Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 15838

Kakvoća i prihvatljivost jogurta od kozjeg mlijeka


Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica
Kakvoća i prihvatljivost jogurta od kozjeg mlijeka // Zbornik sažetaka XXXIII. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb, 1997. str. 158-158 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 15838 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća i prihvatljivost jogurta od kozjeg mlijeka
(The quality and acceptability of goats yoghurt)

Autori
Božanić, Rajka ; Tratnik, Ljubica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka XXXIII. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / - Zagreb, 1997, 158-158

Skup
XXXIII. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 25.02.1997. - 28.02.1997

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
aromatizirani jogurt; kravlje mlijeko; kozje mlijeko; prihvatljivost
(aromatized joghurt; cows milk; goats milk; acceptability)

Sažetak
Nutritivna vrijednost i dobra probavljivost fermentiranih mliječnih napitaka, osobito jogurta kao njihovog glavnog predstavnika, čini ovu skupinu proizvoda interesantnom za proučavanje vec dugi niz godina. S obzirom na osobitu zdravstvenu i nutritivnu vrijednost kozjeg mlijeka te vrlo slabo iskorištenje ove sirovine za proizvodnju fermentiranih mliječnih napitaka, u ovom je radu ispitana prihvatljivost jogurta i aromatiziranih uzoraka jogurta od kozjeg mlijeka u usporedbi s istim uzorcima od kravljeg mlijeka. Za pripravu svih uzoraka jogurta uporabljeno je trajno kozje i kravlje mlijeko, a aromatizirani uzorci jogurta pripravljeni su dodatkom 5% komercijalne saharoze i 0, 3% arome (breskve ili pistacije) u mlijeko prije fermentacije. Fermentacija svih uzoraka trajala je približno 3 sata i 55 minuta. Koagulum jogurta od kozjeg mlijeka bio je nešto mekši. Ocjenjivanje prihvatljivosti provela je skupina od 55 potrošača mlađe životne dobi (studenata) primjenom hedonističke skale. Jogurti od kravljeg mlijeka ocjenjeni su bolje od jogurta od kozjeg mlijeka iste kategorije. Nisu bili prihvatljivi jogurti i aromom breskve aromatizirani jogurti od kozjeg mlijeka. Veću poželjnost imali su aromatizirani uzorci jogurta za obje vrste mlijeka. Najveću poželjnost (100, 00 i 94, 55%) imali su jogurti od oba mlijeka aromatizirani aromom pistacije dok je aroma breskve bila manje poželjna (87, 27 i 96, 36%). Statistički nisu bile značajne razlike između jogurta i aromom pistacije aromatiziranog jogurta od kravljeg mlijeka. Aromom pistacije aromatizirani jogurt od kozjeg mlijeka pokazao je značajnu statističku razliku od ostalih jogurta od kozjeg mlijeka. Između tog uzorka i uzorka jogurta i aromom breskve aromatiziranog jogurta od kravljeg mlijeka nije bilo statistički značajne razlike.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058501

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (autor)

Avatar Url Ljubica Tratnik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica
Kakvoća i prihvatljivost jogurta od kozjeg mlijeka // Zbornik sažetaka XXXIII. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb, 1997. str. 158-158 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Božanić, R. & Tratnik, L. (1997) Kakvoća i prihvatljivost jogurta od kozjeg mlijeka. U: Zbornik sažetaka XXXIII. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Tratnik, Ljubica}, year = {1997}, pages = {158-158}, keywords = {aromatizirani jogurt, kravlje mlijeko, kozje mlijeko, prihvatljivost}, title = {Kakvo\'{c}a i prihvatljivost jogurta od kozjeg mlijeka}, keyword = {aromatizirani jogurt, kravlje mlijeko, kozje mlijeko, prihvatljivost}, publisherplace = {Pula, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Tratnik, Ljubica}, year = {1997}, pages = {158-158}, keywords = {aromatized joghurt, cows milk, goats milk, acceptability}, title = {The quality and acceptability of goats yoghurt}, keyword = {aromatized joghurt, cows milk, goats milk, acceptability}, publisherplace = {Pula, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font