Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 157131

Neka fizikalno-kemijska svojstva meda


Despot, Vedrana
Neka fizikalno-kemijska svojstva meda, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 157131 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Neka fizikalno-kemijska svojstva meda
(Some of the physico-chemical properties of honey)

Autori
Despot, Vedrana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.05

Godina
2004

Stranica
61

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
med; hidroksimetilfurfural; dijastaza; viskoznost
(honey; hydroxymethylfurfural; diastase; viscosity)

Sažetak
Med se vrednuje na temelju fizikalno-kemijske analize njegovih sastojaka. Fizikalno-kemijska svojstva meda kao što su velika viskoznost, gustoća, konzistencija i slatkoća usko su povezani sa činjenicom da je med otopina sa visokim sadržajem šećera. Također, raznolikosti u kemijskom sastavu meda posljedica su rasprostranjenosti biljaka, klime, uvjeta okoline i načina proizvodnje. U ovom radu ispitana su fizikalno-kemijska svojstva 92 uzorka 8 različitih vrsta meda sa područja Hrvatske i Slovenije (bagremov, cvjetni, kaduljin, lipin, kestenov, šumski, livadni te med planinske livade). Određivani su sljedeći parametri: maseni udio hidroksimetilfurfurala, aktivnost dijastaze i prividna viskoznost meda. Istraživanje je pokazalo da se maseni udio hidroksimetilfurfurala kretao u rasponu od 0, 36-27, 85 mg/kg, aktivnost dijastaze od 7, 38-44, 12 DN, a prividna viskoznost od 0, 027-0, 073 Pa s. Uočeno je da postoje velike razlike u određivanim parametrima unutar istih vrsta meda. Dobivene vrijednosti za aktivnost dijastaze i prividnu viskoznost ukazuju da postoje statistički značajne razlike i između različitih vrsta meda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058018

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Despot, Vedrana
Neka fizikalno-kemijska svojstva meda, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Despot, V. (2004) 'Neka fizikalno-kemijska svojstva meda', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Despot, Vedrana}, year = {2004}, pages = {61}, keywords = {med, hidroksimetilfurfural, dijastaza, viskoznost}, title = {Neka fizikalno-kemijska svojstva meda}, keyword = {med, hidroksimetilfurfural, dijastaza, viskoznost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Despot, Vedrana}, year = {2004}, pages = {61}, keywords = {honey, hydroxymethylfurfural, diastase, viscosity}, title = {Some of the physico-chemical properties of honey}, keyword = {honey, hydroxymethylfurfural, diastase, viscosity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font