Pregled bibliografske jedinice broj: 155669
Čimbenici proizvodnosti i kemijskog sastava ovčjeg mlijeka
Čimbenici proizvodnosti i kemijskog sastava ovčjeg mlijeka // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 58 (2004), 2; 103-115 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 155669 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Čimbenici proizvodnosti i kemijskog sastava ovčjeg mlijeka
(Factors of productivity and chemical composition of sheep milk)
Autori
Mioč, Boro ; Pavić, Vesna ; Havranek, Davor ; Vnučec, Ivan
Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 58
(2004), 2;
103-115
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
Ovčje mlijeko; pasmina; laktacija; količina; kemijski sastav
(Sheep milk; breed; lactation; quantity; chemical composition)
Sažetak
S obzirom na sve veći interes uzgajivača ovaca u Hrvatskoj za proizvodnju mlijeka, cilj ovoga rada je prikazati najvažnije čimbenike koji utječu na visinu i kakvoću mlijeka kao sirovine za proizvodnju sira. Proizvodnja ovčjeg mlijeka vrlo je kompleksna i zahtjevna, uvjetovana brojnim čimbenicima. Genetski potencijal, odnosno pasmina, prvi je i najvažniji čimbenik količine i kemijskog sastava ovčjeg mlijeka. Za razliku od mliječnih pasmina ovaca koje u laktaciji prosječno proizvedu od 400 do 600 L mlijeka, mliječnost mesnih pasmina znatno je manja (60 do 150 L. Pored genotipa, dnevna i ukupna količina proizvedenog mlijeka u laktaciji, kemijski sastav mlijeka i fizikalne osobine, zatim higijenska kakvoća i broj somatskih stanica u mlijeku pod utjecajem su brojnih čimbenika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb