Pregled bibliografske jedinice broj: 155692
RAZLIKE IZMEĐU METODA IZRAČUNAVANJA SUMA TOPLINSKIH JEDINICA KOD KUKURUZA U ODNOSU NA FAO GRUPU I UZGOJNO PODRUČJE
RAZLIKE IZMEĐU METODA IZRAČUNAVANJA SUMA TOPLINSKIH JEDINICA KOD KUKURUZA U ODNOSU NA FAO GRUPU I UZGOJNO PODRUČJE // Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem (39 ; 2004 ; Opatija) : Priopćenja / Žimbrek, Tito (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2004. str. 283-286 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 155692 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
RAZLIKE IZMEĐU METODA IZRAČUNAVANJA SUMA TOPLINSKIH JEDINICA KOD KUKURUZA U ODNOSU NA FAO GRUPU I UZGOJNO PODRUČJE
(DIFFERENCES AMONG METHODS OF CALCULATING SUMS OF HEAT UNITS IN MAIZE COSIDERING FAO MATURITY GROUPS AND GROWING AREAS)
Autori
Brkić, Ivan ; Šimić, Domagoj ; Brkić, Josip ; Kovačević, Vlado
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem (39 ; 2004 ; Opatija) : Priopćenja
/ Žimbrek, Tito - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2004, 283-286
Skup
XXXIX. znanstveni skup hrvatskih agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 17.02.2004. - 20.02.2004
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kukuruz; toplinske jedinice; FAO grupe
(maize; heat units; FAO groups)
Sažetak
Od samih početaka intenzivne proizvodnje kukuruza traži se jedinstvena i precizna metoda izračunavanja trajanja vegetacije odnosno zriobe. Međutim, do danas nije otkriven razumljiv i precizan sustav klasifikacije koji bi se mogao primijeniti na sva uzgojna područja kukuruza.Cilj ovoga rada je pokazati prema analizi varijance postoje li razlike između četiri metode izračunavanja suma toplinskih jedinica kod kukuruza u odnosu na FAO grupu i uzgojno područje u Hrvatskoj. Četiri metode izračuna STJ ne detektiraju jednako razlike između uzgojnih područja za STJ u Hrvatskoj za hibride FAO 300, 400 i 600. Metode ES, GDD i ETJ su vrlo slične, dok CHU drugačije detektira značajnost razlika između lokacija. Slično istraživanje potrebno je provesti u ekstremno toploj godini kako bi se mogle uočiti eventualne razlike između pojedinih izračuna STJ.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek