Pregled bibliografske jedinice broj: 157806
Ekološka proizvodnja povrća u funkciji obogaćenja turističke ponude
Ekološka proizvodnja povrća u funkciji obogaćenja turističke ponude // Zbornik priopćenja II. savjetovanja HAED-a s međunarodnim sudjelovanjem 'Menadžment u agrobiznisu' / Juračak, J. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED) ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2004. str. 121-125 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
CROSBI ID: 157806 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekološka proizvodnja povrća u funkciji obogaćenja turističke ponude
(Organic Vegetable Production in the Function of Tourist Supply Enrichment)
Autori
Ban, Dean ; Šerović Lončar, Svjetlana ; Oplanić, Milan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo
Izvornik
Zbornik priopćenja II. savjetovanja HAED-a s međunarodnim sudjelovanjem 'Menadžment u agrobiznisu'
/ Juračak, J. - Zagreb : Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED) ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2004, 121-125
Skup
II. savjetovanje HAED-a s međunarodnim sudjelovanjem 'Menedžment u agrobiznisu'
Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 04.11.2004. - 05.11.2004
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
ekološka proizvodnja; obiteljska poljoprivredna gospodarstva; turistička ponuda;
(organic production; family farms; tourist supply)
Sažetak
Konvencionalnu proizvodnju povrća karakteriziraju visok stupanj inputa sredstava i materijala, te visoki stupanj kemizacije, čime se postižu visoki prinosi i smanjuju troškovi po jedinici površine. Ovakvim sustavom gospodarenja, uz nestručnu proizvodnju, značajno se povećavaju rizici za onečišćenje okoliša. Iz tih razloga, razvojem svijesti kod ljudi, što je osobito izraženo kod razvijenijih zemalja (zapadna Europa i SAD), u posljednjih petnaestak godina, povećala se potražnja za svježim i prerađenim povrćem iz ekološkog sustava gospodarenja gdje nije dozvoljena upotreba kemijski sintetiziranih sredstava. Ovakav trend, neminovno je uvjetovao i tendenciju povećanja površina u ekološkom sustavu gospodarenja. Osobito interesantna područja za takav sustav gospodarenja su dosad kemijskim sredstvima nezagađene površine, a kakvim obiluje naša zemlja. To se vrlo dobro može iskoristiti i u proširenju turističke ponude s obzirom da je povrće iz ekološke proizvodnje na razvijenim tržištima zapadne Europe i SAD-a od 10 do 30 % skuplje u odnosu na ono iz konvencionalnog sustava. Gosti iz tih destinacija imaju naviku konzumirati takvo povrće i za to su spremni platiti višu cijenu. Istraživanje pri Institutu za poljoprivredu i turizam iz Poreča ukazalo je na neprofitabilnost ekološkog sustava proizvodnje povrća na specijaliziranim gospodarstvima u odnosu na konvencionalni i održivi, za što postoji više razloga. Glavni razlozi tome su: neminovno niži prinosi (u nekim godinama i izostanak prinosa), neučinkovitost zakonske regulative na terenu, vrlo malo tržište za te proizvode, nespremnost potrošača da plate višu cijenu, neupućenost potrošača u kvalitetu takvih proizvoda itd. Iz tih razloga autori predlažu razvijanje tzv. 'Agro-eko’ turizma na poljoprivrednim obiteljskim gospodarstvima na kojima bi bio moguć direktan plasman ekološki proizvedenog povrća gostima gospodarstva, te bi se na taj način omogućilo postizanje viših cijena. Uključivanjem turista u pojedine segmente proizvodnje djelomično bi se smanjili troškovi iste a ujedno obogatio sadržaj boravka gosta na poljoprivrednom imanju. Naime, po svojim prohtjevima, uključujući i prehranu, turističko tržište postaje sve segmentiranije i izbirljivije. Mnogobrojne « ; ; vrste» ; ; turista, kao što su, primjerice, vegetarijanci, ljubitelji zdrave prehrane, sudionici zdravstvenog turizma, eko turizma, gastronomskog i enološkog turizma, ponuđenoj hrani pristupaju zahtjevnije. Takvi su turisti spremni platiti svoje prohtjeve i posjetiti turističku destinaciju koja ih može u tom smislu zadovoljiti. Prepoznatljiva prehrana, regionalni specijaliteti pripremljeni od ekološki proizvedenih namirnica, može predstavljati turističku atrakciju i znatno obogatiti turistički proizvod, te doprinijeti realizaciji većih prihoda od turizma i to kroz cijelu godinu. Stoga se predlaže ekološka proizvodnja povrća u funkciji obogaćenja turističkog proizvoda poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija