Pregled bibliografske jedinice broj: 155151
Primjena DSC metode u analizi hrane
Primjena DSC metode u analizi hrane // 12. stručno savjetovanje inženjera konditorske industrije Hrvatske
Lovran, Hrvatska, 2004. str. 1-2 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 155151 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena DSC metode u analizi hrane
(Application of DSC method in food analyses)
Autori
Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Skup
12. stručno savjetovanje inženjera konditorske industrije Hrvatske
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 2004
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
DSC; analiza hrane; termofizikalna svojstva
(DSC; food analyses; thermophysical properties)
Sažetak
Većina prehrambenih proizvoda izloženi su različitom termičkom tretiranju tijekom proizvodnje, skladištenja, transporta, pripreme i konzumiranja, npr. pasterizacija, sterilizacija, uparavanje, hlađenje, smrzavanje, itd. Pri određenim temperaturama može doći do kemijskih i fizikalnih promjena pojedinih komponenti u namirnici, a što može dovesti do promjene kakvoće konačnog proizvoda, npr., okusa, boje, teksture, stabilnosti, itd. Poznavanje utjecaja određenog termičkog tretiranja na svojstva pojedinih komponenti u namirnici omogućava optimiranje procesnih parametara, uvjeta skladištenja i dr., a sve u cilju dobivanja proizvoda odgovarajuće kakvoće, stabilnog tijekom transporta i čuvanja. Stoga je važno posjedovati pouzdane analitičke tehnike i uređaje kojima možemo pratiti promjene u namirnici uzrokovane promjenom temperature. Fizikalne promjene (npr. kristalizacija, otapanje, isparavanje) i kemijske reakcije (npr. oksidacija, hidroliza) praćene su otpuštanjem ili apsorpcijom energije. DSC metoda omogućava praćenje promjena pri kojima dolazi do otpuštanja (egzotermne) ili apsorpcije (endotermne) energije. Navedena metoda je vrlo precizna i pouzdana i omogućuje mjerenje u širokom temperaturnom rasponu (od -150 do 500 ˚ C).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA