Pregled bibliografske jedinice broj: 15838
Kakvoća i prihvatljivost jogurta od kozjeg mlijeka
Kakvoća i prihvatljivost jogurta od kozjeg mlijeka // Zbornik sažetaka XXXIII. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb, 1997. str. 158-158 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 15838 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća i prihvatljivost jogurta od kozjeg mlijeka
(The quality and acceptability of goats yoghurt)
Autori
Božanić, Rajka ; Tratnik, Ljubica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka XXXIII. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
/ - Zagreb, 1997, 158-158
Skup
XXXIII. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 25.02.1997. - 28.02.1997
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
aromatizirani jogurt; kravlje mlijeko; kozje mlijeko; prihvatljivost
(aromatized joghurt; cows milk; goats milk; acceptability)
Sažetak
Nutritivna vrijednost i dobra probavljivost fermentiranih mliječnih napitaka, osobito jogurta kao njihovog glavnog predstavnika, čini ovu skupinu proizvoda interesantnom za proučavanje vec dugi niz godina. S obzirom na osobitu zdravstvenu i nutritivnu vrijednost kozjeg mlijeka te vrlo slabo iskorištenje ove sirovine za proizvodnju fermentiranih mliječnih napitaka, u ovom je radu ispitana prihvatljivost jogurta i aromatiziranih uzoraka jogurta od kozjeg mlijeka u usporedbi s istim uzorcima od kravljeg mlijeka. Za pripravu svih uzoraka jogurta uporabljeno je trajno kozje i kravlje mlijeko, a aromatizirani uzorci jogurta pripravljeni su dodatkom 5% komercijalne saharoze i 0, 3% arome (breskve ili pistacije) u mlijeko prije fermentacije. Fermentacija svih uzoraka trajala je približno 3 sata i 55 minuta. Koagulum jogurta od kozjeg mlijeka bio je nešto mekši. Ocjenjivanje prihvatljivosti provela je skupina od 55 potrošača mlađe životne dobi (studenata) primjenom hedonističke skale. Jogurti od kravljeg mlijeka ocjenjeni su bolje od jogurta od kozjeg mlijeka iste kategorije. Nisu bili prihvatljivi jogurti i aromom breskve aromatizirani jogurti od kozjeg mlijeka. Veću poželjnost imali su aromatizirani uzorci jogurta za obje vrste mlijeka. Najveću poželjnost (100, 00 i 94, 55%) imali su jogurti od oba mlijeka aromatizirani aromom pistacije dok je aroma breskve bila manje poželjna (87, 27 i 96, 36%). Statistički nisu bile značajne razlike između jogurta i aromom pistacije aromatiziranog jogurta od kravljeg mlijeka. Aromom pistacije aromatizirani jogurt od kozjeg mlijeka pokazao je značajnu statističku razliku od ostalih jogurta od kozjeg mlijeka. Između tog uzorka i uzorka jogurta i aromom breskve aromatiziranog jogurta od kravljeg mlijeka nije bilo statistički značajne razlike.
Izvorni jezik
Hrvatski