Pregled bibliografske jedinice broj: 155742
In vivo istraživanja probiotičkog mehanizma djelovanja bakterije Lactobacillus acidophilus M92
In vivo istraživanja probiotičkog mehanizma djelovanja bakterije Lactobacillus acidophilus M92, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 155742 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
In vivo istraživanja probiotičkog mehanizma djelovanja bakterije Lactobacillus acidophilus M92
(In vivo studies of probiotic mode of action of bacterium Lactobacillus acidophilus M92)
Autori
Milić, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2004
Stranica
60
Mentor
Šušković, Jagoda
Ključne riječi
S-sloj; Lactobacillus acidophilus; Lactobacillus plantarum; Enterococcus faecium; probiotička svojstva; adhezija
(S-layer; Lactobacillus acidophilus; Lactobacillus plantarum; Enterococcus faecium; probiotic properties; adhesion)
Sažetak
U ovom radu su ispitana probiotička svojstva, kao što su sposobnost preživljavanja, adhezije na epitelne crijevne stanice i kolonizacije probavnog sustava domaćina, potencijalnog probiotičkog bakterijskog soja Lactobacillus acidophilus M92. Rezultati in vivo pokusa su pokazali da ispitivani soj zadovoljava sve kriterije za izbor sojeva za probiotičku uporabu. SDS-PAGE analizom površinskih proteina bakterija mliječne kiseline (Lactobacillus acidophilus M92, Lactobacillus plantarum L4 i Enterococcus faecium L3) utvrđeno je da S-sloj (veličine 45 kDa) posjeduje samo Lactobacillus acidophilus M92. Nakon uklanjanja S-sloja uporabom 5M LiCl i rekultivacije tretiranih stanica u MRS-podlozi pri temperaturi 37oC i 45oC, uočeno je obnavljanje S-sloja što ukazuje na otpornost S-sloja na povišenu temperaturu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058009
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jagoda Šušković
(mentor)