Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 15858

Utjecaj steriliziranog kozjeg i kravljeg mlijeka na kakvoću jogurta tijekom skladištenja


Božanic, Rajka; Tratnik, Ljubica; Marić, Olivera
Utjecaj steriliziranog kozjeg i kravljeg mlijeka na kakvoću jogurta tijekom skladištenja // Zbornik sažetaka 32. hrvatskog simpozija mljekarskih strucnjaka / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Hrvatsko mljekarsko društvo, 1996. str. 25-25 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 15858 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj steriliziranog kozjeg i kravljeg mlijeka na kakvoću jogurta tijekom skladištenja
(The influence of sterilized goats and cows milk on yoghurt quality during storage)

Autori
Božanic, Rajka ; Tratnik, Ljubica ; Marić, Olivera

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 32. hrvatskog simpozija mljekarskih strucnjaka / Volarić, Vera - Zagreb : Hrvatsko mljekarsko društvo, 1996, 25-25

Skup
32. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 28.11.1996. - 30.11.1996

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
kravlji jogurt; kozji jogurt; fermentacija; cuvanje; viskoznost
(cows yoghurt; goats yoghurt; fermentation; storage; viscosity)

Sažetak
Poznato je da su fermentirani mlijecni napici vece nutritivne vrijednosti nego mlijeko iz kojeg su proizvedeni radi djelovanja bakterija mlijecne kiseline. Na zdravstveno-nutritivnu vrijednost fermentiranih mlijecnih napitaka znatno utjece i vrsta mlijeka. S obzirom da je kozje mlijeko izrazenijih bakteriocidnih i imunoloskih odlika te bolje probavljivosti, u ovom je radu analiziran utjecaj steriliziranog kozjeg i kravljeg mlijeka te njihove mješavine (1:1) na kakvocu jogurta tijekom devet dana cuvanja pri temperaturi +8 C. Viskoznost jogurta od kravljeg mlijeka tijekom svih devet dana cuvanja bila je najmanja, dok je najveca bila viskoznost od mješavine mlijeka (1:1). Najbrzi pad pH vrijednosti bio je u uzorku jogurta od kozjeg mlijeka, a najsporiji u uzorku od mješavine mlijeka, gdje je bio i najmanji porast kolicine mlijecne kiseline. Broj zivih bakterija bio je najveci nakon 24 sata cuvanja jogurta u svim uzorcima (Nmax = 4, 7 x 10 na 9 - 6, 9 x 10 na 9 st/ml). Tijekom cuvanja u uzorcima od kravljeg i mješavine mlijeka bilo je više laktobacila nego streptokoka, dok je jogurtu od kozjeg mlijeka omjer laktobacila i streptokoka treceg i šestog dana cuvanja iznosio 1:1, 63 i 1:1, 60. Senzorska ocjena jogurta nije pokazala znacajnu razliku između uzoraka jogurta od kravljeg, kozjeg i mješavine mlijeka.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058501

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Olivera Marić (autor)

Avatar Url Rajka Božanić (autor)

Avatar Url Ljubica Tratnik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Božanic, Rajka; Tratnik, Ljubica; Marić, Olivera
Utjecaj steriliziranog kozjeg i kravljeg mlijeka na kakvoću jogurta tijekom skladištenja // Zbornik sažetaka 32. hrvatskog simpozija mljekarskih strucnjaka / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Hrvatsko mljekarsko društvo, 1996. str. 25-25 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Božanic, R., Tratnik, L. & Marić, O. (1996) Utjecaj steriliziranog kozjeg i kravljeg mlijeka na kakvoću jogurta tijekom skladištenja. U: Volarić, V. (ur.)Zbornik sažetaka 32. hrvatskog simpozija mljekarskih strucnjaka.
@article{article, author = {Bo\v{z}anic, Rajka and Tratnik, Ljubica and Mari\'{c}, Olivera}, editor = {Volari\'{c}, V.}, year = {1996}, pages = {25-25}, keywords = {kravlji jogurt, kozji jogurt, fermentacija, cuvanje, viskoznost}, title = {Utjecaj steriliziranog kozjeg i kravljeg mlijeka na kakvo\'{c}u jogurta tijekom skladi\v{s}tenja}, keyword = {kravlji jogurt, kozji jogurt, fermentacija, cuvanje, viskoznost}, publisher = {Hrvatsko mljekarsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bo\v{z}anic, Rajka and Tratnik, Ljubica and Mari\'{c}, Olivera}, editor = {Volari\'{c}, V.}, year = {1996}, pages = {25-25}, keywords = {cows yoghurt, goats yoghurt, fermentation, storage, viscosity}, title = {The influence of sterilized goats and cows milk on yoghurt quality during storage}, keyword = {cows yoghurt, goats yoghurt, fermentation, storage, viscosity}, publisher = {Hrvatsko mljekarsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font