Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 157806

Ekološka proizvodnja povrća u funkciji obogaćenja turističke ponude


Ban, Dean; Šerović Lončar, Svjetlana; Oplanić, Milan
Ekološka proizvodnja povrća u funkciji obogaćenja turističke ponude // Zbornik priopćenja II. savjetovanja HAED-a s međunarodnim sudjelovanjem 'Menadžment u agrobiznisu' / Juračak, J. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED) ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2004. str. 121-125 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)


CROSBI ID: 157806 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ekološka proizvodnja povrća u funkciji obogaćenja turističke ponude
(Organic Vegetable Production in the Function of Tourist Supply Enrichment)

Autori
Ban, Dean ; Šerović Lončar, Svjetlana ; Oplanić, Milan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

Izvornik
Zbornik priopćenja II. savjetovanja HAED-a s međunarodnim sudjelovanjem 'Menadžment u agrobiznisu' / Juračak, J. - Zagreb : Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED) ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2004, 121-125

Skup
II. savjetovanje HAED-a s međunarodnim sudjelovanjem 'Menedžment u agrobiznisu'

Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 04.11.2004. - 05.11.2004

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
ekološka proizvodnja; obiteljska poljoprivredna gospodarstva; turistička ponuda;
(organic production; family farms; tourist supply)

Sažetak
Konvencionalnu proizvodnju povrća karakteriziraju visok stupanj inputa sredstava i materijala, te visoki stupanj kemizacije, čime se postižu visoki prinosi i smanjuju troškovi po jedinici površine. Ovakvim sustavom gospodarenja, uz nestručnu proizvodnju, značajno se povećavaju rizici za onečišćenje okoliša. Iz tih razloga, razvojem svijesti kod ljudi, što je osobito izraženo kod razvijenijih zemalja (zapadna Europa i SAD), u posljednjih petnaestak godina, povećala se potražnja za svježim i prerađenim povrćem iz ekološkog sustava gospodarenja gdje nije dozvoljena upotreba kemijski sintetiziranih sredstava. Ovakav trend, neminovno je uvjetovao i tendenciju povećanja površina u ekološkom sustavu gospodarenja. Osobito interesantna područja za takav sustav gospodarenja su dosad kemijskim sredstvima nezagađene površine, a kakvim obiluje naša zemlja. To se vrlo dobro može iskoristiti i u proširenju turističke ponude s obzirom da je povrće iz ekološke proizvodnje na razvijenim tržištima zapadne Europe i SAD-a od 10 do 30 % skuplje u odnosu na ono iz konvencionalnog sustava. Gosti iz tih destinacija imaju naviku konzumirati takvo povrće i za to su spremni platiti višu cijenu. Istraživanje pri Institutu za poljoprivredu i turizam iz Poreča ukazalo je na neprofitabilnost ekološkog sustava proizvodnje povrća na specijaliziranim gospodarstvima u odnosu na konvencionalni i održivi, za što postoji više razloga. Glavni razlozi tome su: neminovno niži prinosi (u nekim godinama i izostanak prinosa), neučinkovitost zakonske regulative na terenu, vrlo malo tržište za te proizvode, nespremnost potrošača da plate višu cijenu, neupućenost potrošača u kvalitetu takvih proizvoda itd. Iz tih razloga autori predlažu razvijanje tzv. 'Agro-eko’ turizma na poljoprivrednim obiteljskim gospodarstvima na kojima bi bio moguć direktan plasman ekološki proizvedenog povrća gostima gospodarstva, te bi se na taj način omogućilo postizanje viših cijena. Uključivanjem turista u pojedine segmente proizvodnje djelomično bi se smanjili troškovi iste a ujedno obogatio sadržaj boravka gosta na poljoprivrednom imanju. Naime, po svojim prohtjevima, uključujući i prehranu, turističko tržište postaje sve segmentiranije i izbirljivije. Mnogobrojne &laquo ; ; vrste&raquo ; ; turista, kao što su, primjerice, vegetarijanci, ljubitelji zdrave prehrane, sudionici zdravstvenog turizma, eko turizma, gastronomskog i enološkog turizma, ponuđenoj hrani pristupaju zahtjevnije. Takvi su turisti spremni platiti svoje prohtjeve i posjetiti turističku destinaciju koja ih može u tom smislu zadovoljiti. Prepoznatljiva prehrana, regionalni specijaliteti pripremljeni od ekološki proizvedenih namirnica, može predstavljati turističku atrakciju i znatno obogatiti turistički proizvod, te doprinijeti realizaciji većih prihoda od turizma i to kroz cijelu godinu. Stoga se predlaže ekološka proizvodnja povrća u funkciji obogaćenja turističkog proizvoda poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0147003
0147005

Profili:

Avatar Url Dean Ban (autor)

Avatar Url Milan Oplanić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ban, Dean; Šerović Lončar, Svjetlana; Oplanić, Milan
Ekološka proizvodnja povrća u funkciji obogaćenja turističke ponude // Zbornik priopćenja II. savjetovanja HAED-a s međunarodnim sudjelovanjem 'Menadžment u agrobiznisu' / Juračak, J. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED) ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2004. str. 121-125 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
Ban, D., Šerović Lončar, S. & Oplanić, M. (2004) Ekološka proizvodnja povrća u funkciji obogaćenja turističke ponude. U: Juračak, J. (ur.)Zbornik priopćenja II. savjetovanja HAED-a s međunarodnim sudjelovanjem 'Menadžment u agrobiznisu'.
@article{article, author = {Ban, Dean and \v{S}erovi\'{c} Lon\v{c}ar, Svjetlana and Oplani\'{c}, Milan}, editor = {Jura\v{c}ak, J.}, year = {2004}, pages = {121-125}, keywords = {ekolo\v{s}ka proizvodnja, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, turisti\v{c}ka ponuda, }, title = {Ekolo\v{s}ka proizvodnja povr\'{c}a u funkciji oboga\'{c}enja turisti\v{c}ke ponude}, keyword = {ekolo\v{s}ka proizvodnja, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, turisti\v{c}ka ponuda, }, publisher = {Hrvatsko agroekonomsko dru\v{s}tvo (HAED) ; Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ban, Dean and \v{S}erovi\'{c} Lon\v{c}ar, Svjetlana and Oplani\'{c}, Milan}, editor = {Jura\v{c}ak, J.}, year = {2004}, pages = {121-125}, keywords = {organic production, family farms, tourist supply}, title = {Organic Vegetable Production in the Function of Tourist Supply Enrichment}, keyword = {organic production, family farms, tourist supply}, publisher = {Hrvatsko agroekonomsko dru\v{s}tvo (HAED) ; Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font