Pregled bibliografske jedinice broj: 157202
Učinak različitih količina vitamina E u hrani na odlaganje i kakvoću tjelesne masti tovnih pilića
Učinak različitih količina vitamina E u hrani na odlaganje i kakvoću tjelesne masti tovnih pilića // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 44 (2002), 4; 159-165 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 157202 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak različitih količina vitamina E u hrani na odlaganje i kakvoću tjelesne masti tovnih pilića
(Effect of different quantities of vitamin E in feed on the deposition and quality of tissue fat in meat-type chickens)
Autori
Mas, Nora ; Šerman, Vlasta ; Lukac, Zdenko ; Mikulec, Željko
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 44
(2002), 4;
159-165
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
Hranidba; tovni pilići; vitamin E; trbušna mast; peroksidni broj; stupanj kiselosti
(Nutrition; fattening chicks; vitamin E; abdominal fat; peroxide number; degree of acidity)
Sažetak
Učinak povećanih količina vitamina E u hrani na odlaganje i kakvoću trbušne masti istražen je tijekom 42 dana tova na 120 pilića linije Hybro. Kontrolna skupina pilića bila je hranjena komercijalnim starterom i finišerom sa standardnom količinom vitamina E po kg hrane (30 i.j./kg startera i 25 i.j./kg finišera), a tri pokusne skupine hranjene su starterom i finišerom iste hranidbene vrijednosti, uz povećanu količinu vitamina E (60, 90 i 120 i.j./kg startera i 50, 75 i 100 i.j./kg finišera). Rezultati mjerenja trbušne masti pilića na kraju istraživanja pokazali su da povećane količine vitamina E u hrani ne povećavaju značajno (P<0, 05) udio masti u ukupnoj tjelesnoj masi. Određivanje kakvoće trbušne masti (peroksidni broj i stupanj kiselosti) nije ukazalo na značajnost razlika između kontrolnih i pokusnih skupina pilića (P<0, 05).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina