Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 156342

Uloga bakterija mliječne kiseline u funkcionalnim učincima fermentiranih mliječnih proizvoda


Šušković, Jagoda
Uloga bakterija mliječne kiseline u funkcionalnim učincima fermentiranih mliječnih proizvoda // Svijet hrane
Zagreb: Robinson, 2004. (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), pregledni)


CROSBI ID: 156342 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uloga bakterija mliječne kiseline u funkcionalnim učincima fermentiranih mliječnih proizvoda
(Role of lactic acid bacteria in functional effects of fermented dairy products)

Autori
Šušković, Jagoda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, cjeloviti rad (in extenso), pregledni

Izvornik
Svijet hrane / - Zagreb : Robinson, 2004

Skup
Stručni skup prehrambene industrije, znanstvenika i turističkih djelatnika Republike Hrvatske "Svijet hrane"

Mjesto i datum
Istarske Toplice, Hrvatska, 25.05.2004. - 28.05.2004

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
starter kulture; probiotici; bakterije mliječne kiseline; fermentirani mliječni proizvodi
(sarter cultures; probiotics; lactic acid bacteria; fermented dairy products)

Sažetak
Mljekarska industrija je najveći korisnik bakterija mliječne kiseline, kao starter kultura i probiotičkih kultura, u proizvodnji različitih fermentiranih mliječnih proizvoda. Fermentirani mliječni proizvodi predstavljaju 20 % ukupne svjetske proizvodnje fermentirane hrane. U dobivanju fermentiranih mliječnih proizvoda sudjeluju bakterije mliječne kiseline koje svojom metabolizamskom aktivnošću doprinose povećanju nutritivne i terapijske vrijednosti proizvoda. To se očituje u povećanoj koncentraciji nekih vitamina i enzima, egzopolisaharida i bioaktivnih peptida te mliječne kiseline kao glavnog proizvoda metabolizma ovih bakterija. Terapijski učinak bakterija mliječne kiseline, odnosno zdravstvena korist fermentiranih mliječnih proizvoda, može biti izražena u slučajevima nepodnošljivosti laktoze, infekcije probavnog sustava, viralne dijareje, dijareje uzrokovane antibiotičkom terapijom, u prevenciji i terapiji putničke dijareje te gastritisa uzrokovanog bakterijom Helicobacter pylori. Najnovija istraživanja ukazuju na značajnu ulogu fermentiranih mliječnih proizvoda u smanjenju koncentracije kolesterola, krvnog tlaka, smanjenju rizika nastajanja raka debelog crijeva te drugih upalnih bolesti crijeva što je rezultat imunostimulacijskog učinka bakterija mliječne kiseline prisutnih u fermentiranim mliječnim proizvodima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058009

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jagoda Šušković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šušković, Jagoda
Uloga bakterija mliječne kiseline u funkcionalnim učincima fermentiranih mliječnih proizvoda // Svijet hrane
Zagreb: Robinson, 2004. (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), pregledni)
Šušković, J. (2004) Uloga bakterija mliječne kiseline u funkcionalnim učincima fermentiranih mliječnih proizvoda. U: Svijet hrane.
@article{article, author = {\v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda}, year = {2004}, keywords = {starter kulture, probiotici, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, fermentirani mlije\v{c}ni proizvodi}, title = {Uloga bakterija mlije\v{c}ne kiseline u funkcionalnim u\v{c}incima fermentiranih mlije\v{c}nih proizvoda}, keyword = {starter kulture, probiotici, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, fermentirani mlije\v{c}ni proizvodi}, publisher = {Robinson}, publisherplace = {Istarske Toplice, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda}, year = {2004}, keywords = {sarter cultures, probiotics, lactic acid bacteria, fermented dairy products}, title = {Role of lactic acid bacteria in functional effects of fermented dairy products}, keyword = {sarter cultures, probiotics, lactic acid bacteria, fermented dairy products}, publisher = {Robinson}, publisherplace = {Istarske Toplice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font