Pregled bibliografske jedinice broj: 157131
Neka fizikalno-kemijska svojstva meda
Neka fizikalno-kemijska svojstva meda, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 157131 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Neka fizikalno-kemijska svojstva meda
(Some of the physico-chemical properties of honey)
Autori
Despot, Vedrana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.05
Godina
2004
Stranica
61
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
med; hidroksimetilfurfural; dijastaza; viskoznost
(honey; hydroxymethylfurfural; diastase; viscosity)
Sažetak
Med se vrednuje na temelju fizikalno-kemijske analize njegovih sastojaka. Fizikalno-kemijska svojstva meda kao što su velika viskoznost, gustoća, konzistencija i slatkoća usko su povezani sa činjenicom da je med otopina sa visokim sadržajem šećera. Također, raznolikosti u kemijskom sastavu meda posljedica su rasprostranjenosti biljaka, klime, uvjeta okoline i načina proizvodnje. U ovom radu ispitana su fizikalno-kemijska svojstva 92 uzorka 8 različitih vrsta meda sa područja Hrvatske i Slovenije (bagremov, cvjetni, kaduljin, lipin, kestenov, šumski, livadni te med planinske livade). Određivani su sljedeći parametri: maseni udio hidroksimetilfurfurala, aktivnost dijastaze i prividna viskoznost meda. Istraživanje je pokazalo da se maseni udio hidroksimetilfurfurala kretao u rasponu od 0, 36-27, 85 mg/kg, aktivnost dijastaze od 7, 38-44, 12 DN, a prividna viskoznost od 0, 027-0, 073 Pa s. Uočeno je da postoje velike razlike u određivanim parametrima unutar istih vrsta meda. Dobivene vrijednosti za aktivnost dijastaze i prividnu viskoznost ukazuju da postoje statistički značajne razlike i između različitih vrsta meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058018
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)