Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 155151

Primjena DSC metode u analizi hrane


Šubarić, Drago; Babić, Jurislav
Primjena DSC metode u analizi hrane // 12. stručno savjetovanje inženjera konditorske industrije Hrvatske
Lovran, Hrvatska, 2004. str. 1-2 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 155151 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena DSC metode u analizi hrane
(Application of DSC method in food analyses)

Autori
Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Skup
12. stručno savjetovanje inženjera konditorske industrije Hrvatske

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 2004

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
DSC; analiza hrane; termofizikalna svojstva
(DSC; food analyses; thermophysical properties)

Sažetak
Većina prehrambenih proizvoda izloženi su različitom termičkom tretiranju tijekom proizvodnje, skladištenja, transporta, pripreme i konzumiranja, npr. pasterizacija, sterilizacija, uparavanje, hlađenje, smrzavanje, itd. Pri određenim temperaturama može doći do kemijskih i fizikalnih promjena pojedinih komponenti u namirnici, a što može dovesti do promjene kakvoće konačnog proizvoda, npr., okusa, boje, teksture, stabilnosti, itd. Poznavanje utjecaja određenog termičkog tretiranja na svojstva pojedinih komponenti u namirnici omogućava optimiranje procesnih parametara, uvjeta skladištenja i dr., a sve u cilju dobivanja proizvoda odgovarajuće kakvoće, stabilnog tijekom transporta i čuvanja. Stoga je važno posjedovati pouzdane analitičke tehnike i uređaje kojima možemo pratiti promjene u namirnici uzrokovane promjenom temperature. Fizikalne promjene (npr. kristalizacija, otapanje, isparavanje) i kemijske reakcije (npr. oksidacija, hidroliza) praćene su otpuštanjem ili apsorpcijom energije. DSC metoda omogućava praćenje promjena pri kojima dolazi do otpuštanja (egzotermne) ili apsorpcije (endotermne) energije. Navedena metoda je vrlo precizna i pouzdana i omogućuje mjerenje u širokom temperaturnom rasponu (od -150 do 500 ˚ C).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šubarić, Drago; Babić, Jurislav
Primjena DSC metode u analizi hrane // 12. stručno savjetovanje inženjera konditorske industrije Hrvatske
Lovran, Hrvatska, 2004. str. 1-2 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Šubarić, D. & Babić, J. (2004) Primjena DSC metode u analizi hrane. U: 12. stručno savjetovanje inženjera konditorske industrije Hrvatske.
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Babi\'{c}, Jurislav}, year = {2004}, pages = {1-2}, keywords = {DSC, analiza hrane, termofizikalna svojstva}, title = {Primjena DSC metode u analizi hrane}, keyword = {DSC, analiza hrane, termofizikalna svojstva}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Babi\'{c}, Jurislav}, year = {2004}, pages = {1-2}, keywords = {DSC, food analyses, thermophysical properties}, title = {Application of DSC method in food analyses}, keyword = {DSC, food analyses, thermophysical properties}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font