiti da začini inhibiraju procese korozije kositra u salamuri i mogu se koristiti kao prihvatljivi inhibitori u prehrambenoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058101

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Katarina Berković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Berković, Katarina; Ciković, Nada i Prejac, Sandra
Djelotvornost vodenih otopina začina kao inhibitora korozije kositra u slano-kiseloj salamuri // Zbornik radova I. hrvatskog simpozija o elektrokemiji / Gojo, Miro (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1998. str. 103-106 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Berković, K. & Ciković, Nada i Prejac, Sandra (1998) Djelotvornost vodenih otopina začina kao inhibitora korozije kositra u slano-kiseloj salamuri. U: Gojo, M. (ur.)Zbornik radova I. hrvatskog simpozija o elektrokemiji.
@article{article, author = {Berkovi\'{c}, Katarina}, editor = {Gojo, M.}, year = {1998}, pages = {103-106}, keywords = {za\v{c}ini, korozija kositra, slano-kisela salamura}, title = {Djelotvornost vodenih otopina za\v{c}ina kao inhibitora korozije kositra u slano-kiseloj salamuri}, keyword = {za\v{c}ini, korozija kositra, slano-kisela salamura}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vara\v{z}din, Hrvatska} }
@article{article, author = {Berkovi\'{c}, Katarina}, editor = {Gojo, M.}, year = {1998}, pages = {103-106}, keywords = {spices, tin corrosion, sour-salty brine}, title = {The efficiency of spice aqueous solutions as tin corrosion inhibitors in sour-salty brine}, keyword = {spices, tin corrosion, sour-salty brine}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vara\v{z}din, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font