Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 156791

Uloga sirutke u proizvodnji funkcionalne mliječne hrane


Tratnik, Ljubica
Uloga sirutke u proizvodnji funkcionalne mliječne hrane // Mljekarstvo, 53 (2003), 3; 325-352 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 156791 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uloga sirutke u proizvodnji funkcionalne mliječne hrane
(The role of whey in functional dairy food production)

Autori
Tratnik, Ljubica

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 53 (2003), 3; 325-352

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
sirutka; napitci; laktoza; albuminski sir; koncentrati proteina sirutke; funkcionalni mliječni proizvodi; kravlje ili kozje mlijeko
(whey; drinks; lactose; albumin cheese; whey protein concentrates; functional dairy products; goat's or cow's milk)

Sažetak
Suvremeni način života nameće potrebu kreiranja mliječnih proizvoda boljih funkcionalnih osobina u odnosu na tradicionalne. Sirutka sadržava najviše laktoze, proteine najveće biološke vrijednosti, bitne mineralne i imunoaktivne tvari te uglavnom vitamine B skupine. Može se koristiti za pripravu fermentiranih i probiotičkih napitaka, te za proizvodnju albuminskog sira. Primjena i usavršavanje postupaka tlačne membranske filtracije i demineralizacije omogućava ekonomičniju preradbu sirutke, koja je izvor vrijednih sastojaka namijenjenih za prehrambene svrhe. Prikazati mogućnosti korištenja slatke sirutke, osobito koncentrata sirutkinih proteina, u proizvodnji funkcionalne mliječne hrane od kravljeg ili kozjeg mlijeka - smisao je ovog rada. Rad se bazira na prikazu objavljenih rezultata znanstvenih istraživanja koja su provedena u Laboratoriju za tehnologiju mlijeka i mliječnih proizvoda, Prehrambeno-biotehnološkof fakulteta u Zagrebu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058005

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ljubica Tratnik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tratnik, Ljubica
Uloga sirutke u proizvodnji funkcionalne mliječne hrane // Mljekarstvo, 53 (2003), 3; 325-352 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Tratnik, L. (2003) Uloga sirutke u proizvodnji funkcionalne mliječne hrane. Mljekarstvo, 53 (3), 325-352.
@article{article, author = {Tratnik, Ljubica}, year = {2003}, pages = {325-352}, keywords = {sirutka, napitci, laktoza, albuminski sir, koncentrati proteina sirutke, funkcionalni mlije\v{c}ni proizvodi, kravlje ili kozje mlijeko}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {53}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Uloga sirutke u proizvodnji funkcionalne mlije\v{c}ne hrane}, keyword = {sirutka, napitci, laktoza, albuminski sir, koncentrati proteina sirutke, funkcionalni mlije\v{c}ni proizvodi, kravlje ili kozje mlijeko} }
@article{article, author = {Tratnik, Ljubica}, year = {2003}, pages = {325-352}, keywords = {whey, drinks, lactose, albumin cheese, whey protein concentrates, functional dairy products, goat's or cow's milk}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {53}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {The role of whey in functional dairy food production}, keyword = {whey, drinks, lactose, albumin cheese, whey protein concentrates, functional dairy products, goat's or cow's milk} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Dairy Science Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font