Pregled bibliografske jedinice broj: 156791
Uloga sirutke u proizvodnji funkcionalne mliječne hrane
Uloga sirutke u proizvodnji funkcionalne mliječne hrane // Mljekarstvo, 53 (2003), 3; 325-352 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 156791 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga sirutke u proizvodnji funkcionalne mliječne hrane
(The role of whey in functional dairy food production)
Autori
Tratnik, Ljubica
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 53
(2003), 3;
325-352
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
sirutka; napitci; laktoza; albuminski sir; koncentrati proteina sirutke; funkcionalni mliječni proizvodi; kravlje ili kozje mlijeko
(whey; drinks; lactose; albumin cheese; whey protein concentrates; functional dairy products; goat's or cow's milk)
Sažetak
Suvremeni način života nameće potrebu kreiranja mliječnih proizvoda boljih funkcionalnih osobina u odnosu na tradicionalne. Sirutka sadržava najviše laktoze, proteine najveće biološke vrijednosti, bitne mineralne i imunoaktivne tvari te uglavnom vitamine B skupine. Može se koristiti za pripravu fermentiranih i probiotičkih napitaka, te za proizvodnju albuminskog sira. Primjena i usavršavanje postupaka tlačne membranske filtracije i demineralizacije omogućava ekonomičniju preradbu sirutke, koja je izvor vrijednih sastojaka namijenjenih za prehrambene svrhe. Prikazati mogućnosti korištenja slatke sirutke, osobito koncentrata sirutkinih proteina, u proizvodnji funkcionalne mliječne hrane od kravljeg ili kozjeg mlijeka - smisao je ovog rada. Rad se bazira na prikazu objavljenih rezultata znanstvenih istraživanja koja su provedena u Laboratoriju za tehnologiju mlijeka i mliječnih proizvoda, Prehrambeno-biotehnološkof fakulteta u Zagrebu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058005
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ljubica Tratnik
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Dairy Science Abstracts