Pregled bibliografske jedinice broj: 154961
Hranidbena vrijednost pašnjačke zajednice Trifolio-Hordeetum secalini na otoku Pagu
Hranidbena vrijednost pašnjačke zajednice Trifolio-Hordeetum secalini na otoku Pagu // Knjiga sažetaka 1. hrvatskog botaničkog simpozija s međunarodnim sudjelovanjem = Book of abstracts of the 1st Croatian Botanical Symposium with International Participation / Mitić, Božena ; Šoštarić, Renata (ur.).
Zagreb: Hrvatsko Botaničko Društvo, 2004. str. 156-157 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 154961 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranidbena vrijednost pašnjačke zajednice Trifolio-Hordeetum secalini na otoku Pagu
(Nutritional value of the pasture community Trifolio-Hordeetum secalini on the island of Pag)
Autori
Britvec, Mihaela ; Grbeša, Darko ; Alegro, Antun ; Vitasović Kosić, Ivana ; Franc, Jasminka ; Ljubičić, Ivica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka 1. hrvatskog botaničkog simpozija s međunarodnim sudjelovanjem = Book of abstracts of the 1st Croatian Botanical Symposium with International Participation
/ Mitić, Božena ; Šoštarić, Renata - Zagreb : Hrvatsko Botaničko Društvo, 2004, 156-157
ISBN
953-99774-0-1
Skup
Hrvatski botanički simpozij s međunarodnim sudjelovanjem (1 ; 2004)
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 30.09.2004. - 02.10.2004
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
pašnjak; vegetacija; hranidbena vrijednost
(pasture; vegetation; nutritional value)
Sažetak
Republika Hrvatska temelji svoj gospodarski razvitak na konceptu ekološki održivog razvoja, u kojemu poljoprivreda i turizam zauzimaju središnje mjesto. Međutim, dosadašnja primijenjena istraživanja nisu dovoljno obuhvatila pravilno gospodarenje i optimalnu iskorištenost pašnjaka kao prirodnih resursa kojima Hrvatska obiluje i o kojima zavisi stočarska proizvodnja. Budući da je ishrana paških ovaca jedan od čimbenika koji presudno utječu na količinu i kakvoću mlijeka za proizvodnju poznatog paškog sira, prvenstveno je potrebno steći što potpuniji uvid u stanje biljnog pokrova na pašnjacima otoka Paga. Stoga se od 2001. godine u okolici grada Novalje provodi inventarizacija vaskularne flore pašnjaka, kao i određivanje hranidbene vrijednosti vegetacije pašnjaka na pet obiteljskih gospodarstava koja se bave proizvodnjom paškog sira. Hranidbena vrijednost pašnjaka zajednice Trifolio-Hordeetum secalini H-ić 1934 (Molinio-Hordeion secalini) određivana je tijekom 2002. i 2003. godine na osušenim uzorcima zelene vegetacije u fazi pred cvatnju pred ispašu, odnosno košnju. Sadržaj sirovih bjelančevina (7.4-15.3%), pepela (7.5-18.8%) i kalcija (0.7-1.8%) jako varira, dok je sadržaj vlakana (22.4-30.1%), masti (2.6-3.8%) i fosfora (0.17-0.22%) ujednačen. Dobiveni rezultati koristan su vodič za uspješno gospodarenje pašnjacima i pašnjačkom vegetacijom na obiteljskim gospodarstvima na otoku Pagu, jer omogućuju definiranje mjera zaštite i očuvanja pašnjaka što pridonosi ne samo očuvanju biljne raznolikosti, već i cjelovitijem iskorištavanju pašnjaka, a time i unapređenju stočarske proizvodnje. Proizvodnja tradicionalnih, autohtonih prehrambenih proizvoda kao što je paški sir ima i šire društveno značenje, jer potiče različitosti u poljoprivredenoj proizvodnji, te zaštićuje ruralna područja i okoliš.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Profili:
Ivana Vitasović Kosić
(autor)
Mihaela Britvec
(autor)
Darko Grbeša
(autor)
Antun Alegro
(autor)
Ivica Ljubičić
(autor)