Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 157009

Fermentirani probiotički napici od kozjeg mlijeka


Božanić, Rajka
Fermentirani probiotički napici od kozjeg mlijeka // Prehrambena industrija. Mleko i mlečni proizvodi - XVIII Savetovanje: Savremeni pravci razvoja u tehnologiji mleka / Carić, Marijana (ur.).
Novi Sad: Savez hemičara i tehnologa ; Tehnološki fakultet, 2003. str. 107-108 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 157009 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fermentirani probiotički napici od kozjeg mlijeka
(Fermented probiotic beverages from goat's milk)

Autori
Božanić, Rajka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Prehrambena industrija. Mleko i mlečni proizvodi - XVIII Savetovanje: Savremeni pravci razvoja u tehnologiji mleka / Carić, Marijana - Novi Sad : Savez hemičara i tehnologa ; Tehnološki fakultet, 2003, 107-108

Skup
XVIII Savetovanje: Savremeni pravci razvoja u tehnologiji mleka

Mjesto i datum
Crna Gora; Novi Sad, Srbija, 09-10.10.12003

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
kozje mlijeko; fermentacija; probiotici; prebiotici
(goat?s milk; fermentation; probiotics; prebiotics)

Sažetak
Kozje mlijeko ima nutritivne i zdravstvene prednosti pred kravljim mlijekom ; prije svega bolju probavljivost i antialergijska svojstva. Ono fermentacijom djelomično gubi svojstven okus, neprihvatljiv za mnoge potrošače. Stoga fermentacija kozjeg mlijeka probiotičkim bakterijskim kulturama uz eventualni dodatak prebiotika rezultira proizvodom velike nutritivno-zravstvene vrijednosti. U ovom je radu istraživana fermentacija kozjeg mlijeka probiotičkim bakterijskim sojevima. Proizveden je jogurt, probiotički jogurt, fermentirano acidofilno i fermentirano bifido mlijeko od kozjeg mlijeka s dodatkom mlijeka u prahu, koncentrata proteina sirutke i inulina, u usporedbi sa kravljim mlijekom. U pokusima su korištene DVS kulture: jogurtna kultura YC 180 ; mješovita kultura ABT 4 (Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus i Bifidobacterium spp.) ; te kulture Lb. acidophilus La 5 i Bifidobacterium bifidum Bb 12 (Chr. Hansen). Rast bakterija jogurtne kulture YC 180 u proizvodima od kravljeg i kozjeg mlijeka bio je podjednak. Streptokoki su rasli puno brže, bez obzira na vrstu mlijeka te dodatke u mlijeko, a broj živih stanica bio je u prosjeku za 1, 3 logaritamskih jedinica veći od broja laktobacila. Dodaci su stimulirali rast laktobacila tijekom fermentacije obje vrste mlijeka. Viskoznost svih proizvedenih jogurta od kozjeg mlijeka, bila je niža u odnosu na viskoznost jogurta od kravljeg mlijeka, a senzorska ocjena jogurta od kozjeg mlijeka bila je slabija. Slični su rezultati dobiveni i kod probiotičkog jogurta gdje je rast bakterija Str. thermophilus, Lb. acidophilus i Bifidobacterium spp. u kozjem mlijeku bio vrlo dobar i usporediv sa rastom u kravljem mlijeku, a odnos Str : Bif : Lb na kraju fermentacije u svim je proizvodima bio podjednak: 40:33:27. Tijekom čuvanja broj streptokoka i bifidobakterija nije opadao, a u proizvodima sa dodatkom inulina došlo je čak i do laganog povećanja broja bifidobakterija tijekom čuvanja (?log N=0, 6). Preživljavanje laktobacila bilo je lošije u fermentiranom kozjem mlijeku u odnosu na kravlje mlijeko. Senzorska svojstva jogurta od kozjeg mlijeka su tijekom ukupnog perioda čuvanja bolje ocjenjena u odnosu na jogurte od kravljeg mlijeka. Fermentacija kozjeg mlijeka sojem Lb. acidophilus La 5 bila je brža, i broj laktobacila na kraju fermentacije bio je veći (u prosjeku za oko 0, 5 logaritamskih jedinica) u odnosu na kravlje mlijeko. Najbolji utjecaj na rast tog soja imao je dodatak koncentrata proteina sirutke. Broj živih stanica laktobacila tijekom čuvanja u proizvodu od kozjeg mlijeka je rastao i bio veći nego u proizvodu od kravljeg mlijeka. Senzorska svojstva proizvoda od kozjeg mlijeka, s izuzetkom kontrolnog, su tijekom čuvanja dobivala bolje ocjene u odnosu na proizvode od kravljeg mlijeka. Na kraju fermentacije provedene bifidobakterijama kao i tijekom čuvanja, broj bifidobakterija bio je veći u proizvodima od kozjeg mlijeka. U obje vrste mlijeka bifidobakterije su bolje rasle u proizvodima s dodacima. Senzorska svojstva svih bifido proizvoda od kozjeg mlijeka su tijekom ukupnog perioda čuvanja bolje ocjenjena u odnosu na proizvode od kravljeg mlijeka.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058005

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Božanić, Rajka
Fermentirani probiotički napici od kozjeg mlijeka // Prehrambena industrija. Mleko i mlečni proizvodi - XVIII Savetovanje: Savremeni pravci razvoja u tehnologiji mleka / Carić, Marijana (ur.).
Novi Sad: Savez hemičara i tehnologa ; Tehnološki fakultet, 2003. str. 107-108 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Božanić, R. (2003) Fermentirani probiotički napici od kozjeg mlijeka. U: Carić, M. (ur.)Prehrambena industrija. Mleko i mlečni proizvodi - XVIII Savetovanje: Savremeni pravci razvoja u tehnologiji mleka.
@article{article, author = {Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka}, editor = {Cari\'{c}, M.}, year = {2003}, pages = {107-108}, keywords = {kozje mlijeko, fermentacija, probiotici, prebiotici}, title = {Fermentirani probioti\v{c}ki napici od kozjeg mlijeka}, keyword = {kozje mlijeko, fermentacija, probiotici, prebiotici}, publisher = {Savez hemi\v{c}ara i tehnologa ; Tehnolo\v{s}ki fakultet}, publisherplace = {Crna Gora; Novi Sad, Srbija} }
@article{article, author = {Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka}, editor = {Cari\'{c}, M.}, year = {2003}, pages = {107-108}, keywords = {goat?s milk, fermentation, probiotics, prebiotics}, title = {Fermented probiotic beverages from goat's milk}, keyword = {goat?s milk, fermentation, probiotics, prebiotics}, publisher = {Savez hemi\v{c}ara i tehnologa ; Tehnolo\v{s}ki fakultet}, publisherplace = {Crna Gora; Novi Sad, Srbija} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font