Pregled bibliografske jedinice broj: 156730
Primjena i značaj mikrofiltracije u mljekarskoj industriji
Primjena i značaj mikrofiltracije u mljekarskoj industriji // Mljekarstvo, 54 (2004), 3; 225-245 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 156730 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena i značaj mikrofiltracije u mljekarskoj industriji
(Application and effects of microfiltration in the dairy industry)
Autori
Drgalić, Ida ; Tratnik, Ljubica
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 54
(2004), 3;
225-245
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
mikrofiltracija; mlijeko; sirutka; salamura
(microfiltration; milk; whey; brine)
Sažetak
U ovom radu prikazana su najnovija dostignuća tangencijalne ?cross-flow? mikrofiltracije u mljekarskoj industriji. Kombinacijama jednoličnog transmembranskog tlaka (UTP), različitih načina recirkulacije mikrofiltrata te poroznosti novih keramičkih membrana, moguće je postići separaciju mliječnih sastojaka većih od proteina sirutke. Korištenjem mikrofiltracije kao prethodne obradbe mlijeka moguće je postići 3-5 puta duže vrijeme trajnosti konzumnog mlijeka uz aromu sličnu sirovom mlijeku. Mikrofiltracijom je moguće ukloniti iz mlijeka ili sirutke patogene bakterije ili njihove spore pa je samim time higijenska kvaliteta takvih proizvoda besprijekorna. Uz pravilan odabir membrana i optimiranjem procesnih uvjeta mikrofiltracija omogućava pročišćavanje sirutke i salamure, separaciju somatskih stanica iz sirovog mlijeka, frakcioniranje proteina mlijeka ili proteina sirutke i obogaćivanje mlijeka micelama kazeina u proizvodnji sira. Jedna od novijih primjena mikrofiltracije je u procesu proizvodnje kazeina u prahu. Stoga korištenjem proizvoda dobivenih na obje strane MF- keramičkih membrana (koncentrata ili permeata) mljekarska industrija ima mogućnost ne samo poboljšati prinos i kvalitetu brojnih mlječnih proizvoda nego i kreirati proizvode nove teksture.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058005
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ljubica Tratnik
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Dairy Science Abstracts