Pregled bibliografske jedinice broj: 156342
Uloga bakterija mliječne kiseline u funkcionalnim učincima fermentiranih mliječnih proizvoda
Uloga bakterija mliječne kiseline u funkcionalnim učincima fermentiranih mliječnih proizvoda // Svijet hrane
Zagreb: Robinson, 2004. (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), pregledni)
CROSBI ID: 156342 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga bakterija mliječne kiseline u funkcionalnim učincima fermentiranih mliječnih proizvoda
(Role of lactic acid bacteria in functional effects of fermented dairy products)
Autori
Šušković, Jagoda
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, cjeloviti rad (in extenso), pregledni
Izvornik
Svijet hrane
/ - Zagreb : Robinson, 2004
Skup
Stručni skup prehrambene industrije, znanstvenika i turističkih djelatnika Republike Hrvatske "Svijet hrane"
Mjesto i datum
Istarske Toplice, Hrvatska, 25.05.2004. - 28.05.2004
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
starter kulture; probiotici; bakterije mliječne kiseline; fermentirani mliječni proizvodi
(sarter cultures; probiotics; lactic acid bacteria; fermented dairy products)
Sažetak
Mljekarska industrija je najveći korisnik bakterija mliječne kiseline, kao starter kultura i probiotičkih kultura, u proizvodnji različitih fermentiranih mliječnih proizvoda. Fermentirani mliječni proizvodi predstavljaju 20 % ukupne svjetske proizvodnje fermentirane hrane. U dobivanju fermentiranih mliječnih proizvoda sudjeluju bakterije mliječne kiseline koje svojom metabolizamskom aktivnošću doprinose povećanju nutritivne i terapijske vrijednosti proizvoda. To se očituje u povećanoj koncentraciji nekih vitamina i enzima, egzopolisaharida i bioaktivnih peptida te mliječne kiseline kao glavnog proizvoda metabolizma ovih bakterija. Terapijski učinak bakterija mliječne kiseline, odnosno zdravstvena korist fermentiranih mliječnih proizvoda, može biti izražena u slučajevima nepodnošljivosti laktoze, infekcije probavnog sustava, viralne dijareje, dijareje uzrokovane antibiotičkom terapijom, u prevenciji i terapiji putničke dijareje te gastritisa uzrokovanog bakterijom Helicobacter pylori. Najnovija istraživanja ukazuju na značajnu ulogu fermentiranih mliječnih proizvoda u smanjenju koncentracije kolesterola, krvnog tlaka, smanjenju rizika nastajanja raka debelog crijeva te drugih upalnih bolesti crijeva što je rezultat imunostimulacijskog učinka bakterija mliječne kiseline prisutnih u fermentiranim mliječnim proizvodima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058009
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jagoda Šušković
(autor)