Pregled bibliografske jedinice broj: 154160
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva voštanog kukuruznog škroba
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva voštanog kukuruznog škroba, 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 154160 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva voštanog kukuruznog škroba
(Influence of the hydrocolloids on the rheological properties of waxy maize starch)
Autori
Vajdić, Renata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
16.07
Godina
2004
Stranica
50
Mentor
Šubarić, Drago
Ključne riječi
voštani kukuruzni škrob; hidrokoloidi; želatinizacija; reološka svojstva
(waxy maize starch; hydrocolloids; gelatinisation; rheological properties)
Sažetak
Poznavanje reoloških svojstava namirnica i njihovih sastojaka od velike je važnosti za vođenje procesa proizvodnje hrane, kao i pri kreiranju prehrambenih proizvoda. Radi postizanja određenih reoloških svojstava namirnicama dodaju se škrob i hidrokoloidi. Pravilan odabir hidrokoloida je vrlo važan zbog mogućih interakcija sa sastojcima namirnica. Cilj ovog rada je bio istražiti utjecaj hidrokoloida (karagena, guara, brašna sjemenke rogača) i njihovih smjesa (u omjeru 1:1) na viskoznost pasti voštanog kukuruznog škroba (4 %) pri 25 º ; C, te utjecaj spomenutih hidrokoloida na viskoznost škrobnih suspenzija (4 %) tijekom zagrijavanja od 25 º ; C do 90 º ; C. Istraživanja su provedena primjenom rotacijskog viskozimetra, model DV-III+ Digital Rheometer-Brookfield Engineering Laboratories. Iz dobivenih podataka izračunati su reološki parametri indeks tečenja i koeficijent konzistencije. Dodatak otopina hidrokoloida i njihovih smjesa znatno je utjecao na porast viskoznosti škrobne suspenzije i povećanje koeficijenta konzistencije škrobne paste.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA