Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 157143

Brzi testovi u procjeni kakvoće grijanih/prženih ulja


Doležal, Anamarija
Brzi testovi u procjeni kakvoće grijanih/prženih ulja, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 157143 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Brzi testovi u procjeni kakvoće grijanih/prženih ulja
(Quick tests for assessment of heated/deep-frying oils quality)

Autori
Doležal, Anamarija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.10

Godina
2004

Stranica
68

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
brzi testovi; degradacija ulja; grijano ulje; prženje; sojino ulje
(deep-fat frying; fast tests; heating oil; oil degradation; soybean oil)

Sažetak
Razgradni produkti koji se tijekom prženja i grijanja nakupljaju u ulju, uzrokuju degradaciju namirnice. Zato je nužno odrediti točku kada se ulje mora odbaciti. Istraživanje obuhvaća analizu degradativnih promjena u sojinom ulju tijekom grijanja ulja te prženja namirnica biljnog i životinjskog podrijetla. Uzorci za analizu ulja grijanog tijekom 40 sati pri različitim temperaturama (170° C, 180° C, 190° C), uzimani su svaka 4 sata. Također su nakon svake četvrte šarže analizirani uzorci ulja tijekom prženja 40 šarži namirnica od pet dana. Cilj istraživanja bio je usporediti standardnu metodu za određivanje kakvoće ulja s brzim testovima prisutnim na tržištu. Procjena degradacije sojinog ulja vršena je određivanjem udjela polarnih spojeva (standardnom IUPAC i brzom 3M PCT 120 metodom) i slobodnih masnih kiselina (standardnom AOAC i brzom LRSM metodom). Brza 3M PCT 120 metoda nije se pokazala pouzdanom za određivanje kakvoće ulja pri višim temperaturama (180° C i 190° C). LRSM metoda se pokazala prikladnom za komercijalnu upotrebu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058018


Citiraj ovu publikaciju:

Doležal, Anamarija
Brzi testovi u procjeni kakvoće grijanih/prženih ulja, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Doležal, A. (2004) 'Brzi testovi u procjeni kakvoće grijanih/prženih ulja', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dole\v{z}al, Anamarija}, year = {2004}, pages = {68}, keywords = {brzi testovi, degradacija ulja, grijano ulje, pr\v{z}enje, sojino ulje}, title = {Brzi testovi u procjeni kakvo\'{c}e grijanih/pr\v{z}enih ulja}, keyword = {brzi testovi, degradacija ulja, grijano ulje, pr\v{z}enje, sojino ulje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dole\v{z}al, Anamarija}, year = {2004}, pages = {68}, keywords = {deep-fat frying, fast tests, heating oil, oil degradation, soybean oil}, title = {Quick tests for assessment of heated/deep-frying oils quality}, keyword = {deep-fat frying, fast tests, heating oil, oil degradation, soybean oil}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font