Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 154023

Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva soka i kaše rajčice


Miličević, Dijana; Piližota, Vlasta; Šubarić, Drago; Nedić Tiban, Nela
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva soka i kaše rajčice // Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 48 (2003), 53; 105-116 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 154023 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva soka i kaše rajčice
(Influence of some hydrocolloids on rheological properties of tomato products)

Autori
Miličević, Dijana ; Piližota, Vlasta ; Šubarić, Drago ; Nedić Tiban, Nela

Izvornik
Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (0033-8583) 48 (2003), 53; 105-116

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
rajčica; reološka svojstva; hidrokoloidi
(tomato; rheological properties; hydrocolloids)

Sažetak
Rajčica je sirovina koja se u velikim količinama koristi kako u svježem stanju, tako i konzervirana u obliku različitih proizvoda (sok, koncentrat, umak, kečap i dr.). Pri proizvodnji nekih proizvoda kao što su sok i kaša rajčice, vrlo je važno pratiti reološka svojstva (viskoznost, konzistencija). U cilju sprječavanja negativnog utjecaja procesnih parametara tijekom prerade rajčice, na reološka svojstva, mogu se primjeniti različiti dodaci, od kojih su najvažniji hidrokoloidi. U ovom radu su istraživana reološka svojstva soka i kaše rajčice, kao i utjecaj hidrokoloida (karboksimetilceluloza, guar, karagen i pektini) na reološka svojstva soka i kaše rajčice. Mjerenja su obavljena pomoću rotacijskog viskozimetra Rheotest 3 pri 10 °C. Dodatak hidrokoloida od 0, 3 do 0, 7%, i pektina od 0, 3 do 1, 5% imao je znakoviti utjecaj na reološka svojstva svih ispitivanih uzoraka soka i kaše rajčice. Zbog visokog sadržaja pektinskih tvari prisutnih u rajčici, u kašu rajčice nisu dodavani pektini. Najveći utjecaj na viskoznost, kao i konzistenciju soka rajčice imao je dodatak karagena Aquagel GU 805. Na osnovi rezultata istraživanja može se zaključiti da su hidrokoloidi utjecali na poboljšanje reoloških svojstava soka i kaše rajčice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vlasta Piližota (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (autor)

Avatar Url Nela Nedić Tiban (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Miličević, Dijana; Piližota, Vlasta; Šubarić, Drago; Nedić Tiban, Nela
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva soka i kaše rajčice // Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 48 (2003), 53; 105-116 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Miličević, D., Piližota, V., Šubarić, D. & Nedić Tiban, N. (2003) Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva soka i kaše rajčice. Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 48 (53), 105-116.
@article{article, author = {Mili\v{c}evi\'{c}, Dijana and Pili\v{z}ota, Vlasta and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Nedi\'{c} Tiban, Nela}, year = {2003}, pages = {105-116}, keywords = {raj\v{c}ica, reolo\v{s}ka svojstva, hidrokoloidi}, journal = {Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu}, volume = {48}, number = {53}, issn = {0033-8583}, title = {Utjecaj hidrokoloida na reolo\v{s}ka svojstva soka i ka\v{s}e raj\v{c}ice}, keyword = {raj\v{c}ica, reolo\v{s}ka svojstva, hidrokoloidi} }
@article{article, author = {Mili\v{c}evi\'{c}, Dijana and Pili\v{z}ota, Vlasta and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Nedi\'{c} Tiban, Nela}, year = {2003}, pages = {105-116}, keywords = {tomato, rheological properties, hydrocolloids}, journal = {Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu}, volume = {48}, number = {53}, issn = {0033-8583}, title = {Influence of some hydrocolloids on rheological properties of tomato products}, keyword = {tomato, rheological properties, hydrocolloids} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Chemical Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font