Pregled bibliografske jedinice broj: 154023
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva soka i kaše rajčice
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva soka i kaše rajčice // Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 48 (2003), 53; 105-116 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 154023 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva soka i kaše rajčice
(Influence of some hydrocolloids on rheological properties of tomato products)
Autori
Miličević, Dijana ; Piližota, Vlasta ; Šubarić, Drago ; Nedić Tiban, Nela
Izvornik
Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (0033-8583) 48
(2003), 53;
105-116
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
rajčica; reološka svojstva; hidrokoloidi
(tomato; rheological properties; hydrocolloids)
Sažetak
Rajčica je sirovina koja se u velikim količinama koristi kako u svježem stanju, tako i konzervirana u obliku različitih proizvoda (sok, koncentrat, umak, kečap i dr.). Pri proizvodnji nekih proizvoda kao što su sok i kaša rajčice, vrlo je važno pratiti reološka svojstva (viskoznost, konzistencija). U cilju sprječavanja negativnog utjecaja procesnih parametara tijekom prerade rajčice, na reološka svojstva, mogu se primjeniti različiti dodaci, od kojih su najvažniji hidrokoloidi. U ovom radu su istraživana reološka svojstva soka i kaše rajčice, kao i utjecaj hidrokoloida (karboksimetilceluloza, guar, karagen i pektini) na reološka svojstva soka i kaše rajčice. Mjerenja su obavljena pomoću rotacijskog viskozimetra Rheotest 3 pri 10 °C. Dodatak hidrokoloida od 0, 3 do 0, 7%, i pektina od 0, 3 do 1, 5% imao je znakoviti utjecaj na reološka svojstva svih ispitivanih uzoraka soka i kaše rajčice. Zbog visokog sadržaja pektinskih tvari prisutnih u rajčici, u kašu rajčice nisu dodavani pektini. Najveći utjecaj na viskoznost, kao i konzistenciju soka rajčice imao je dodatak karagena Aquagel GU 805. Na osnovi rezultata istraživanja može se zaključiti da su hidrokoloidi utjecali na poboljšanje reoloških svojstava soka i kaše rajčice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Chemical Abstracts