Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 154160

Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva voštanog kukuruznog škroba


Vajdić, Renata
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva voštanog kukuruznog škroba, 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 154160 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva voštanog kukuruznog škroba
(Influence of the hydrocolloids on the rheological properties of waxy maize starch)

Autori
Vajdić, Renata

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
16.07

Godina
2004

Stranica
50

Mentor
Šubarić, Drago

Ključne riječi
voštani kukuruzni škrob; hidrokoloidi; želatinizacija; reološka svojstva
(waxy maize starch; hydrocolloids; gelatinisation; rheological properties)

Sažetak
Poznavanje reoloških svojstava namirnica i njihovih sastojaka od velike je važnosti za vođenje procesa proizvodnje hrane, kao i pri kreiranju prehrambenih proizvoda. Radi postizanja određenih reoloških svojstava namirnicama dodaju se škrob i hidrokoloidi. Pravilan odabir hidrokoloida je vrlo važan zbog mogućih interakcija sa sastojcima namirnica. Cilj ovog rada je bio istražiti utjecaj hidrokoloida (karagena, guara, brašna sjemenke rogača) i njihovih smjesa (u omjeru 1:1) na viskoznost pasti voštanog kukuruznog škroba (4 %) pri 25 &ordm ; C, te utjecaj spomenutih hidrokoloida na viskoznost škrobnih suspenzija (4 %) tijekom zagrijavanja od 25 &ordm ; C do 90 &ordm ; C. Istraživanja su provedena primjenom rotacijskog viskozimetra, model DV-III+ Digital Rheometer-Brookfield Engineering Laboratories. Iz dobivenih podataka izračunati su reološki parametri indeks tečenja i koeficijent konzistencije. Dodatak otopina hidrokoloida i njihovih smjesa znatno je utjecao na porast viskoznosti škrobne suspenzije i povećanje koeficijenta konzistencije škrobne paste.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vajdić, Renata
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva voštanog kukuruznog škroba, 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Vajdić, R. (2004) 'Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva voštanog kukuruznog škroba', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vajdi\'{c}, Renata}, year = {2004}, pages = {50}, keywords = {vo\v{s}tani kukuruzni \v{s}krob, hidrokoloidi, \v{z}elatinizacija, reolo\v{s}ka svojstva}, title = {Utjecaj hidrokoloida na reolo\v{s}ka svojstva vo\v{s}tanog kukuruznog \v{s}kroba}, keyword = {vo\v{s}tani kukuruzni \v{s}krob, hidrokoloidi, \v{z}elatinizacija, reolo\v{s}ka svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vajdi\'{c}, Renata}, year = {2004}, pages = {50}, keywords = {waxy maize starch, hydrocolloids, gelatinisation, rheological properties}, title = {Influence of the hydrocolloids on the rheological properties of waxy maize starch}, keyword = {waxy maize starch, hydrocolloids, gelatinisation, rheological properties}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font