Pregled bibliografske jedinice broj: 154279
Nutritivna gustoća cinka, bakra, željeza i mangana u dnevnoj prehrani odraslih osoba
Nutritivna gustoća cinka, bakra, željeza i mangana u dnevnoj prehrani odraslih osoba // Liječnički vjesnik : glasilo Hrvatskoga liječničkog zbora, 124 (2002), 3-4; 67-70 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 154279 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivna gustoća cinka, bakra, željeza i mangana u dnevnoj prehrani odraslih osoba
(Nutritive density of zinc, copper, iron, and manganese in daily diet of adults)
Autori
Katalinić, Višnja ; Mulić, Rosanda
Izvornik
Liječnički vjesnik : glasilo Hrvatskoga liječničkog zbora (0024-3477) 124
(2002), 3-4;
67-70
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Dnevna prehrana; Cink-analiza; Bakar-analiza; Željezo-analiza; Mangan-analiza; Analiza hrane; Energetski unos
(Diet; Zinc-analysis; Copper-analysis; Iron-analysis; Manganese-analyses; Food analysis)
Sažetak
U ovom istraživanju odrešen je prehrambeni unos cinka, bakra, željeza i mangana u cjelodnevnim obrocima pripravljenim u organiziranoj prehrani. maseni udio mikroelemenata određen je tehnikom atomske apsorpcijske spektrometrije (AAS). Dnevni obroci prikupljeni su metodom slučajnog uzorkovanja tijekom 1998. i 1999, godine. Određena je energetska i nutritivna vrijednost cjelodnevnih obroka i nutritivna gustoća cinka, bakra, željeza i mangana. Postignuti rezuiltati uspoređeni su s preporukama WHO/FAO.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus
- MEDLINE
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Index Medicus