Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 156730

Primjena i značaj mikrofiltracije u mljekarskoj industriji


Drgalić, Ida; Tratnik, Ljubica
Primjena i značaj mikrofiltracije u mljekarskoj industriji // Mljekarstvo, 54 (2004), 3; 225-245 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 156730 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena i značaj mikrofiltracije u mljekarskoj industriji
(Application and effects of microfiltration in the dairy industry)

Autori
Drgalić, Ida ; Tratnik, Ljubica

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 54 (2004), 3; 225-245

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
mikrofiltracija; mlijeko; sirutka; salamura
(microfiltration; milk; whey; brine)

Sažetak
U ovom radu prikazana su najnovija dostignuća tangencijalne ?cross-flow? mikrofiltracije u mljekarskoj industriji. Kombinacijama jednoličnog transmembranskog tlaka (UTP), različitih načina recirkulacije mikrofiltrata te poroznosti novih keramičkih membrana, moguće je postići separaciju mliječnih sastojaka većih od proteina sirutke. Korištenjem mikrofiltracije kao prethodne obradbe mlijeka moguće je postići 3-5 puta duže vrijeme trajnosti konzumnog mlijeka uz aromu sličnu sirovom mlijeku. Mikrofiltracijom je moguće ukloniti iz mlijeka ili sirutke patogene bakterije ili njihove spore pa je samim time higijenska kvaliteta takvih proizvoda besprijekorna. Uz pravilan odabir membrana i optimiranjem procesnih uvjeta mikrofiltracija omogućava pročišćavanje sirutke i salamure, separaciju somatskih stanica iz sirovog mlijeka, frakcioniranje proteina mlijeka ili proteina sirutke i obogaćivanje mlijeka micelama kazeina u proizvodnji sira. Jedna od novijih primjena mikrofiltracije je u procesu proizvodnje kazeina u prahu. Stoga korištenjem proizvoda dobivenih na obje strane MF- keramičkih membrana (koncentrata ili permeata) mljekarska industrija ima mogućnost ne samo poboljšati prinos i kvalitetu brojnih mlječnih proizvoda nego i kreirati proizvode nove teksture.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058005

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ljubica Tratnik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Drgalić, Ida; Tratnik, Ljubica
Primjena i značaj mikrofiltracije u mljekarskoj industriji // Mljekarstvo, 54 (2004), 3; 225-245 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Drgalić, I. & Tratnik, L. (2004) Primjena i značaj mikrofiltracije u mljekarskoj industriji. Mljekarstvo, 54 (3), 225-245.
@article{article, author = {Drgali\'{c}, Ida and Tratnik, Ljubica}, year = {2004}, pages = {225-245}, keywords = {mikrofiltracija, mlijeko, sirutka, salamura}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {54}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Primjena i zna\v{c}aj mikrofiltracije u mljekarskoj industriji}, keyword = {mikrofiltracija, mlijeko, sirutka, salamura} }
@article{article, author = {Drgali\'{c}, Ida and Tratnik, Ljubica}, year = {2004}, pages = {225-245}, keywords = {microfiltration, milk, whey, brine}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {54}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Application and effects of microfiltration in the dairy industry}, keyword = {microfiltration, milk, whey, brine} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Dairy Science Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font